Τσίπρας: Πρόσληψη 4.500 γιατρών και νοσηλευτών

Στο υπουργείο Υγείας έφτασε λίγο μετά τις δέκα το πρωί, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία. Τον έντονο συμβολισμό της επίσκεψης επισήμανε ο κ. Σακελλαρίδης ανοίγοντας την εκδήλωση, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός θεωρεί πολύ σημαντικό το συγκεκριμένο υπουργείο και τα θέματα που διαχειρίζεται.

Η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πολεμήσει και να εξαλείψει την υγειονομική φτώχεια που πλήττει τη χώρα, είπε ο υπουργός υγείας, καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό.

Όλοι μας εργαζόμαστε σκληρά για να το καταφέρουμε, έχουμε δίπλα μας όλους τους εργαζόμενους, είπε.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχαμε μια πυρηνική βόμβα στα θεμέλια του εθνικού συστήματος υγείας».

«Θα εργαστούμε  για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του ΕΣΥ. Είχε προβλήματα και πριν το μνημόνιο, αλλά τα τελευταία χρόνια δέχτηκε πυρηνική βόμβα στα θεμέλια του, δεν αρμόζει αυτή η εικόνα σε σύστημα υγείας Ευρωπαϊκής χώρας όπως η Ελλάδα. Αυτό θα αλλάξει, δεν είναι όλα αριθμοί, συμβάσεις, ποσά. Είναι υγειά, είναι αγαθό», είπε ο πρωθυπουργός.

Το μνημόνιο προκάλεσε την παθητική ιδιωτικοποίηση της υγείας, άνοιξε τον δρόμο για την άλωση της δημόσιας υγείας, δεν στήριξε το ΕΣΥ, μόνο τους ιδιώτες. Αυτό το πλήρωσαν οι πολίτες

«Περίπου 2,5 εκατ ανθρώπων είναι  ανασφάλιστοι, μειώθηκαν οι εργαζόμενοι της υγείας, οι παροχές προς τος πολίτες. Η απορρύθμιση ονομάστηκε μεταρρύθμιση, οι απολύσεις κινητικότητα, το λουκέτο στα νοσοκομεία αλλαγή χρήσης», τόνισε ο κ. Τσιπρας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρωταρχικό μέλημα είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στην υγεία και  η διεύρυνση των παροχών σε φάρμακα, εξετάσεις, εμβόλια.

Προανήγγειλε λήψη άμεσων μέτρων για την ενίσχυση των δομών σε προσωπικό, κατά προτεραιότητα, όπως είπε  θα γίνουν προσλήψεις στο ΕΣΥ, γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικών, συνολικά 4.500 θέσεις.

Οι 700 θα πάνε στα νησιά Αιγαίου, Θράκη, δυτική Μακεδονία, Θεσπρωτία.

Επίσης, προανήγγειλε παρέμβαση στις ΜΕΘ και προσλήψεις ώστε να ανοίξουν όλες οι κλινικές, ογκολογικά νοσοκομεία, ψυχιατρεία. Επίσης προανήγγειλε την κατάργηση των μνημονιακών νόμων που έπληξαν την υγεία.Στην είσοδο του κτηρίου τον υποδέχτηκε ο κ.  Κουρουμπλής και ανέβηκαν μαζί στο γραφείο του στο δεύτερο όροφο. Είχε προηγηθεί μεγάλη επιχείρηση της τροχαίας για τη σύντομη και απρόσκοπτη μετάβαση του κ. Τσιπρα στην Αριστοτέλους από την οικία του στην Κυψέλη.

Είναι η τρίτη φορά τις τελευταίες δυο δεκαετίες που πρωθυπουργός επισκέπτεται το υπουργείο.

Το είχε πράξει ο Μητσοτάκης το 1990 επισκεπτόμενος το υπουργείο επί ηγεσίας Σούρλα και το 1997 ο Σημίτης επί Κώστα  Γείτονα.

protothema.gr