Τι ψάχνει η δικαιοσύνη; Τα σκουπίδια του Πύργου «καίνε» τον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου;

Τα σκουπίδια του Πύργου «καίνε» τον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου;

Το μέγεθος του προβλήματος των σκουπιδιών του Πύργου δεν είναι μόνο αυτό που εμείς όλον αυτό τον καιρό έχουμε υπόψη μας. Είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού ακόμα και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης έχουν προφυλακιστεί κάποιοι από τους πρωταγωνιστές του. Όλα αυτά όμως μια τοπική εφημερίδα του νομού της Αιτωλοακαρνανίας ίσως και να μην την απασχολούσαν ως θέμα, αν στην όλη διαχείριση του ζητήματος δεν εμπλέκονταν και ο ΧΥΤΑ του Μεσολογγίου, και μάλιστα μέσα από ένα πόρισμα ελέγχου του ΣΔΟΕ.

Με την εισαγγελική παραγγελία Α12/1833/2012 ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηλείας παραγγέλλει στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας την διενέργεια οικονομικού έλεγχου στην επιχείρηση του Θ. Καράμπελα, ο οποίος από τις 5 Ιουνίου 2014 έως της 31 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιά είχε σύμβαση έργου με τον Δήμο Πύργου για την μεταφορά των σκουπιδιών.

Στις 21 Μαΐου του 2014 η παραπάνω υπηρεσία του ΣΔΟΕ εκδίδει μια πορισματική αναφορά, η οποία αναφέρεται και στον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, αφού σύμφωνα με τιμολόγια τα οποία βρεθήκαν στην ελεγχόμενη επιχείρηση, αλλά και σύμφωνα με μαρτυρίες των εμπλεκόμενων προσώπων, η συγκεκριμένη υποδομή της Αιτωλοακαρνανίας είχε παραλάβει έναν σημαντικό όγκο σκουπιδιών.

P-3

Όμως, «μετά από αυτοψία στο χώρο», όπως σημειώνει η αναφορά του ΣΔΟΕ, «ο έλεγχος διαπίστωσε,  ότι δεν μεταφέρθηκαν οι 2.548 τόνοι απορριμμάτων του Δήμου Πύργου για εναπόθεση και ταφή στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, όπως αναγράφεται στα εκδοθέντα φορολογικά στοιχεία ήτοι -131- δελτία αποστολής που εξέδωσε η επιχείρηση» (ακολουθεί το όνομα της επιχείρησης) «και στις αντίστοιχες φορτωτικές για την μεταφορά αυτών που εξέδωσαν οι μεταφορείς τόσο για λογαριασμό του Δήμου Πύργου, όσο και για λογαριασμό του Καράμπελα Θεοδώρου (εργολάβος), η ανωτέρω διαπίστωση προκύπτει από τις ως κατωτέρω βάσιμες ενδείξεις:

1) Κανένας αρμόδιος από το Δήμο Μεσολογγίου και τους υπεύθυνους του ΧΥΤΑ τόσο κατά την κρίσιμη περίοδο, όσο και σήμερα δεν γνωρίζει τίποτα για μεταφορά απορριμμάτων από τον Δήμο Πύργου.

2) Δεν υπάρχει αποδεικτικό πληρωμής εισόδου από τον ΧΥΤΑ για την ανωτέρω επικαλούμενη παροχή υπηρεσίας, όπως προκύπετι από το τηρούμενο γραμμάτιο είσπραξης, που εκδίδεται σε ανάλογες περιπτώσεις, και

3) Δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δ.Σ. του ΧΥΤΑ που προβλέπεται σύμφωνα με τον νόμο και τον κανονισμό λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Για τους ανωτέρω λόγους και όπως αναλυτικά ο έλεγχος αποτυπώνει την συννημένη έκθεση ελέγχου κρίνει το σύνολο των εκδοθέντων τιμολογίων ότι είναι εικονικά (γιατί διαπιστώσαμε που φορτώθηκαν τα απορρίμματα και συγκεκριμένα από χώρο που βρίσκονταν εντός της επιχείρησης (ακολουθεί το όνομα της επιχείρησης) και όλες τις εκδοθείσες φορτωτικές εικονικές επειδή γνωρίζει ποιος είναι ο εμπλεκόμενος μεταφορέας και εκδότης των φορτωτικών, ποιος ο εντολέας για την κάθε μεταφορά και που έγινε η φόρτωση, αλλά δεν προκύπτει που τελικά πήγαν τα σκουπίδια, άρα και να προσδιοριστεί το πραγματικό κόστος μεταφοράς τους».

Ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου  στις 20 Δεκέμβρη του 2014 παρουσιάζει μια εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό STAR  με τίτλο «Η βόμβα των σκουπιδιών» και μεταξύ άλλων ενημερώνει τον κ. Παρασκευόπουλο για τη συγκεκριμένη διατύπωση του πορίσματος, ο οποίος όμως την αμφισβητεί, λέγοντας τα εξής: «Έχουμε αποδείξεις και ζυγολόγια για τις ποσότητες αυτές. Δεν υπάρχει περίπτωση να αμφισβητηθεί ότι πάνω από τους μισούς τόνους (σκουπιδιών) πήγαν στο Μεσολόγγι. Ευτυχώς φροντίσαμε να φυλάξουμε αποδείξεις και ζυγολόγια. Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας συνόδευε πολλές φορές τα φορτηγά στο ΧΥΤΑ. Τα συνόδευε ο ίδιος ο αντιδήμαρχος. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Προφανώς ο ΧΥΤΑ, η μόνη ερμηνεία που μπορώ να δώσω γιατί μίλησα και με τον παλιό διευθυντή του ΧΥΤΑ, ήξερε ότι δεν υπήρχε σύμβαση μεταξύ του Δήμου Πύργου και του ΧΥΤΑ, και ενδεχομένως θα είπε ότι ο Δήμος Πύργου δεν έστειλε απορρίμματα, αλλά τα πήγε εργολάβος».

Είναι γνωστό στον κόσμο της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι τέτοιες πρακτικές, σαν αυτή που αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος, αν και αποσιωπούνται είναι ευρέως διαδεδομένες, ιδιαιτέρα τα προηγούμενα χρόνια που το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών ήταν ακόμα μεγαλύτερο. Αρκετοί Δήμαρχοι θέλοντας να εξυπηρετήσουν κυρίως «ομοϊδεάτες» συναδέλφους τους, κρυφά κυρίως και χωρίς παραστατικά πολλές φορές επέτρεπαν την εναπόθεση απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ της περιοχής τους, κυρίως επειδή αντιλαμβανόταν το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι συνάδελφοι τους. Με αυτό τον τρόπο όμως εξαντλούσαν σε μικρότερο χρόνο της ζωή των δικών τους «κυττάρων», γεγονός που θα τους καθιστούσε υπόλογους στην τοπική κοινωνία που τους εξέλεξε. Και αυτό όπως μπορείτε να καταλάβετε δεν ήταν αρεστό σε κανέναν.

Όμως, για να επιστρέψουμε στην συγκεκριμένη περίπτωση, εάν ο κ. Παρασκευόπουλος έχει δίκιο, τότε προκύπτει μέγα ζήτημα στο Δήμο Μεσολογγίου και ίσως οι υπεύθυνοι του ΧΥΤΑ σήμερα οφείλουν να το διερευνήσουν, γιατί «καπνός χωρίς φωτιά δεν βγαίνει».

 Κείμενο | ρεπορτάζ: Λευτέρης Τηλιγάδας ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»