40 χρόνια ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου – Κ. Φαρμασώνης: «Αν γινόταν να γυρίσω τον χρόνο πίσω θα…» (Αφιέρωμα)

Κώστας Φαρμασώνης: «Αν γινόταν να γυρίσω τον χρόνο πίσω, θα αναλάμβανα ξανά τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου» 

Θυμάται τον μανάβη, απέναντι από το Θέατρο, εκεί στη Χαριλάου Τρικούπη. Τον περίμενε κάθε πρωί για να του προσφέρει ένα φρούτο μαζί με την καλημέρα του! Όχι από τις πρώτες μέρες όμως!

Άργησε πολύ ο μανάβης να εκτιμήσει τη δουλειά του, μετά τη δεύτερη επιθεώρηση… Μπορεί να είχαν περάσει και δύο – δυόμιση χρόνια! Και δεν ήταν ο μόνος!

Δύσπιστο κοινό οι Αγρινιώτες! «Τι θα κάνει στην πόλη μας αυτός ο ξένος, ο μουσάτος;», έλεγαν όταν ανέλαβε την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, το 1987. Χρειάστηκε σκληρή και αποκλειστική εργασία για να ανοίξουν οι πόρτες των Αγρινιώτικων σπιτιών και να αναγνωριστεί η αξιόλογη προσφορά του στα θεατρικά δρώμενα της πόλης και όχι μόνο.

Θυμάται τον συγγραφέα και κριτικό θεάτρου Κώστα Γεωργουσόπουλο να μιλά για «το ζενίθ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου», του  πρώτου Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου στην Ελλάδα, και τον Σταύρο Παράβα να παίζει στις Οινιάδες εντυπωσιασμένος από το κοινό της Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο είχε αγαπήσει την τέχνη του Θεάτρου.

Θυμάται επίσης την πρώτη παράσταση που ανέβασε ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Αγρίνιο, «Το σακάκι που βελάζει» του Στ. Στρατίεβ στις 5 Μαρτίου 1987. «Ερχόταν πούλμαν από Καρπενήσι, από Λευκάδα, από παντού, για να δουν την παράσταση, έκανε τεράστια επιτυχία», λέει ο ίδιος.

Θυμάται όμως πολύ καλά και την τελευταία παράσταση της θητεία του, «Ο Κύκλος με την κιμωλία» του Μπ. Μπρεχτ, η οποία παρουσιάστηκε και στο Ηρώδειο, στις 6 Αυγούστου 1998. «Καιγόταν η Αθήνα και το Ηρώδειο είχε τρεισήμισι χιλιάδες κόσμο και μετά από λίγες μέρες η παράσταση ανέβηκε στον κήπο των Αναβρύτων και οι θεατές δεν χωρούσαν ούτε όρθιοι να σταθούν και είχαν ανέβει πάνω στα δέντρα», αναφέρει μιλώντας για την κορυφαία στάση της διαδρομής στην πολύχρονη πορεία της συνεργασίας του με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, ο Σκηνοθέτης Κώστας Φαρμασώνης.

Επιμέλεια: Νάντια Μπούτα

Ο Σκηνοθέτης Κώστας Ν. Φαρμασώνης γεννήθηκε στο Καστρί Αρκαδίας. Σπούδασε Θέατρο κοντά στον Δ. Ροντήρη. Είναι πτυχιούχος Νομικής και Φιλοσοφικής, έχει δίπλωμα Σκηνοθεσίας MAX REINHARDT – SEMINAR Βιέννης και Σπουδών Θεατρολογίας Πανεπιστημίου Βιέννης.

Συνεργάστηκε με τα θέατρα: «BERLINER ENSEMBLE»«THEATER IN DER JOSEFSTADT», Κ.Θ.Β.Ε., ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ, «ΑΛΜΑ», «ΗΒΗ», «ΠΕΙΡΑΙΩΣ 131» κ.ά.

Διετέλεσε για 12 χρόνια Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, από το 1987 ως το 1998. Οι παραγωγές του έχουν παρουσιαστεί σε όλα τα Φεστιβάλ της χώρας.

Από το 1988 ως το 2005 δίδαξε στα Θεατρικά Σεμινάρια του ΥΠ.ΠΟ. και του ΥΠ.Ε.Π.Θ.  για εκπαιδευτικούς και ερασιτέχνες σε όλους τους νομούς της Ελλάδας.

Διδάσκει σταθερά Θέατρο σε Πανεπιστήμια και σε Δήμους.

Δίδαξε ως Καθηγητής  Σκηνοθεσία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού.

Έχει δημοσιεύσει λογοτεχνικά κείμενα και μελέτες για το Θέατρο.

Τον Ιούλιο 2006 και 2007 οργάνωσε σε μια θαλασσινή σπηλιά στο Μαρμάρι της Μάνης το Πανελλαδικό Εργαστήρι Αφήγησης «Τα λόγια και τα έργα», το οποίο  απέδωσε την εμβληματική παράσταση «Ο διάολος στη μποτίλια» (Παραμύθια της Μάνης για ενήλικες), που ανέβασε ιδρύοντας την Ομάδα «Σκαραβαίοι». Το έργο παίχτηκε για τρεις σεζόν, ενώ την πρώτη χρονιά χαρακτηρίστηκε από τον αθηναϊκό τύπο ως «η παράσταση της χρονιάς».

Από αυτή την παράσταση εμπνεύστηκε ο Ευγένιος Τριβιζάς και έγραψε για τους Σκαραβαίους τη θρυλική «Κούλα κατσικούλα», που παρουσιάστηκε στα Θέατρα «Άλμα» και «Ήβη», επαναλήφθηκε για τέσσερεις σεζόν και αποτέλεσε ως σκηνοθεσία θέμα μεταπτυχιακής διατριβής στο Πανεπιστήμιο Θράκης. Γενικά, Ο «Διάολος» και η «Κατσικούλα», με τη μινιμαλιστική τους σκηνική γλώσσα επηρέασαν τα παραστασιολογικά δεδομένα της Αθήνας. Στη συνέχεια ο Ευγένιος Τριβιζάς έγραψε και δεύτερο έργο για την Ομάδα, την οικολογική σάτιρα «Για μια φούχτα μπάμιες», το οποίο παρουσιάστηκε στο «Πειραιώς 131» και παίχθηκε για τρεις σεζόν.

Με τους «Σκαραβαίους» ο Σκηνοθέτης έχει υλοποιήσει και τρεις παραστάσεις Κούκλας για παιδιά: «Η άσπρη κότα», «Ο Δράκος που ντρεπότανε» και «Το μαγικό καζάνι», οι οποίες παρουσιάστηκαν σε σχολεία της Αθήνας και της Περιφέρειας και πήραν μέρος σε πολλά Φεστιβάλ.

Συνεργάστηκε με το Δημοτικό Θέατρο Πύργου και με την Αναγέννηση Ακράτας, ενώ στη Σπάρτη ίδρυσε το 2001 τη Θεατρική Ομάδα Λακωνίας, που υπάρχει μέχρι σήμερα.

Το 2012 ίδρυσε στο Άργος σε συνεργασία με την Πολιτιστική Αργολική Πρόταση το Θεατρικό Εργαστήρι Άργους «Κατίνα Παξινού», στο οποίο παρείχε τις υπηρεσίες του για 4 χρόνια και ανέβασε με τους μαθητές του την παράσταση – revue «To Καλόν και το Κακόν». Με τον ίδιο Σύλλογο υλοποίησε το ετήσιο Σεμινάριο για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Το 2014 ίδρυσε στο Άστρος σε συνεργασία με 21 πολίτες το Θεατρικό Εργαστήρι Άστρους, στο οποίο παρείχε τις υπηρεσίες του για 5 χρόνια και ανέβασε με τους μαθητές του τις παραστάσεις: «Το κορίτσι και το δαχτυλίδι», «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας», «Το σακάκι που βελάζει», «Μήδεια» του Μποστ, «Τα πατίνια του έρωτα», και το αναλόγιο «Με δύναμη απ’ την Κηφισιά». Οι παραστάσεις έλαβαν αξιοζήλευτες κριτικές από τον Αθηναϊκό τύπο.

Το 2021 ίδρυσε σε συνεργασία με παλιούς μαθητές του και άλλους 34 συμπολίτες την ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ «ΔΡΑΣΙΣ 21». Με την Ομάδα αυτή έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής «Το τάβλι» του Δημ.  Κεχαΐδη και «Το βρακί» του Καρλ Στερνχάιμ.

1987 – 1998: 12 χρόνια ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου

Ο Κώστας Φαρμασώνης διετέλεσε για 12 χρόνια Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου.

Ο «μουσάτος ξένος» από την Αρκαδία είναι ένας από τους ανθρώπους που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με την ιστορία του Θεάτρου μας και έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην επιτυχημένη πορεία του.

Ο Κώστας Φαρμασώνης προσέδωσε στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, ταυτότητα θεάτρου τέχνης. Ειδικά οι σκηνοθεσίες του σε έργα του Μπ. Μπρεχτ χαρακτηρίστηκαν από τον Κώστα Γεωργουσόπουλο ως «Η επιστροφή του Μπρεχτ στην Ελλάδα».

Μεγάλη σημασία απέδωσε στη διάχυση του πολιτιστικού προϊόντος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στον Νομό μας και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς και στη σταθερή και σοβαρή συνεργασία με τους φορείς της Εκπαίδευσης.

Από το 1988, που δίδαξε στο πρώτο Σεμινάριο και έκανε την πρώτη παράσταση στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου μέχρι σήμερα, παράλληλα με την επαγγελματική του καριέρα, έχει συνδέσει τη δράση του με το Θέατρο στην Περιφέρεια και την ποιοτική ερασιτεχνική δημιουργία. Αυτή του η επιλογή στηρίζεται στην πεποίθηση ότι «ο καλλιτέχνης μπορεί πιο αποτελεσματικά να επιδράσει στη μικροκλίμακα και όχι στο αλλοτριωμένο ή χειραγωγούμενο Κέντρο».

Η θεατρική χρονιά 2022 – 2023 είναι μια χρονιά «ορόσημο» για το θεατρικό γίγνεσθαι της πόλης μας, καθώς συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ίδρυση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου μας. Με την ευκαιρία αυτής της επετείου, μιλήσαμε με τον Σκηνοθέτη Κώστα Φαρμασώνη σε μια άκρως ενδιαφέρουσα και συγκινητική αναδρομή πίσω στον χρόνο, στην εποχή της Μαρούλας, του Φον Δημητράκη, του Οδυσσεβάχ, της Φρουτοπίας και τόσων μα τόσων άλλων εκπληκτικών παραστάσεων που καθόρισαν το μέλλον του Θεάτρου μας και έμειναν αξέχαστες σε όλους μας.

Ο κ. Φαρμασώνης μας αποκάλυψε το πώς ο «μουσάτος ξένος» έγινε …Αγρινιώτης, θυμήθηκε τις κορυφαίες στιγμές της συνεργασίας του με το  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., σύγκρινε το τότε με το τώρα και μας είπε το τι θα έκανε διαφορετικά αν είχε την ευκαιρία να γυρίσει τον χρόνο πίσω.

Ακούστε όλα όσα είπε ο Σκηνοθέτης Κώστας Φαρμασώνης, στο AgrinioTimes.gr:

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου: 1987 – 1998

Οι παραστάσεις που ανέβηκαν υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του κ. Κώστα Φαρμασώνη:

 

«Το σακάκι που βελάζει» του Στ. Στρατίεβ

5 Μαρτίου, 1987

Μετάφραση: Βασίλης Σκουβακλής

-Σκηνοθεσία: Κώστας Μπάκας

-Σκηνικά-Κοστούμια: Θεοδόσης Δαυλός

-Μουσική: Δημ. Μαραγκόπουλος

-Ηθοποιοί: Μάριος Παπαγεωργίου, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Σταύρος Φαρμάκης, Κωστής Σφυρικίδης, Χρήστος Παναγιωτάκης, Τάσος Κορόζης, Θόδωρος Καμπίτσης, Μανώλης Σορμαϊνης, Ηλίας Κατέβας, Γιώτα Οικονομίδου, Εύα Μουστάκα, Έφη Παπαθεοδώρου.

«Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη

15 Ιουλίου, 1988

-Μετάφραση:  Μίνως Βολανάκης

-Σκηνοθεσία: Κώστας Ν. Φαρμασώνης

-Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκος Λ. Πολίτης

-Μουσική: Δημήτρης Λέκκας

-Χορογραφία: Χάρις Ανταχοπούλου

-Ηθοποιοί: Ανέτα Μολύβα, Έυα Μουστάκα, Μαρία Μακρή, Έφη Παπαθεοδωρού, Βούλα Βεργίνη, Νανά Κουμίδου, Κατερίνα Ντζαμάρα, Έλλη Φλωράκη, Καίτη Ιμπροχώρη, Λεωνίδας Μαρμαρίδης, Γιάννης Παπαθανάσης, Παύλος Ορκόπουλος, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Παύλος Φουλτίδης.

«Τα γουρουνάκια κουμπαράδες» του Ευγ. Τριβιζά 

4 Ιανουαρίου, 1989

-Σκηνοθεσία: Πάνος Παπαϊωάννου

-Σκηνικά-Κοστούμια: Θεοδόσης Δαυλός

-Μουσική: Άκης Λυμούρης

-Χορογραφία: Νατάσσα Ζούκα

-Ηθοποιοί: Λίλη Κανελλοπούλου, Πόπη Πελτεκοπούλου, Αντώνης Κουτσελίνης, Χρύσανθος Καγιάς, Τάσος Κορόζης, Μπάμπης Πισιμίσης.

«Η τύχη της Μαρούλας» του Δ. Κορομηλά
(πρεμιέρα στην Άρτα)

30 Ιουνίου, 1989

-Σκηνοθεσία: Γιώργος Θεοδοσιάδης

-Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Ανεμογιάννης

-Μουσική: Χρήστος Λεοντής, Ανδρέας Σάϊλερ, Δ.Γ. Καμπούρογλου

-Χορογραφία: Γιάννης Φλερυ

-Ηθοποιοί: Πάνος Πανόπουλος, Κώστας Φιλίππογλου, Πόπη Πελτεκοπούλου, Μαριλένα Λιναράκη, Βλάσης Ζώτης. Γιώργος Καλιαμάνης, Αντώνης Κουτσελίνης, Νίκος Δαφνής, Ματίνα Καρρά, Γιάννης Εμμανουήλ, Μπάμπης Πισιμίσης, Γιάννης Παπαθανάσης.

«Το όνειρο του σκιάχτρου» του Ευγ. ΤριΒιζά

29 Δεκεμβρίου, 1989

-Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης

-Σκηνικά-Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη

-Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης

-Χορογραφία: Κοραής Δαμάτης

-Ηθοποιοί: Βλάσης Ζώτης, Κλεοπάτρα Ροντήρη, Ελπίδα Κυράνα, Κατερίνα Παρίση, Ντίνος Σούτης, Γιάννης Παπαθανάσης.

«Φον Δημητράκης» του Δ. Ψαθά

24 Φεβρουαρίου, 1989

-Σκηνοθεσία: Πάνος Παπαϊωάννου

-Σκηνικά-Κοστούμια: Θεοδόσης Δαυλός

-Μουσική: Χρήστος Λεοντής

-Ηθοποιοί: Λίλη Κανελλοπούλου, Μαρία Μπακοδήμου, Αντώνης Κουτσελίνης, Χρύσανθος Καγιάς, Τάσος Κορόζης, Μπάμπης Πισιμίσης, Βίκυ Καμπούρη, Τάκης Μαργαρίτης, Λευτέρης Τζουλάκης, Πόπη Πελτεκοπούλου.

«Ο γυάλινος κόσμος» του Τ. Ουίλιαμς

3 Μαρτίου, 1990

Μετάφραση: Νίκος Σπανιάς

-Σκηνοθεσία: Κώστας Ν. Φαρμασώνης

-Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας

-Μουσική: Χρήστος Λεοντής

-Ηθοποιοί: Ελεάνα Απέργη, Νίκος Παπαδόπουλος, Καίτη Μανωλιδάκη, Βασίλης Βασιλάκης.

«Βαβυλωνία» του Δ. Κ. Βυζαντίου

24 Ιουλίου, 1991

-Σκηνοθεσία: Κώστας Ν. Φαρμασώνης

-Σκηνικά-Κοστούμια: Έρση Δρίνη

-Μουσική: Χρήστος Λεοντής

-Χορογραφία: Ρεγγίνα Καπετανάκη

-Ηθοποιοί: Κώστας Φιλίππογλου, Γιάννης Τάτσης, Γιάννης Εμμανουήλ, Χάρης Λογγαράκης, Παναγιώτης Ραπτάκης, Γιώργος Βερτσώνης, Γιάννης Παπαθανάσης, Βασίλης Βασιλάκης, Τάκης Παπαματθαίου, Πέτρος Μιχαλάς, Χρήστος Δίπλας, Δημήτρης Μποζώνης, Γεωργία Δαμήλου, Ανδριανή Τουντοπούλου.

«Ο επιθεωρητής έρχεται» του Τζον Μπ. Πρίστλεϊ

20 Φεβρουαρίου, 1991

Μετάφραση: Δημήτρης Έξαρχος

-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Έξαρχος

-Σκηνικά-Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος

-Ηθοποιοί: Γιώργος Χριστόπουλος, Ελένη Μαυρομμάτη, Ανθούλα Καλλάκη, Γιάννης Βουρέλιας, Βλάσης Ζώτης, Κλεοπάτρα Ροντήρη, Γιώργος Παληός.

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

25 Ιανουαρίου, 1991

-Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης

-Σκηνικά-Κοστούμια: Έρση Δρίνη

-Μουσική: Δημήτρης Μαραγκόπουλος

-Χορογραφία: Ρεγγίνα Καπετανάκη

-Ηθοποιοί: Γιώργος Ζιόβας, Στράτος Χρήστου, Τζένη Σκαρλάτου, Γιάννης Παπαθανάσης, Κίμων Ρηγόπουλος, Γιάννης Νικολόπουλος, Θανάσης Παγώνης.

«ECU-ECU, στη Β’ Εθνική» Επιθεώρηση

29 Φεβρουαρίου, 1992

-Σκηνοθεσία: Κώστας Ν. Φαρμασώνης

-Σκηνικά-Κοστούμια:  Έρση Δρίνη

-Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης

-Χορογραφία: Ρεγγίνα Καπετανάκη

-Ηθοποιοί: Γιάννης Παπαθανάσης, Αλεξάνδρα Παρασχάκη, Εβίτα Παπασπύρου, Στέλιος Γκατζάς, Αγγελική Λυμπεροπούλου,Μαρία Καπέλα, Τάσος Κορόζης, Γιώργος Καλιαμάνης, Χαρίκλεια Χριστοδουλοπούλου, Εβίτα Παπασπύρου, Βασ. Ψυχογιόπουλος, Βάσω Κοτσίνη, Κώστας Φιλίππογλου, Χρύσανθος Καγιάς.

«Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι» του Ευγ.Τριβιζά

4 Ιανουαρίου, 1992

-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπολος

-Σκηνικά-Κοστούμια:  Ντόρα Λελούδα-Φιλιώ Χατζηνάκου

-Χορογραφία: Δόνη Μιχαηλίδου

-Μουσική: Νίκος Κυπουργός

-Ηθοποιοί: Βάσω Κοτσίρη, Μαρία Ζορμπά, Βάσω Δέλλιου, Γιώργος Πασσάκος, Θοδωρής Προκοπίου, Γιώργος Ψάλτου.

«Η Γκόλφω» του Σπ. Περεσιάδου

23 Ιουλίου, 1993

-Σκηνοθεσία: Κώστας Ν. Φαρμασώνης

-Σκηνικά-Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος

-Μουσική: Χρήστος Λεοντής

-Χορογραφία: Μάκης Γουβέλης

-Ηθοποιοί: Γιάννης Παπαθανάσης, Χριστόφορος Βασματζόγλου, Εύη Στατήρη, Γιώργος Καλιαμάνης, Τάσος Κορόζης, Βλάσης Ζώτης, Δημήτρης Πανταζής, Κατερίνα Παρίση, Παναγιώτα Κότσιρα, Μαίρη Τσιρώνη, Πελαγία Αγγελίδου, Βασίλης Κουρής.

«Η χώρα χωρίς γάτες» του Ευγ. Τριβιζά

23 Ιανουαρίου, 1993

-Σκηνοθεσία: Κώστας Νταλιάνης

-Σκηνικά-Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος

-Μουσική: Χρήστος Λεοντής

-Χορογραφία: Μαριλένα Καρέτα

-Ηθοποιοί: Γιάννης Παπαθανάσης, Αλεξάνδρα Παρασχάκη, Στέλλα Φάιτ, Τάσος Κορόζης, Γιώργος Μπούγος.

«Το ματς» του Γ. Μανιώτη

6 Μαρτίου, 1993

-Σκηνοθεσία: Κώστας Ν. Φαρμασώνης

-Σκηνικά-Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος

-Ηθοποιοί: Γιάννης Παπαθανάσης, Αλεξάνδρα Παρασχάκη, Ελεάνα Απέργη, Τάσος Κορόζης, Γιώργος Μπούγος, Στέλλα Φάιτ.

«Δωδέκατη Νύχτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

29 Ιουλίου, 1994

Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου- Παγκουρέλη

-Σκηνοθεσία: Κώστας Ν. Φαρμασώνης

-Σκηνικά-Κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος

-Μουσική: Κώστας Θωμαΐδης

-Ηθοποιοί: Γιάννης Μανιός, Γιώργος Καλιαμάνης, Δημήτρης Συμεωνίδης, Βίλια Χατζοπούλου, Αγαμέμνων Μπουγέλης, Νίκος Γκεσούλης, Βασίλης Βασιλάκης, Ράννια Παπαδάκου, Γιάννης Νικολάου, Μελίσσα Στοήλη, Γιάννης Παπαθανάσης, Δημήτρης Μαύρος.

«Η Ασπίδα» του Μενάνδρου σε διασκευή Ελ. Βαλαβάνη

29 Ιανουαρίου, 1994

-Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης

-Σκηνικά-Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος

-Μουσική: Κώστας Θωμαϊδης

-Χορογραφία: Αλίκη Καζούρη

-Ηθοποιοί: Γιώργος Καλιαμάνης, Γιάννης Παπαθανάσης, Στέλλα Φάιτ, Παναγιώτα Βλαντή, Αγαμέμνων Μπουγέλης, Παναγιώτα Κότσιρα, Γιάννης Τάτσης.

«Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου

17 Δεκεμβρίου, 1994

Μετάφραση: Θέμης Μουμουλίδης

-Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης

-Σκηνικά-Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος

-Μουσική: Κώστας Θωμαΐδης

-Χορογραφία: Αλίκη Καζούρη

-Ηθοποιοί: Αθηνά Διαμαντοπούλου, Μάκης Κυρλής, Άννη Τσολακίδου, Γιάννης Παπαθανάσης, Αγαμέμνων Μπουγέλης, Τάσος Κορόζης, Αθανασία Γκανά, Παναγιώτα Κότσιρα.

«Ούτε κρύο, ούτε ζέστη» του Φραντς-Ξαβιέρ Κρέτς

26 Μαρτίου, 1994

Μετάφραση: Πέτρος Μάρκαρης

-Σκηνοθεσία: Κώστας Ν. Φαρμασώνης

-Σκηνικά-Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος

-Ηθοποιοί: Γιάννης Τάτσης, Μαρία Καπέλα, Δημήτρης Πανταζής, Στέλλα Φάιτ.

«Η Βέρα-Το Τάβλι» του Δημ. Κεχαΐδη

24 Νοεμβρίου, 1995

-Σκηνοθεσία: Πάνος Παπαϊωάννου

-Σκηνικά-Κοστούμια:  Μιχάλης Σδούγκος

-Μουσική Επιμέλεια: Κώστας Ν. Φαρμασώνης

-Ηθοποιοί: Γιάννης Εμμανουήλ, Αγαμέμνων Μπουγέλης, Βασίλης Κούρης, Γιάννης Παπαθανάσης.

«Παντρολογήματα» του Ν. Γκόγκολ

17 Μαρτίου, 1995

Μετάφραση: Λυκούργος Καλλέργης

-Σκηνοθεσία: Κώστας Ν. Φαρμασώνης

-Σκηνικά-Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος

-Χορογραφία: Αλίκη Καζούρη

-Ηθοποιοί: Γιάννης Νικολάου, Τάσος Κορόζης, Ζαχαρένια Σπήλιου, Κώστας Λειβαδίτης, Αθηνά Διαμαντοπούλου, Άννη Τσολακίδου, Αθανασία Γκανά, Γιάννης Παπαθανάσης, Μάκης Κυριλής, Ηλίας Κατέβας, Αγαμέμνων Μπουγέλης.

«Σφήκες» του Αριστοφάνη

22 Ιουλίου, 1995

-Σκηνοθεσία: Κώστας Ν. Φαρμασώνης

-Σκηνικά-Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος

-Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης

-Χορογραφία: Βασίλης Μυριανθόπουλος

-Ηθοποιοί : Δημήτρης Πανταζής, Νίκος Γκεσούλης, Αντώνης Ραμπαούνης, Γιώργος Μελισάρης, Γιάννης Παπαθανάσης, Τάσος Κορόζης, Αλίκη Κατσαβού, Πάνος Σταθακόπουλος, Δημήτρης Αδάμης, Αγαμέμνων Μπουγέλης, Δημήτρης Μποζώνης, Μαρία Μπραΐλα, Γιώργος Κωτσάκης, Αγλαΐα Καραβέλα, Κατερίνα Τσαλίδου, Γεράσιμος Μαύρος.

«Τρεις σε μοναξιά» του Ιάκ. Καμπανέλλη

21 Ιανουαρίου, 1995

-Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης

-Σκηνικά-Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος

-Ηθοποιοί: Γιάννης Νικολάου, Κώστας Λειβαδίτης, Γιάννης Παπαθανάσης.

«Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» του Μπ. Μπρεχτ

9 Μαρτίου, 1996

Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης

-Σκηνοθεσία: Κώστας Ν. Φαρμασώνης

-Σκηνικά-Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος

-Μουσική: Κώστας Θωμαϊδης

-Χορογραφία: Βασίλης Μυριανθόπουλος

-Ηθοποιοί: Νίκος Γκεσούλης, Λόπη Δουβεξή, Μαριάννα Γκούτζιου, Χάρις Καρνέζη, Βλάσης Ζώτης, Μαριλένα Λιναράκη, Τάσος Κορόζης, Γιάννης Παπαθανάσης, Δημήτρης Πανταζής, Αγαμέμνων Μπουγέλης, Στέλλα Φάιτ, Γιώργος Μελισάρης, Άννα Φόνσου, Βασίλης Κούρης, Γιάννης Κουκουνιάς.

«Ό Πεταλουδόσαυρος» του Ευγ. ΤριΒιζά

5 Ιανουαρίου, 1996

-Σκηνοθεσία :Βασίλης Μυριανθόπουλος

-Σκηνικά-Κοστούμια: Έρση Δρίνη

-Μουσική: Κώστας Θωμαΐδης

-Χορογραφία: Βασίλης Μυριανθόπουλος

-Ηθοποιοί: Δημήτρης Πανταζής, Βλάσσης Ζώτης, Αγαμέμνων Μπουγέλης, Χάρις Καρνέζη, Λόπη Δουβεξή, Τάσος Κορόζης, Μαριάννα Γληνού, Γιάννης Παπαθανάσης.

«Κουφέτο στην Ομίχλη» Επιθεώρηση

1 Μαρτίου, 1997

-Σκηνοθεσία: Κώστας Ν. Φαρμασώνης

-Σκηνικά-Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος

-Μουσική: Κώστας Θωμαΐδης

-Χορογραφία: Μάκης Γουβέλης

-Ηθοποιοί: Νίκος Γκεσούλης, Μανωλία Δαρδαβέση, Χαρίκλεια Χριστοδουλοπούλου, Στέλιος Γκατζάς, Άννα Σταματίου, Γιάννης Παπαθανάσης, Κλημεντία Πιερράκου, Αγαμέμνων Μπουγέλης, Δέσποινα Παπάζογλου, Τάσος Κοροζης.

«Όπως αγαπάτε» του Ουίλ. Σαίξπηρ
(Πρώτη Παράσταση στο Αρχαίο θέατρο Στράτου κατά τους νεότερους χρόνους)

26 Ιουλίου, 1997

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

-Σκηνοθεσία: Κώστας Ν. Φαρμασώνης

-Σκηνικά-Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος

-Μουσική: Κώστας Θωμαΐδης

-Χορογραφία: Βασίλης Μυριανθόπουλος

-Ηθοποιοί: Ισίδωρος Σταμούλης, Γιάννης Παπαθανάσης, Κων/νος Κακανάς, Τάσος Κορόζης, Παναγιώτα Μηλίτση, Κάτια Νικολαΐδη, Νίκος Γκεσούλης, Γιάννης Κρανάς, Γιώργος Μελισάρης, Αγαμέμνων Μπουγέλης, Κώστας Γαλανάκης, Κλημεντία Πιερράκου, Δέσποινα Παπάζογλου, Θανάσης Παγώνης.

«Φρουτοπία» του Ευγ. Τριβιζά

4 Ιανουαρίου, 1997

-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ιωάννου

-Σκηνικά-Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος

-Μουσική: Κώστας Θωμαϊδης

-Χορογραφία: Μαρία Ανθυμίδου

-Ηθοποιοί: Χαρίκλεια Χριστοδουλοπούλου, Νίκος Γκεσούλης, Τάσος Κορόζης, Μανωλία Δαρδαβέση, Άννα Σταματίου, Αγαμέμνων Μπουγέλης, Στέλιος Γκατζάς, Γιάννης Παπαθανάσης.

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ

4 Ιανουαρίου, 1998

Μετάφραση: Μίμης Κουγιουμτζής

-Σκηνοθεσία: Πάνος Παπαϊωάννου

-Σκηνικά-Κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου

-Μουσική: Κώστας Θωμαϊδης

-Χορογραφία: Ελένη Τζάρου

-Ηθοποιοί: Κων/νος Γιαννακόπουλος, Παρασκευή Νέδου, Γιάννης Παπαθανάσης, Αθηνά Διαμαντοπούλου, Δημήτρης Μποζώνης, Χάρις Καρνέζη, Αγαμέμνων Μπουγέλης, Νίκος Γκεσούλης, Τάσος Κορόζης.

«Ο Λεπρέντης» του Μ. Χουρμούζη

7 Μαρτίου, 1998

-Σκηνοθεσία: Κώστας Ν. Φαρμασώνης

-Σκηνικά-Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος

-Μουσική: Κώστας Θωμαΐδης

-Ηθοποιοί : Κων/νος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Μελισάρης, Νίκος Γκεσούλης, Αγαμέμνων Μπουγέλης, Ελεάνα Απέργη, Γιάννης Παπαθανάσης, Γκάρυ Βοσκοπούλου, Δημήτρης Μποζώνης, Τάσος Κορόζης, Αθηνά Διαμάντοπούλου, Παρασκευή Νέδου, Χάρις Καρνέζη.

«Ο Κύκλος με την κιμωλία» του Μπ. Μπρεχτ
(παρουσιάστηκε και στο Ηρώδειο, 6/8/1998)

25 Ιουλίου, 1998

Μετάφραση: Οδυσσέας Ελύτης

-Σκηνοθεσία: Κώστας Ν. Φαρμασώνης

-Σκηνικά-Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος

-Μουσική: Κώστας Θωμαΐδης

-Ηθοποιοί: Γιάννης Κρανάς, Μαριάννα Γκούτζιου, Τάσος Κορόζης, Χάρις Καρνέζη, Μέτη Καρατζά, Γιώργος Μελισάρης, Γιάννης Παπαθανάσης, Αγαμέμνων Μπουγέλης, Στέλλα Φάϊτ, Δημήτρης Αδάμης, Γιώργος Σουξές, Αντώνης Κουτσελίνης, Νίκος Γκεσούλης, Άγγελος, Κεχαγιάς, Ελευθερία Βιδάκη, Τάσος Κορόζης, Μαίρη Παπαδοπούλου.

Πηγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου