Τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, αναλυτικά.Τα κριτήρια, οι προθεσμίες

Επανασύνδεση κομμένων ηλεκτρικών συνδέσεων, δωρεάν ρεύμα, επίδομα ενοικίου και επιδότηση σίτισης προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το πρόγραμμα αναμένεται να προσφέρει οικονομική ανακούφιση σε χιλιάδες οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και αποτελεί μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

«Θεωρήσαμε ότι μια αριστερή κυβέρνηση πρέπει να ψηφίσει, ως πρώτο νομοσχέδιο, μέτρα που να αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της ανθρωπιστικής κρίσης, που είναι απότοκο μιας σειράς μνημονιακών ρυθμίσεων» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, κ. Πάνος Σκουρλέτης.

Για το θέμα του ΦΠΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, τόνισε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην αυξηθεί, ωστόσο είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση», ενώ για τα κονδύλια ύψους 200,3 εκατ. ευρώ που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τόνισε ότι θα εξοικονομηθούν από την αναδιανομή των δαπανών προμηθειών των υπουργείων.

Η αναπληρώτρια υπουργός, Θεανώ Φωτίου, είπε ότι θα επωφεληθούν όσοι βρίσκονται σε βαθιά κρίση για εννέα μήνες και θα πριμοδοτηθούν οικογένειες με ανήλικα τέκνα. «Ένα στα τρία παιδιά, ποσοστό 28,8%, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας», τόνισε η κυρία Φωτίου.

Οι προθεσμίες 

Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Απριλίου, ενώ η προθεσμία λήγει στις 20 Μαΐου. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του (http://www.ypakp.gr), όπου θα υπάρχει και αναλυτική πληροφόρηση για τους όρους, τις προϋποθέσεις και την εξέλιξη του προγράμματος. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο Διαδίκτυο, οι ωφελούμενοι μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ.

Επανασυνδέσεις ρεύματος

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σε 150.000 νοικοκυριά και θα προηγηθεί η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος «ατελώς», σε όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας. Στους δικαιούχους που πληρούν τα κριτήρια παρέχεται δωρεάν αξία ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί σε ποσότητα κατανάλωσης, αναλογικά, μέχρι 1.200 kWh ανά τετράμηνο (300 kwh μηνιαίως), για τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα εκδοθούν για κάθε δικαιούχο από την ένταξή του στο πρόγραμμα και έως τις 31.12.2015.

Η επιδότηση ενοικίου

Στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης προβλέπεται, επίσης, επίδομα ενοικίου σε 30.000 νοικοκυριά. Το επίδομα θα χορηγείται απευθείας στον εκμισθωτή του μισθίου ακινήτου, ενώ το ποσό του επιδόματος ενοικίου θα είναι 70 ευρώ ανά μήνα για μεμονωμένο άτομο και θα προσαυξάνεται κατά 30 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο ή ανήλικο άτομο της οικογένειας και έως το ποσόν των 220 ευρώ ανά μήνα.

Η κ. Φωτίου διευκρίνισε ότι το επίδομα θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο, εκτός των περιπτώσεων όπου ο ιδιοκτήτης έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία, οπότε θα γίνεται συμψηφισμός.

Επιδότηση σίτισης

Τέλος, προβλέπεται η παροχή επιδόματος συσσιτίου σε ποσά αντίστοιχα με το επίδομα ενοικίου. Τα ποσά θα περιλαμβάνονται σε πιστωτική κάρτα, η οποία θα διανεμηθεί στους δικαιούχους και η οποία θα επιτρέπει μόνο την αγορά τροφίμων. Επιπλέον το υπουργείο Εργασίας θα καλέσει τα καταστήματα τροφίμων να δημιουργήσουν ειδικές εκπτώσεις για τη συγκεκριμένη κατηγορία πελατών.

Τα κριτήρια

Για την υπαγωγή κάποιου στο πρόγραμμα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

● Μεμονωμένο άτομο: 2.400 ευρώ

● Οικογένεια χωρίς εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με ένα εξαρτώμενο μέλος: 3.600 ευρώ

● Οικογένεια με 1 εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 2 εξαρτώμενα μέλη: 4.200 ευρώ

● Οικογένεια με 2 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 3 εξαρτώμενα μέλη: 4.800 ευρώ

● Οικογένεια με 3 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 4 εξαρτώμενα μέλη: 5.400 ευρώ

● Οικογένεια με 4 και άνω εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 5 και άνω εξαρτώμενα μέλη: 6.000 ευρώ.

Έχουν τεθεί και δύο περιουσιακά κριτήρια, που είναι τα εξής: πρώτον, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο και κατά 10.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 200.000 ευρώ.

Δεύτερον, το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για τη λήψη των παροχών της ΚΥΑ.

real.gr