Ρωσία: Η ιαπωνική αποστολή πυραύλων Patriot στις ΗΠΑ, αν καταλήξει στην Ουκρανία, θα έχει σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις μας  

Προειδοποιητική προς την ιαπωνική κυβέρνηση εμφανίστηκε χτες Τετάρτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολιάζοντας μια απόφαση της Ιαπωνίας να προμηθεύσει την Ουκρανία με συστήματα αεράμυνας Patriot θα έχει «σοβαρές συνέπειες» για τους δεσμούς Ρωσίας-Ιαπωνίας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ιαπωνία δήλωσε ότι θα προετοιμαστεί να στείλει πυραύλους αεράμυνας Patriot στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών για τις εξαγωγές όπλων, την πρώτη σημαντική αναθεώρηση τέτοιων περιορισμών εξαγωγών από το Τόκιο εδώ και εννέα χρόνια. Αν και οι νέοι έλεγχοι εξαγωγών της Ιαπωνίας εξακολουθούν να την εμποδίζουν να στέλνει όπλα σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, αυτή η παράδοση θα μπορούσε να ωφελήσει έμμεσα την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία, ενώ θα δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόσθετη δυνατότητα να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

«Η ιαπωνική πλευρά χάνει τον έλεγχο των όπλων με τα οποία η Ουάσιγκτον μπορεί τώρα να κάνει ό,τι θέλει. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι, σύμφωνα με ένα ήδη δοκιμασμένο σχέδιο, οι πύραυλοι Patriot θα φτάσουν τελικά στην Ουκρανία», είπε η Ζαχάροβα σε εβδομαδιαία ενημέρωση.

Μια τέτοια εξέλιξη, πρόσθεσε η εκπροσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, θα ερμηνευόταν ως αναμφισβήτητα εχθρική ενέργεια κατά της Ρωσίας και θα οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την Ιαπωνία στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ήδη επιβαρυμένες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ευθυγράμμιση της Ιαπωνίας με τις κυρώσεις των δυτικών συμμάχων στη Ρωσία.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ιαπωνία αλλά και η Νότια Κορέα έστειλαν αεροπλάνα για να παρακολουθούν κοινές πτήσεις κινεζικών και ρωσικών βομβαρδιστικών και μαχητικών αεροσκαφών κοντά στα εδάφη τους.

Η Ρωσία και η Ιαπωνία δεν έχουν ακόμη συνάψει μια συνθήκη για τον τερματισμό των εχθροπραξιών του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου σχετικά με μια παλιά εδαφική διαμάχη που περιλαμβάνει μια αλυσίδα νησιών του Ειρηνικού γνωστά και ως Κουρίλες. Ακόμη και πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, το Τόκιο παραπονέθηκε για αυξημένη ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη σε αυτά τα νησιά, τα οποία η Σοβιετική Ένωση κατέλαβε από την Ιαπωνία στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή: Digi24.ro