Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης – Πούτιν: Συζητήσαμε συνεργασίες

550_334_407232

Δεν τέθηκε θέμα οικονομικής βοήθειας από την Ελλάδα στην Ρωσία αλλά συζητήθηκαν οι συνεργασίες σε όλους τους τομείς της οικονομίας και κυρίως των επενδύσεων στην ενέργεια.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα σενάρια ότι η Ελλάδα θα ζητήσει την οικονομική στήριξη της Μόσχας και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι επαίτης. Η επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος για μία κρίση οικονομική που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή. Στο ευρωπαϊκό πρόβλημα θα βρεθεί ευρωπαϊκή λύση. Έχουμε συνευθύνη με τους εταίρους μας να βρούμε λύση».


Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ από realmedialive

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για την οποιαδήποτε βοήθεια. «Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και των έργων της ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτών των έργων μπορεί να προκύπτουν τέτοιες καταστάσεις που θα μας επιτρέψουν να δανειοδοτήσουμε τέτοια σχέδια αλλά να λύσουμε και τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών σχέσεων ενόψει υλοποίησης αυτών των έργων» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.


Real.gr ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ από realmedialive

Ο Ρώσος πρόεδρος εξήγησε ότι σε περίπτωση που υπάρξει ένα μεγάλο έργο1 που θα προσφέρει κέρδη στην Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι από αυτά μπορούν να κρατηθούν κάποιες αποπληρωμές. «Δεν είναι οικονομική βοήθεια από μόνη της αλλά συνεργασία. Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στους διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων. Εάν υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα; Υπάρχει» τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πούτιν: Μιλήσαμε για την δημιουργία νέου αγωγού

Στο πλαίσιο συνεργασίας που υπέγραψαν η Ελλάδα και η Ρωσία για τα έτη 2015-2016 αναφέρθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι «δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στο εμπόριο» και σημείωσε ότι «ο τζίρος μειώθηκε κατά 40% πέρυσι, ωστόσο θα καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να επαναφέρουμε στο προηγούμενο επίπεδο την συνεργασία μας».

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επενδύσεις, τονίζοντας ότι σε αυτό τον τομέα δόθηκε μεγάλη σημασία, κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Πούτιν μίλησε για τις προοπτικές υλοποίησης του σχεδίου της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Η καινούργια διαδρομή θα επιτρέψει στην Ελλάδα να είναι ένας από τους βασικούς διανομείς», σημείωσε. Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρθηκε επίσης στον τομέα της βιομηχανίας, αλλά και στον τουρισμό. «Η Ελλάδα είναι τόπος διακοπών των Ρώσων τουριστών», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Real.gr ΠΟΥΤΙΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ από realmedialive

Επίσης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στην ανάγκη αναζήτησης λύσεων για την διευθέτηση του Κυπριακού, «λαμβάνοντας υπόψιν την θέληση του κυπριακού λαού», όπως είπε. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην ουκρανική κρίση και υπερτόνισε το ενδιαφέρον της Ρωσίας να γίνουν πράξη οι συμφωνίες του Μινσκ.

Πούτιν: Η Ελλάδα αναγκάστηκε να ψηφίσει τις κυρώσεις

Σε ερώτηση για το εάν συζητήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν η άρση των κυρώσεων κατά της Μόσχας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πληγή στην ελληνική οικονομία και τόνισε πως «με την λογική των κυρώσεων διαφωνούμε και την άποψή μας την έχουμε εκφράσει και στους εταίρους. Δεν είναι λύση ο οικονομικός πόλεμος. Εργαζόμαστε προκειμένου να προωθηθούν επιλογές διαλόγου και συνεννόησης».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «συζητήσαμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βρούμε την δυνατότητα να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», σημειώνοντας ότι στόχος είναι η ουσιαστική ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε: «Με την Ελλάδα είχαμε και έχουμε καλές σχέσεις. Καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπερψηφίσει τις κυρώσεις, επλήγη αλλά δεν φταίμε εμείς. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς».

real.gr