Αγρίνιο: «198η Επέτειος αλώσεως Ζαπαντιού» (Φωτό)

Στην Μεγάλη Χώρα του δήμου Αγρινίου γιορτάστηκε η 198η επέτειος από την 45νθήμερη πολιορκία του οχυρού των Τουρκαλβανών Ζαπαντιού, που έληξε με την νικηφόρα άλωση του, την ημέρα της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιούλη του 1821, σχεδόν πριν δυο αιώνες.

Η τοπική κοινότητα Μεγάλης Χώρας και το Εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ναού Αποστόλου Παύλου, με την συμπαράσταση του Δήμου Αγρινίου, διοργάνωσαν εκδήλωση για την νικηφόρα κατάκτηση του καλά οχυρωμένου Ζαπαντιού από τους Δυτικορουμελιώτες επαναστάτες του 21.

Πολλοί κάτοικοι της κοινότητας, των γύρω περιοχών αλλά και επισκέπτες από την πόλη του Αγρινίου, παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία, χοροστατούντος του Αιδεσιμότατου Κοσμά Τσιτσιβού.

Παρέστησαν η Αντιδήμαρχος Αγρινίου για τα πολιτιστικά κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, και ο πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Μεγάλης Χώρας κύριος Γεώργιος Μέρκος.

Εκ μέρους του Συνδέσμου αποστράτων Αξιωματικών της Αστυνομίας ο κύριος Δημ. Τσούνης και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ο κύριος Παναγιώτης Τσαμάκης.

Από τον σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού σχολείου η κυρία Μαρία Ντάϊκου-Σταμούλτα, και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αγία Σκέπη» η κυρία Χρυσούλα Τασολάμπρου.

Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Οι μερακλήδες» ο κύριος Χρήστος Φλώρος και η κυρία Ευαγγελία Τουφεκούλα, οι οποίοι ντυμένοι με παραδοσιακές Ελληνικές ενδυμασίες ήταν και σημαιοφόροι/παραστάτες στην Σημαία κατά την διάρκεια της Δοξολογίας.

Ο Δάσκαλος Κώστας Χαραμής, που επί μία δεκαετία υπηρέτησε σαν διευθυντής του δημοτικού σχολείου Μεγάλης Χώρας, διάβασε κείμενό του όπου εξιστορεί τα γεγονότα της κατάληψης και απελευθέρωσης του Αγρινίου στις 11 του Ιούνη του 1821 και στην συνέχεια την πολιορκία επί 45 μέρες και την κατάληψη του Ζαπαντιού στις 26 του Ιούλη.

Ανάφερε όλα τα ιστορικά γεγονότα που από τις αρχές του Μάρτη του 21 λάβαιναν χώρο στην Δυτική Ρούμελη, όπως στην Σκάλα Μαυρομάτη και τη μάχη της Τατάρνας, και στην επίσημη  έναρξη της επανάστασης στην περιοχή μας στις 25 του  Μάη με την προκήρυξη  του Στρατηγού Βαρνακιώτη στο Ξηρόμερο.

Το φραγμένο με παλιούρια Κεφαλοχώριτου Ζαπαντιού αντιστάθηκε σθεναρά, αλλά η Επαναστατική ορμή των Ελλήνων και η πίστη τους στον ιερό αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους από τους βάρβαρους κατακτητές δεν είχε προηγούμενο, και την ημέρα της Αγίας Παρασκευής μπήκαν με τις σπάθες τους νικητές.

Το πλούσιο από ιστορικές λεπτομέρειες κείμενο του δάσκαλου εντυπωσίασε πολύ και χειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους.

Στον προαύλιο χώρο του ναού Αποστόλου Παύλου, μπροστά στο Μνημείο των  Ηρώων ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες υπέρ πίστεως και πατρίδας Αγωνισθέντες, παιδιά αυτής της πολύπαθης γωνιάς της Αιτωλικής γης.

Με συντονιστή τον κύριο Δημήτρη Νταβαρίνο-πρόεδρο του συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του 3ου Δημ. Σχολείου του χωριού-έγινε η κατάθεση των στεφανιών στο Μνημείο των Ηρώων, εψάλη ο Εθνικός ύμνος και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του ναού οι διοργανωτές πρόσφεραν αναψυκτικά και καφέδες στους επισκέπτες, συνομίλησαν μαζί τους και αντάλλαξαν απόψεις για την γιορτή, την ενημέρωση και την συμμετοχή των κατοίκων στα δρώμενα, ειδικά τις επόμενες χρονιές που θα κορυφωθούν Πανελλήνια οι εκδηλώσεις στην επέτειο των διακοσίων χρόνων από την απελευθέρωση της Ελλάδας το 1821.

Απόστολος Κων. Καρακώστας

Κείμενο και φωτογραφίες του Αποστόλου Κων. Καρακώστα