Αγρίνιο: Άνδρας δέχθηκε δάγκωμα από οχιά και κατέληξε στην Πάτρα για αντιοφικό ορό

Ένας άνδρας από το Αγρίνιο, ο οποίος δέχθηκε δάγκωμα από οχιά, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου αναγκάστηκε να μεταφερθεί στην Πάτρα καθώς στα Νοσοκομεία του Αγρινίου και του Μεσολογγίου δεν υπήρχε αντιοφικός ορός.

Ειδικότερα, το περιστατικό συνέβη στο Παναιτώλιο, όταν το φίδι τον δάγκωσε στο πόδι, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί άμεσα στο Νοσοκομείο Αγρινίου.

Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες των ιστοσελίδων του «Agrinio365» Media Group, έλαβε τις πρώτες βοήθειες, με τα απαραίτητα αντιβιοτικά και κορτιζόνη, όμως λίγο αργότερα η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Το σημείο στο οποίο ο άνδρας δέχθηκε το δάγκωμα του φιδιού πρήστηκε, με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαίο να διακομισθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος, με τη χορήγηση αντιοφικού ορού.

Το γεγονός προκάλεσε αναστάτωση στην τοπική κοινωνία και εύλογα ερωτήματα για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί μια τέτοια κατάσταση για την ζωή του ασθενή, και το κατά πόσο επείγουσα είναι η χορήγηση αντιοφικού ορού.

Να σημειώσουμε ότι στο Νοσοκομείο Αγρινίου από το 2017 και έπειτα δεν δύναται να χορηγηθεί αντιοφικός ορός, αφού με απόφαση του Υπουργείου Υγείας, από το 2017 και έπειτα μόνο τα νοσηλευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας φροντίδας έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται και να χορηγούν αντιοφικούς ορούς σε ασθενείς, τα οποία και είναι Νοσοκομεία Αναφοράς.

Αυτό συμβαίνει καθώς πρόκειται για ένα αρκετά ακριβό αντίδοτο, με ημερομηνία λήξης, το οποίο προμηθεύονταν μέχρι τότε τα Νοσοκομεία, όμως σε αρκετές περιπτώσεις δεν χρησιμοποιείτο, με αποτέλεσμα να λήγει και να καταλήγει στα σκουπίδια.

Να επισημάνουμε ωστόσο, ότι ο αντιοφικός ορός είναι ένα φάρμακο το οποίο μπορεί να είναι επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς μπορεί να προκαλέσει πολλές σοβαρές παρενέργειες, οπότε η χορήγησή του κρίνεται απαραίτητη, ως τελευταία λύση, ή σε ακραίες περιπτώσεις.

Άλλωστε, σύμφωνα με ιατρικούς κύκλους, ο ασθενής έχει χρονικό περιθώριο μέχρι 6 ώρες να λάβει τον συγκεκριμένο ορό, από τη στιγμή που θα δεχθεί το δηλητηριώδες τσίμπημα.

Για τα ρεπορτάζ, να αναφέρουμε ότι μετά τη χορήγηση του αντιοφικού ορού, ο άνδρας είναι καλά στην υγεία του.