Α. Πατέλης στο Πρώτο: Σε άλλη οικονομική πίστα η χώρα-Εθνική επιτυχία ότι ξεπεράσαμε τα προβλήματα (audio)

Με αφορμή τον Economist, ο οποίος κατέταξε την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας των 35 χωρών για την καλύτερη επίδοση το 2023 για δεύτερη μάλιστα συνεχή χρονιά, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, o Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, όπου βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας».

«Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στην Ελλάδα»

«Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στην Ελλάδα αλλά και το νούμερο ένα πρόβλημα σχεδόν σε όλες τις χώρες στον κόσμο. Αν δείτε για παράδειγμα στην Αμερική στις εκλογές, αυτό είναι το νούμερο ένα θέμα και αλλού. Και η ακρίβεια ορίζεται από το επίπεδο των τιμών, όχι τόσο από τον πληθωρισμό (…). Ο ρυθμός αύξησης των τιμών από εδώ και πέρα θα είναι χαμηλός όμως, το επίπεδο των τιμών παραμένει υψηλό. Θα δούμε τι θα γίνει με αυτό. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση έχει κινηθεί, ουσιαστικά σε τρεις κατευθύνσεις: η μία είναι τα προσωρινά μέτρα στήριξης, η δεύτερη είναι οι έλεγχοι και τα πρόστιμα στην αγορά και η τρίτη και πιο σημαντική είναι οι μόνιμες αυξήσεις στα εισοδήματα. Από 1η Ιανουαρίου του 2024 δηλαδή, έρχονται οι αυξήσεις που ψηφίστηκαν στον προϋπολογισμό και είναι στις συντάξεις, στο αφορολόγητο για αυτούς με παιδιά και στο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους» δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με τον δημοσιογράφο.

«Δεν προβλέπεται να επιστρέψουν οι τιμές προ κρίσης σε όλα τα προϊόντα—Αναμένεται όμως, διόρθωση των τιμών του λαδιού»

Εν συνεχεία, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «είναι δύσκολο να επιστρέψουμε σε τιμές προ κρίσης. Αυτό μόνο σε μερικά προϊόντα θα συμβεί. Πάντως, το ζήτημα της ακρίβειας και του πληθωρισμού είναι αρκετά πολύπλοκο και υπήρχαν διάφοροι λόγοι για αυτά που έγιναν. Τώρα, όσον αφορά το λάδι-είδος πρώτης ανάγκης-φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα δούμε κάποια διόρθωση. Στα αγροτικά προϊόντα συνήθως αυτά τα πράγματα κάνουν διάφορους κύκλους. Αλλά κοιτάξτε και πάλι δεν έχουμε μια γυάλα να δούμε το μέλλον. Μπορούμε μόνο να πορευτούμε με αυτά που ξέρουμε και αυτά που ξέρουμε σήμερα σύμφωνα με μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό είναι ότι ο πληθωρισμός παγκοσμίως πέφτει ταχύτερα του αναμενόμενου και μάλιστα έχει πέσει σε επίπεδα που κεντρικές τράπεζες θεωρούν ανεκτά και άρα λοιπόν θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια».

«Η μεγαλύτερη ανισότητα από όλες είναι η ανεργία»

«Αυτό που ξέρω είναι ότι η μεγαλύτερη ανισότητα από όλες είναι η ανεργία και το να μην έχει κανείς κανένα εισόδημα. Η ανεργία, όπως ξέρετε, έχει πέσει σε μονοψήφιο αριθμό, έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 και γενικά δημιουργούνται πλέον θέσεις εργασίας με πολύ γρήγορο ρυθμό. Η αγορά εργασίας όμως, η ελληνική θα έλεγα ότι αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα πρωτόγνωρο για τη χώρα μας και αυτό θα έλεγα ότι είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Και για να σας δώσω ένα παράδειγμα, αν και δημιουργήθηκαν 300.000 θέσεις εργασίας την τελευταία τετραετία, σήμερα έχουμε περίπου 450.000 εγγεγραμμένους ανέργους. Άρα, λοιπόν αντιμετωπίζουμε ζήτημα εύρεσης εργατικού δυναμικού και μάλιστα πρόκειται και για μια από τις παρεμβάσεις που ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή» υπογράμμισε στην πορεία της συζήτησης.

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Πατέλης για τον γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών δήλωσε «Κοιτάξτε, το νομοσχέδιο όταν θα έρθει θα αναφέρεται σε πολιτικό γάμο και σε αυτό πρέπει πάντα όταν κάνουμε τη συζήτηση να αναφερόμαστε πάντα στην πολιτική ζωή και όχι στη θρησκευτική. Αντίστοιχα, το οικογενειακό δίκαιο και το δίκαιο της χώρας είναι στη βάση του δικαίου του κράτους και ο πρωθυπουργός θα φέρει το νομοσχέδιο όταν κρίνει ο ίδιος ότι είναι η σωστή στιγμή».