Τρία εκ. φάλαινες εξοντώσαμε τον 20ο αιώνα!

550_334_16271

Σοκάρουν πραγματικά τα ευρήματα μιας μελέτης που έγινε για το κυνήγι φαλαινών.

Η μελέτη έγινε για λογαριασμό του Μουσείου New Bedford Whaling στη Μασαχουσέτη αποκαλύπτει ότι τον 20ο αιώνα ο άνθρωπος εξόντωσε περί τα τρία εκ. φάλαινες στην πλειοψηφία τους φάλαινες φυσητήρες.

Οι αριθμοί

Χαρακτηριστικό της έκτασης της εξόντωσης είναι ότι ο αριθμός των φαλαινών που εξοντώθηκε στο διάστημα 1960-1992 είναι ίδιος με τον αριθμό των φαλαινών που εξοντώθηκαν συνολικά τον 18ο και 19ο αιώνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη τον 20ο αιώνα εξοντώθηκαν περίπου 277 χιλιάδες φάλαινες στον Βόρειο Ατλαντικό, 564 χιλιάδες στον Βόρειο Ειρηνικό και περίπου δύο εκατομμύρια στις θάλασσες του Νότιου Ημισφαιρίου.

Οι φάλαινες αποτέλεσαν διαχρονικό αντικείμενο εξόντωσης τόσο για το κρέας όσο και για την επεξεργασία του λίπους από το οποίο γινόταν παραγωγή λαδιού που χρησιμοποιούνταν σε λάμπες αλλά και ως λιπαντικό.

Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των φαλαινών που εξοντώθηκαν τον 20ο αιώνα οφείλεται σύμφωνα με τη μελέτη στο γεγονός ότι το κυνήγι άρχισε να γίνεται με ολοένα και μεγαλύτερα και πιο γρήγορα πλοία αλλά και με πολύ πιο αποτελεσματικά μέσα εξόντωσης όπως καμάκια με εκρηκτικές ύλες.

tovima.gr