19 τραυματίες στην Κνωσό από πτώση κεραυνού

550_334_420703

Σοκ στο πανελλήνιο προκάλεσε η είδηση της πτώσης κεραυνού στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού την ώρα που το παλάτι ήταν κατακλυσμένο από τουρίστες.

Συνολικά 19 τουρίστες τραυματίστηκαν από την πτώση του κεραυνού και πιο βαριά από όλους είναι μια 46χρονη ρωσίδα η οποία υπέστη ανακοπή και νοσηλεύεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Ηρακλείου.

Από τους υπόλοιπους τουρίστες, περίπου εννέα τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ άλλοι υπέστησαν σοκ και μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και δύο μικρά παιδιά, τα οποία είναι καλά στην υγεία τους.

Οι Ρώσοι τουρίστες, κατά τη διάρκεια ξενάγησης, υπό βροχή, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, βρίσκονταν κάτω από δένδρο με ομπρέλες όταν έπεσε ένας κεραυνός και από τον εκκωφαντικό θόρυβο κάποιοι έπεσαν στο έδαφος, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν, ενώ άλλοι εικάζεται ότι τραυματίστηκαν ελαφρά από την ηλεκτρική εκκένωση του κεραυνού.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του ΕΚΑΒ, με διασώστες, οι οποίοι προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες, και με τέσσερα ασθενοφόρα οι 19 τουρίστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Μετά το περιστατικό, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού- ο οποίος διαθέτει αλεξικέραυνα- είναι κλειστός, ενώ γίνεται αυτοψία από άνδρες της ΕΛΑΣ.

Αγωνία για την 46χρονη

Ώρες αγωνίας περνάει στο Ηράκλειο η οικογένεια της Ρωσίδας τουρίστριας που υπέστη ανακοπή την ώρα που κεραυνός έπεσε πάνω σε δέντρο στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα cretapost.gr, η 46χρονη γυναίκα βρισκόταν στην πόλη του Ηρακλείου μαζί με τον σύζυγό της και το ένα τους παιδί και έκαναν τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Σήμερα, μαζί με άλλους Ρώσους τουρίστες, επισκέφτηκαν την Κνωσό προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά τον Μινωικό πολιτισμό.

«Φτάσαμε το πρωί στην Κνωσό και όλα ήταν καλά. Το μόνο κακό ήταν τα σύννεφα που είχαν γεμίσει τον ουρανό και προμήνυαν καταιγίδα», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο οδηγός του γκρουπ των Ρώσων τουριστών, Κώστας Ανυφαντάκης ο οποίος την ώρα του συμβάν βρισκόταν στο πάρκινγκ και περίμενε να ολοκληρώσουν την ξενάγηση οι τουρίστες.

Λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί, ξέσπασε καταιγίδα με τους τουρίστες να ανοίγουν τις ομπρέλες τους και να πηγαίνουν κάτω από ένα μεγάλο δέντρο για να προφυλαχτούν.

«Αυτό ήταν το λάθος. Όταν ξέσπασε η καταιγίδα, οι τουρίστες πήγαν κάτω από το δέντρο για να προφυλαχθούν με τις ανοιχτές τους ομπρέλες. Λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί ακούστηκε ένας εκκωφαντικός κρότος. Ο κεραυνός είχε πέσει πάνω στο δέντρο», ανέφερε ο αρχιφύλακας της Κνωσού, κ. Παπαδάκης ενώ περιέγραψε το τί έγινε από εκεί και πέρα.

«Ο κόσμος πανικοβλήθηκε και έπεσε στο έδαφος για να προφυλαχθεί. Εξαιτίας αυτού χτύπησαν αρκετά άτομα με μία γυναίκα να είναι σοβαρά», επεσήμανε ο κ. Παπαδάκης.

«Τρομάξαμε πάρα πολύ. Ακούστηκε ένα μπουμ. Δεν ξέραμε τι να κάνουμε», περιγράφει η ξεναγός ενώ αρκετοί τουρίστες – όπως ανέφεραν στο cretapost – ένιωσαν το έδαφος να καίει κάτω από τα πόδια τους.

«Είμαι χρόνια στην Κνωσό και αυτό είναι πρωτάκουστο. Υπάρχουν τουλάχιστον 20 αλεξικεύρανο γύρω – γύρω στον αρχαιολογικό χώρο και ο κεραυνός έπεσε στο δέντρο. Δεν το έχουμε ξανασυναντήσει αυτό», επεσήμανε ο αρχιφύλακας της Κνωσού.

Καλά στην υγεία της η έγκυος

Παράλληλα, στο Βενιζέλειο νοσηλεύεται μία 38χρονη έγκυος γυναίκα η οποία εργάζεται ως φύλακας στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

«Η γυναίκα αυτή ήρθε με τα πόδια στο νοσοκομείο. Είχε υποστεί ψυχολογικό σοκ και της κάναμε καρδιογράφημα για προληπτικούς λόγους», επεσήμανε ο κ. Λυδάκης.

Ο Ν. Ηγουμενίδης στο Βενιζέλειο

Την τραυματία από κεραυνό τουρίστρια που νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου θα επισκεφθεί ο Υποδιοικητής 7ης ΥΠΕ Κρήτης Στέλιος Δημητρακόπουλος προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας της, ενώ σε τηλεφωνική του επικοινωνία ενημερώθηκε για τους τουρίστες που τραυματίσθηκαν ελαφρότερα, εξετάσθηκαν και νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους στο ΠΑΓΝΗ.

Τι λέει το ΕΚΑΒ για το περιστατικό

Το Ε.Κ.Α.Β. ανταπεξήλθε με αμεσότητα στο συμβάν του τραυματισμού τουριστών μετά από πτώση κεραυνού, σήμερα 29 Μάιου 2015, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Συγκεκριμένα, το συντονιστικό κέντρο του Ε.Κ.Α.Β., δέχθηκε κλήση σχετικά με το περιστατικό στις 09:55 το πρωί και αφού έγινε η διαβίβαση της κλήσης στα πιο κοντινά διαθέσιμα ασθενοφόρα και οχήματα του Ε.Κ.Α.Β., στις 10:04 αφίχθη στο σημείο του συμβάντος όχημα μικρού όγκου με γιατρό, ο οποίος, κατόπιν εκτίμησης της κατάστασης των τραυματιών, προέβη με επιτυχία στη διαδικασία ανάνηψης μίας γυναίκας η οποία είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς.
Παράλληλα, το πρώτο ασθενοφόρο αφίχθη στο σημείο του συμβάντος στις 10:05 και στη συνέχεια ακολούθησαν ακόμη πέντε ασθενοφόρα, έτσι ώστε να καλυφθούν όλες οι αναγκαίες διακομιδές.

Σε πρώτο στάδιο, η γυναίκα τουρίστρια (στην οποία είχε πραγματοποιηθεί επιτόπου επιτυχής ανάνηψη από τον γιατρό του Ε.Κ.Α.Β.) διεκομίσθη με σφυγμό στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου «Βενιζέλειο-Πανάνειο» όπου και διασωληνώθηκε (το Γ.Ν.Η. «Βενιζέλειο-Πανάνειο» δεν εφημέρευε αλλά άνοιξε το Τ.Ε.Π., κατόπιν αιτήματος του Ε.Κ.Α.Β., ειδικά για την υποδοχή του συγκεκριμένου περιστατικού) ενώ ακόμη τέσσερις τραυματίες διεκομίσθησαν προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η).

Σε δεύτερο στάδιο, και καθαρά για προληπτικούς λόγους, διεκομίσθησαν προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η) ακόμη 12 άτομα .

Ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού

‘Αμεση ήταν η κινητοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών στους Ρώσους επισκέπτες που υπέστησαν τραυματισμούς και, στην περίπτωση μίας γυναίκας,καρδιακή ανακοπή,μετά την πτώση κεραυνού,στη διάρκεια ξαφνικής καταιγίδας, σήμερα, στη δυτική αυλή του Ανακτόρου της Κνωσού και συγκεκριμένα στην αρχή του πομπικού διαδρόμου.

Στο σημείο, συνεχίζει η ανακοίνωση, «έσπευσαν αμέσως οι αρχαιοφύλακες του χώρου, οι οποίοι παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και έκαναν τις πρώτες προσπάθειες ανάνηψης της γυναίκας, ενώ ταυτόχρονα ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ. Μετά από λίγο, κατέφθασε και η Προϊσταμένη της τοπικής Εφορείας, που έδωσε εντολή για την εκκένωση του αρχαιολογικού χώρου από τους επισκέπτες, καθώς και η προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων».

Οι περισσότεροι τραυματίες διεκομίσθησαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, η δε γυναίκα που υπέστη καρδιακή ανακοπή μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, που απέχει ελάχιστα από τον αρχαιολογικό χώρο. Εκεί μετέβη και η Έφορος κα Βασιλική Συθιακάκη, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας της τραυματισμένης επισκέπτριας, η οποία κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή.

«Μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας των επισκεπτών, ειδικά δε της νοσηλευόμενης στο Βενιζέλειο. Μίλησε με τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Ευθύμιο Καρακώστα και ζήτησε να ενημερώνεται για την εξέλιξη της υγείας της Ρωσίδας επισκέπτριας.Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Β’ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου, ενώ πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο χώρο από το Εγκληματολογικό Τμήμα. Σημειώνεται ότι τα κτίρια κοινού (εκδοτήριο εισιτηρίων, πωλητήριο ΤΑΠΑ, αναψυκτήριο και το στέγαστρο των ακυρωτικών μηχανημάτων) διαθέτουν αντικεραυνική προστασία που έχει τοποθετηθεί από το ΤΑΠΑ», καταλήγει η ανακοίνωση.

real.gr