Τα καινούργια ρούχα στο πλυντήριο!

550_334_112741

Μια βόλτα από το… πλυντήριο θα πρέπει να κάνουν τα καινούργια ρούχα πριν φορεθούν για πρώτη φορά, καθώς, σύμφωνα με αμερικανό επιστήμονα, οι χημικές ουσίες που τους χαρίζουν την κολλαριστή τους εμφάνιση κρύβουν τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης.

Σύμφωνα με τον δρα Ντόναλτ Μπελσίτο, δερματολόγο από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, τα καινούργια ρούχα καλό θα είναι να μπαίνουν στο πλυντήριο μόλις φτάσουν στο σπίτι από το κατάστημα. Και αυτό, διότι πέρα από τις χημικές ουσίες πολλές φορές τα υφάσματα κρύβουν ζωύφια ή βακτήρια που προέρχονται από άτομα που είχαν δοκιμάσει προηγουμένως τα ρούχα.

Αόρατοι κίνδυνοι στις ίνες…

Σε πολλές χώρες, σύμφωνα με τον ειδικό, η νομοθεσία δεν υποχρεώνει τις εταιρείες να αναγράφουν στην ετικέτα του ρούχου αν έχουν χρησιμοποιήσει χημικά για «σιδερωμένη» όψη. Δοκιμές παρόλα αυτά που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Ζηλανδία, έδειξαν ότι ρούχα με προέλευση από την Ασία «κουβαλούσαν» συχνά τέτοιου είδους χημικές ουσίες και μάλιστα σε επίπεδο κατά 900 φορές υψηλότερο από τα επιτρεπόμενα όρια.

Ο δρ Μπελσίτο αναφέρει ότι ένας από τους συχνότερους «ενόχους» για την πρόκληση αλλεργίας από καινούργια ρούχα είναι η ρητίνη φορμαλδεΰδης. Το «αόρατο» χημικό ψεκάζεται στα υφάσματα με στόχο την ατσαλάκωτη εμφάνιση και την προστασία από τη μούχλα. Έχει ωστόσο συνδεθεί με δερματικούς ερεθισμούς και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις.

Ο ειδικός παρόλα αυτά θεωρεί ότι και αρκετές βαφές μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Για παράδειγμα, πολλά συνθετικά υφάσματα επιδέχονται χρωματική επεξεργασία με βαφές αζω-ανιλίνης, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές δερματικές αντιδράσεις σε αλλεργικά άτομα.

Τα βασικά σημεία του σώματος, σύμφωνα με τον δρα Μπελσίτο, στα οποία ενδεχομένως να εντοπίσουν οι καταναλωτές κάποια αλλεργική αντίδραση (κνησμό, εξανθήματα, κοκκινίλες κ.ά.) είναι εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη τριβή με τα υφάσματα όπως π.χ. στη μέση, στους μηρούς, στον λαιμό και γύρω από τις μασχάλες.

«Εχω δει περιπτώσεις στις οποίες οι καταναλωτές κόλλησαν ψείρες ή ακόμα και ψώρα δοκιμάζοντας ρούχα σε καταστήματα. Οι ψείρες προτιμούν τις φυσικές από τις συνθετικές ίνες, ενώ εκεί βρίσκουν πολλές φορές καταφύγιο και τα ακάρεα της ψώρας» αναφέρει ο δρ Μπελσίτο. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι καλό θα ήταν τα ρούχα να πλένονται τουλάχιστον μια φορά προτού φορεθούν από τους νέους ιδιοκτήτες τους.

tovima.gr