Τα ξενύχτια της συμφωνίας

Ξενυχτώντας σε μια αίθουσα του ξενοδοχείου Hilton οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου και της ελληνικής αντιπροσωπείας μπόρεσαν έπειτα από έναν μαραθώνιο συζητήσεων να λύσουν τον γόρδιο δεσμό της διαπραγμάτευσης και να καταλήξουν στην τελική συμφωνία.Η συζήτηση ήταν επίπονη και είναι χαρακτηριστικό πως χρειάστηκε να συνεχιστεί ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε το επόμενο πρωί να βγει λευκός καπνός.

Το βάρος από την ελληνική πλευρά σήκωσαν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης αλλά και ο επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας Γ. Χουλιαράκης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», η «μάχη» δόθηκε σε τρεις αίθουσες του ισογείου: στη μεγάλη αίθουσα γινόταν η κεντρική διαπραγμάτευση των εκπροσώπων των θεσμών με την ελληνική αντιπροσωπεία.

Σε μια μικρότερη αίθουσα στο πλάι στεγαζόταν το «στρατηγείο» της ελληνικής πλευράς. Η τρίτη αίθουσα φιλοξενούσε τα τεχνικά κλιμάκια.

Οι κρίσιμες συζητήσεις γίνονταν χωρίς να χρειάζονται μεταφραστές, καθώς και οι τρεις εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό και μιλούν με μεγάλη άνεση Αγγλικά.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας επισημαίνει πως αυτό έκανε ακόμα πιο εύκολη την επικοινωνία και βοήθησε στο να καλλιεργηθεί ένα κλίμα συνεννόησης.

Οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι των θεσμών διαπίστωσαν πως τόσο ο Ευκ. Τσακαλώτος όσο και ο Γ. Χουλιαράκης ήξεραν πολύ καλά το αγγλοσαξονικό μοντέλο. Πιο κοντά στον αμερικάνικο τρόπο σκέψης – κάτι που βοήθησε στην επικοινωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ήταν ο Γ. Σταθάκης ο οποίος είχε πάει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για σπουδές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρώτος κατάφερε να σπάσει τον πάγο στις διαπραγματεύσεις ο Γ. Σταθάκης, ο οποίος είναι γνωστός για το χιούμορ που επιστρατεύει ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις.

Στα παραλειπόμενα της διαπραγμάτευσης, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι και η πολιτική λιτότητας που προσπάθησε να εφαρμόσει η ελληνική αντιπροσωπεία.

Στο πλαίσιο αυτό στην αίθουσα της ελληνικής αποστολής δεν υπήρχαν ούτε καν παραγγελίες για εφοδιασμό με καφέ, για να περιοριστεί το… μπάτζετ.

Να σημειωθεί πως και οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ανθεκτικοί, παραμένοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για πολλές ώρες χωρίς να ζητήσουν διάλειμμα για να φάνε ή να ξεκουραστούν.