Τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, λέει Λιμενικό και ΕΛΑΣ.

dutiki-ellada-se-etoimotita-gia-kuklwmata-diakinisis-metanastwn

Σε διαρκή ετοιμότητα βρίσκονται οι λιμενικές και οι αστυνομικές Αρχές σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, για τον εντοπισμό κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών, που ενδέχεται να δράσουν το επόμενο χρονικό διάστημα στη δυτική Ελλάδα.

Ειδικότερα, η αύξηση του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν από τα ανατολικά σύνορα στην Αθήνα και όπως δηλώνουν οι ίδιοι θέλουν να ταξιδέψουν σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, έχει κινητοποιήσει τις αρχές.

Τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, διότι υπάρχουν πολλά σημεία που είναι δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα.

Και τούτο διότι, όπως εκτιμούν αξιωματικοί του Λιμενικού και της Αστυνομίας, τα κυκλώματα θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τους πρόσφυγες, προκειμένου να τους πείσουν πως έναντι χρηματικής αμοιβής, θα μπορέσουν να τους εξασφαλίσουν το ταξίδι προς την Ιταλία.

‘Αλλωστε οι συλλήψεις πέντε ατόμων στο Αιτωλικό το Μεγάλο Σάββατο, τα οποία κατηγορούνται πως προσπάθησαν να μεταφέρουν στην Ιταλία με ταχύπλοο 54 μετανάστες, έναντι αμοιβής 135.000 ευρώ, εκτιμάται ως ενδεικτικό γεγονός για το τι μπορεί να επακολουθήσει.

Προτίμηση στην Αιτωλοακαρνανία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού και της Αστυνομίας, τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, διότι υπάρχουν πολλά σημεία που είναι δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα.

Γνωρίζοντας λοιπόν οι διωκτικές αρχές, πως είναι δύσκολη η αστυνόμευση όλων των ακτών, έχουν ρίξει ιδιαίτερο βάρος στους ελέγχους στο οδικό δίκτυο. Ειδικότερα, η Αστυνομία πραγματοποιεί ελέγχους στο οδικό δίκτυο που οδηγεί από την Αθήνα προς τις ακτές της δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να εντοπίσει διακινητές που μεταφέρουν μετανάστες συνήθως με κλειστά φορτηγά, κατά ομάδες των 30 ατόμων.

Σε φορτηγά, αυτοκίνητα, τροχόσπιτα

Όσον αφορά το λιμάνι της Πάτρας, είναι συνεχείς οι έλεγχοι για τον εντοπισμό διακινητών που επιχειρούν να μεταφέρουν μετανάστες, είτε με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, είτε κρυμμένους σε φορτηγά, αυτοκίνητα ή τροχόσπιτα.

Εκτός λοιπόν από τους διαβατηριακούς ελέγχους που πραγματοποιεί η Ασφάλεια Πατρών στο λιμάνι, άνδρες του λιμενικού κάνουν συνεχείς ελέγχους σε φορτηγά, προκειμένου να εντοπίσουν οχήματα που μεταφέρουν μετανάστες κρυμμένους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Πάτρα, 1ο τρίμηνο 2015: 36 διακινητές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κεντρικού λιμεναρχείου της Πάτρας, το πρώτο τρίμηνο του 2015 έχουν συλληφθεί 36 διακινητές, 107 μετανάστες που επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα και61 μετανάστες που προσπάθησαν να μπουν σε κάποιο πλοίο της γραμμής προς Ιταλία, κρυμμένοι σε κάποιο όχημα.

Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 είχαν συλληφθεί 38 διακινητές, 130 μετανάστες που είχαν πλαστά έγγραφα και 168 μετανάστες που προσπάθησαν να προσπάθησαν να μπουν κρυφά σε κάποιο πλοίο.

Τζίρος για το 2014: 600.000 ευρώ

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι διωκτικές αρχές, από την εξάρθρωση κυκλωμάτων που πωλούν σε μετανάστες πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, μόνο για το 2014, ο τζίρος των κυκλωμάτων έφθασε περίπου τα 600.000 ευρώ, αφού το κάθε πλαστό έγγραφο πωλήθηκε κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ προς τους 600 μετανάστες που εντοπίστηκαν με πλαστά.

2.500 ευρώ το «κεφάλι»

Όσον αφορά το ταξίδι με κάποιο ταχύπλοο, τότε ο κάθεπρόσφυγας μπορεί να πληρώσει μέχρι και 2.500 ευρώ, όπως έχουν δηλώσει οι ίδιοι οι μετανάστες.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

thetoc.gr