Τσίπρας: Εταίροι και δανειστές δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα

550_334_393662

Με επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην συζήτηση για την εξεταστική για τα μνημόνια. «Σήμερα κάνατε μία αποκάλυψη. Μέχρι τώρα είχαμε την αίσθηση ότι παραμονεύετε για να δικαιωθείτε, αλλά πλέον μας απειλείτε ότι η αποτυχία θα έρθει και θα φέρει και ανακριτική επιτροπή. Σε μία κυβέρνηση που έχει αναλάβει μόλις δύο μήνες. Κατηγορείτε εμάς ότι έχετε ετοιμάσει τις ανακριτικές επιτροπές. Και μετά μιλάτε για συναίνεση. Αποκαλυφθήκατε κ. Σαμαρά» ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η χώρα έχει μία κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με ψηλά το κεφάλι.

«Το μεγάλο σας πρόβλημα είναι ότι έχετε απέναντί σας μία κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με ψηλά το κεφάλι. Η Ελλάδα απώλεσε μεγάλο μέρος της οικονομικής της δύναμης τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά θα διαπιστώσετε σύντομα ότι είναι μια χώρα κυρίαρχη, που δεν μπορούν να παίζουν μαζί της εταίροι και δανειστές».

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται περί οικουμενικής κυβέρνησης, είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Σας ζήτησε κανείς να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση και δεν το ήξερα. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι. Μην περιμένετε άδικα». Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των μνημονίων και έκανε λόγο για εκτόξευση του δημοσίου χρέους, εκτόξευση της ανεργίας στο 27% και στο 60% για τους νέους, για δραματική μείωση μισθών και συντάξεων. «Όλα αυτά ήταν συνέπειες μίας συγκεκριμένης πολιτικής που επιβλήθηκε με στόχο την ανάταση της ανταγωνιστικότητας. Είναι δεδομένη η πολιτική και οικονομική αποτυχία του προγράμματος» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Οι επί της αρχής πολιτικές ευθύνες έχουν ήδη αποδοθεί από τον ελληνικό λαό. Ωστόσο, πρέπει να χυθεί άπλετο φως στις σκοτεινές πτυχές αυτού του προγράμματος. Ο ίδιος ο κ Σαμαράς που πριν τις εκλογές του 2012 είχε δεσμευτεί για μία και μόνη εξεταστική για το μνημόνιο. Γιατί την ξέχασε μόλις ανέλαβε την πρωθυπουργία; Εδώ κρίνεται η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος» είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η αίσθηση του ελληνικού λαού είναι ότι και ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις υπάρχει συμπαιγνία. «Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτή η αίσθηση είναι αληθής σε όλες τις περιπτώσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «οφείλουμε ωστόσο να την λάβουμε υπόψη μας. Για να αποκαταστήσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους πρέπει να δώσουμε απαντήσεις. Είναι δεδομένο ότι η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται στον αντίποδα των μνημονιακών κυβερνήσεων».

«Δεν είναι στόχος ο ρεβανσισμός. Είναι το χρέος μας σε έναν λαό που υπέφερε και έκανε τρομακτικές θυσίες, ενώ έβλεπε άλλους να απέχουν από αυτές τις θυσίες. Αυτό είναι το αίσθημα αδικίας που αισθάνεται η μεγάλη αδικία του ελληνικού λαού» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δευτερολογία Τσίπρα 

Ο πρωθυπουργός κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής.
«Κύριε Σαμαρά, δεν κάνατε εξεταστική επιτροπή γιατί είχατε συγκυβερνήτη τον Βενιζέλο. Να υπερψηφίσετε την πρόταση και να αφήσετε τις υπεκφυγές». Παράλληλα αναφέρθηκε και στην επιτροπή χρέους. «Το προεδρείο ήταν εδώ. Σας υπόσχομαι ότι θα σας καλέσουμε . Εγώ δεν μίλησα καν παραβρέθηκα για να ακούσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

real.gr