Αγρίνιο: Ημερίδα για τη σύνδεση της Ακαδημαϊκής Κοινότητας με την Επιχειρηματικότητα (Photos)

Αγρίνιο: Ημερίδα για τη σύνδεση της Ακαδημαϊκής Κοινότητας με την Επιχειρηματικότητα

Άκρως ενδιαφέρουσα η Ημερίδα που διεξήχθη στο Αγρίνιο για τη σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την επιχειρηματικότητα. Εξήχθησαν συμπεράσματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο άμεσο μέλλον με πολλαπλά οφέλη

Η σύνδεση της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και της τοπικής επιχειρηματικότητας είναι το θέμα που αναπτύχθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (11/12/23) στο πλαίσιο της Ημερίδας που συνδιοργάνωσαν τα τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και Αειφορικής Γεωργίας του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο, ο Δήμος Αγρινίου, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Αιτωλοακαρνανίας «ΕΝΑ».

Η σύνδεση των δύο αυτών κοινοτήτων είναι μεγίστης σημασίας, καθώς δίνει την δυνατότητα και στις δύο πλευρές να αναπτυχθούν, όπως επίσης και οι δύο πλευρές να έχουν αντίληψη για το πώς μπορούν να «κεφαλαιοποιήσουν» την πληροφορία, τις γνώσεις και τις δυνατότητες της άλλης κοινότητας.

Δόθηκε η δυνατότητα να επικοινωνήσει η ακαδημαϊκή κοινότητα του Αγρινίου την επιστημονική δουλειά που γίνεται στο Πανεπιστήμιο ώστε να «συνδεθεί» άμεσα με την επιχειρηματικότητα, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί από τους τοπικούς επιχειρηματίες και να αποτελέσει ένα σύγχρονο «όπλο» στη «φαρέτρα» τους.

Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί ουκ ολίγες σοβαρές προσπάθειες ώστε η μια κοινότητα να μεταλαμπαδεύσει την πληροφορία και τον κατάλληλο τρόπο αξιοποίησής της στην άλλη κοινότητα.

Στον «άξονα» αυτό η Ημερίδα αποτέλεσε κατά την διεξαγωγή της και θα αποτελέσει ακόμη ένα μεγάλο βήμα τόσο για τους επιχειρηματίες της περιοχής και το απλό κοινό, όχι μόνο για να παρακολουθήσουν πως μπορεί αυτό να πραγματοποιηθεί ή απλά να ακούσουν ιδέες τις οποίες μπορούν να τις αναπτύξουν, αλλά και για να ενημερωθούν για απτά παραδείγματα από την χρήση και την αξιοποίηση της ακαδημαϊκής γνώσης από την επιχειρηματικότητα, αλλά και κυρίως από την τοπική επιχειρηματικότητα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνιά!

Τα δύο τελευταία χρόνια συγκεκριμένα υπάρχουν επιχειρήσεις τροφίμων οι οποίες συνεργάστηκαν με το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων που εδρεύει στο Αγρίνιο και παρήγαγαν συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία αναμένεται να βρουν στην αγορά!

Μέσα από την όλη διαδικασία υπάρχει ακόμη ένα όφελος. Οι απόφοιτη των τμημάτων θα διαθέτουν συγκεκριμένες εμπειρίες στο πλαίσιο των οποίων αξιοποίησαν της ακαδημαϊκές τους γνώσεις σε επιχειρήσεις!

Έτσι θα μπορέσουν ευκολότερα να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας, ενώ αυτόματα «γεννάται» και κίνητρο για τους σημερινούς μαθητές ώστε να ελέγξουν και γιατί όχι να επιλέξουν το συγκεκριμένο τμήμα, που εδρεύει στο Αγρίνιο, το οποίο μπορεί να τους εξασφαλίσει καλύτερες προοπτικές εργασίας!

Παράλληλα, θα διαπιστώσουν πως το Πανεπιστήμιο εμπράκτως δίνει την δυνατότητα να έρθουν οι φοιτητές σε επαφή με την αγορά εργασίας.

Οι εισηγήσεις από καθηγητές, επίκουρους και ερευνητές ήταν άκρως ενδιαφέρουσες, οι οποίες ήταν αποδείξεις της συνέργειας φοιτητών, καθηγητών και επιχειρηματιών του τόπο μας.

Πέραν των παρουσιάσεων των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο (Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και Αειφορικής Γεωργίας και του Συνδέσμου Ε.Ν.Α., αναπτύχθηκαν και αναλύθηκαν, στο πλαίσιο της αξιοποίηση της ακαδημαϊκής γνώσης από την τοπική επιχειρηματικότητα, ζητήματα όπως οι τα πρότυπα συστήματα διαχείρισης στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, αλλά και τα «διαβατήρια» εισόδου στις αγορές, η βιοτεχνολογία και η επιχειρηματικότητα στην Αιτωλοακαρνανία, όπως επίσης έγινε και η ανάλυση του διαγωνισμού «Ecotrophelia», όπου ουσιαστικά πρόκειται για ένα απτό παράδειγμα σύνδεσης της ακαδημαϊκής έρευνας και της τοπικής επιχειρηματικότητας!

Η ανάλυση του θέματος για την τοπική επιχειρηματικότητα και τους διαύλους επικοινωνίας με την Πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως επίσης και η σύνδεση της Ακαδημαϊκής έρευνας με την τοπική επιχειρηματικότητα αποτέλεσαν τις «βάσεις» της Ημερίδας.

Ομιλητές από την πλευρά της Πανεπιστημιακής κοινότητας ήταν ο Γιώργος Κεχαγιάς, Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, ο Νίκος Κούτσιας, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας, η Αθανασία Μαυρομμάτη, Επικ. Καθηγήτρια, ο Ευάγγελος Ψωμάς, Αν Καθηγητής, ο Γιώργος Τσιάμης, Καθηγητής, Δρ. Παναγιώτα Σταθοπούλου, όπως επίσης ο Άρης Γιαννακάς και ο Νίκος Ανδρίτσος, Επικ. Καθηγητές.

Από την πλευρά του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Αιτωλοακαρνανίας «ΕΝΑ» μίλησε ο Γιώργος Τσιαβίκος, Πρόεδρος του Συνδέσμου και ο Ορέστης Κωνσταντινίδης, Οικονομολόγος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου «ΕΝΑ».

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνος Χονδρός – sinidisi.gr

 

Διαβάστε επίσης: «Υouth Pass»: Λήγει στις 12 Δεκεμβρίου η προθεσμία για τα 150 ευρώ σε όλους τους νέους 18 και 19 ετών