Χωρίς ίχνη παραβίασης το λουκέτο στο δωμάτιο της Β. Σταμάτη

Χωρίς ίχνη παραβίασης βρέθηκε το λουκέτο της μπαλκονόπορτας του ισόγειου δωματίου της Βίκυς Σταμάτη στο Δρομοκαΐτειο, απο το οποίο απέδρασε τα ξημερώματα της Πέμπτης, μία μέρα μετά την απόρριψη της 5ης αίτησης αποφυλάκισής της. Η σύζυγος του Α. Τσοχατζόπουλου φρουρείτο απο εξωτερικούς φύλακες του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε ένα δωμάτιο χωρίς καμία ειδική ασφάλεια πέρα απο το λουκέτο. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Κ”, το κλειδί του λουκέτο δεν ήταν στα χέρια των φρουρών αλλά στην διάθεση της Διοίκησης του ψυχιατρείου.

Η απόδραση διαπιστώθηκε στις 06:45 της Πέμπτης, κατά την αλλαγή της βάρδιας των φρουρών. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η κα. Σταμάτη απέδρασε στο διάστημα μεταξύ 01:00 και 03:00 τα ξημερώματα απο τη μπαλκονόπορτα του δωματίου της. Αγνωστο παραμένει το πώς κατάφερε να διαφύγει της προσοχής των φρουρών στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

Ο συνήγορός της, Φραγκίσκος Ραγκούσης, όπως επίσης η μητέρα και ο αδελφός της, απηύθυναν έκκληση «να γυρίσει αμέσως και υγιής» στο παιδί της, ενώ η Αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό της.

Η κα.Σταμάτη, όπως ανέφερε στην πέμπτη αίτηση αποφυλάκισης, βρισκόταν σε “ακούσια νοσηλεία στο Δρομοκαίτειο”, από τον Νοέμβριο του 2013, καθως πάσχει απο μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και δεν κοιμάται πάνω απο δυο ώρες την ημέρα.

Ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος μίλησε μαζί της για τελευταία φορά γύρω στις 9 το βράδυ της Τετάρτης, δεν έκρυψε τους φόβους του για τις τάσεις αυτοκτονίας της.

“Ηταν απογητευμένη. Με ευχαρίστησε και μου είπε ότι δεν θα πεθάνει στο Δρομοκαΐτειο, εγκαταλελειμένη και σαν τρελλή, θα είναι κοντά στο παιδί της…” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης σε τηλεοπτικές δηλώσεις του (Σκαι).

“Της είπα ότι δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα” δήλωσε ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος πρόσθεσε ότι μετά την απόφαση η κα. Σταμάτη “ήταν πολύ ήρεμη”, σε αντίθεση με άλλες φορές. Αυτή η ηρεμία  φαίνεται να ανησυχεί τον κ. Ραγκούση.

“Φοβάμαι…”τόνισε χαρακτηριστικά. “Και κάνω έκκληση να γυρίσει αμέσως, για να είναι κοντά στο παιδί της, υγιής…”

Σε ο,τι αφορά τις συνθήκες της απόδρασης, ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι η κα. Σταμάτη “δεν έχει τα μέσα” για κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι “βρίσκεται έξω και μακριά απο τέτοια πράγματα, είναι ένα αδύναμο πλάσμα”.

“Η Βίκυ μίλησε χθες το βράδυ, στις 9 η ώρα, με το παιδί της και ήταν πολύ στενοχωρημένη και απελπισμένη μετά την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης‘ είπε, μεταξύ άλλων, η μητέρα της.

“Επιβάλλεται να επιστρέψει στο νοσοκομείο. Είναι μια πράξη που έγινε εν βρασμώ” ανέφερε ο αδελφός της, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η Βίκυ Σταμάτη, το μόνο που έλεγε συνεχώς είναι ότι θέλει να γυρίσει στο παιδί της.

Ο πρόεδρος του Δρομοκαΐτειου, Ισίδωρος Πρόιος, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ σημείωσε πως υπεύθυνη για τη φύλαξη της κ. Σταμάτη ήταν η αστυνομία και όχι το ίδρυμα.

Το παραπάνω υποστήριξε και ο Παύλος Θεοδωράκης, διοικητής της ψυχιατρικής κλινικής που νοσηλευόταν η Σταμάτη, σημειώνοντας πως η φρούρηση κρατουμένων είναι αποκλειστική ευθύνη της ΕΛΑΣ και όχι των νοσοκομείων.

Ανησυχία για την υγεία της

Εν τω μεταξύ οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό της εντείνονται, καθώς εκτός απο τα ψυχολογικά προβλήματα, υπάρχουν και φόβοι για την υγεία της, αφού ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή.

Η κα. Σταμάτη, που εκτίει ποινή πολυετούς κάθειρξης για την υπόθεση με τις μίζες των εξοπλιστικών, σε όλες τις αιτησεις αποφυλάκισης της, πέντε συνολικά, επικαλείται το γεγονός ότι ο ηλικίας 8 ετών γιός της μεγαλώνει χωρίς κανέναν απο τους δυο γονείς του. Όλες οι αιτήσεις ως σήμερα εχουν απορριφθεί.