Αγρίνιο – Ο.Φ.Υ.ΠΕ.Κ.Α.: Παρουσίαση δράσεων για την προστασία της βιοποικιλότητας (Photos)

Αγρίνιο – Ο.Φ.Υ.ΠΕ.Κ.Α.: Παρουσίαση δράσεων της Μονάδας Διαχείρισης για την προστασία της βιοποικιλότητας (Photos)

Σκοπός της Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης (28.11.23) στο Αγρίνιο, στο αμφιθέατρο των πανεπιστημιακών τμημάτων, ήταν η παρουσίαση των διαχειριστικών δράσεων κατά τη διετία 2021-2023 της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Ο.Φ.Υ.ΠΕ.Κ.Α. στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης της Πράξης «Διαχειριστικές Δράσεις Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων».

Επιστήμονες και μελετητές ασχολήθηκαν με την παρακολούθηση και διαχείριση ειδών άγριας ζωής, τα οποία η Μονάδα Διαχείρισης οφείλει να προστατέψει ως σημαντικά στοιχεία της βιοποικιλότητας για την περιοχή μας.

Οι δράσεις αφορούν στην παρακολούθηση του νανογωβιού της Λίμνης Τριχωνίδας, του λευκού πελαργού, των μυωξών και του μυοκάστορα, ενός εισβλητικού ξενικού είδους και στη βελτίωση της αναπαραγωγής του κιρκινεζιού, των λευκών πελαργών και όχι μόνο.

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας έκανε ο Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων περιοχών της Δυτικής Ελλάδας του Ο.Φ.Υ.ΠΕ.Κ.Α. Γιάννης Σελιμάς, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της Hμερίδας.

Ο υπεύθυνος του έργου Γιάννης Κασβίκης πραγματοποίησε τον απολογισμό των δράσεων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πράξης «Διαχειριστικές Δράσεις Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων».

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και ειδικότερα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, του Tμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Γιώργος Κεχαγιάς ανέπτυξε τα συμπεράσματά του και τα επιστημονικά στοιχεία του που προέκυψαν από την παρακολούθηση του νανογωβιού της Λίμνης Τριχωνίδας.

Ο Υποψήφιος Διδάκτωρ του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στέλιος Ζαννέτος αναφέρθηκε αναλυτικά στα αποτελέσματα από την παρακολούθηση των μυωξών στις νέες περιοχές ευθύνης του τέως Φ.Δ. Λιμνοθάλασσας Ι.Π. Μεσολογγίου και των Ακαρνανικών Ορέων.

Ο Περιβαλλοντολόγος και χαρτογράφος M.Sc Διονύσης Μαμάσης ανέλυσε στοιχεία για την βελτίωση για την αναπαραγωγική δραστηριότητα του κιρκινεζιού και στοιχεία για την βελτίωση και την παρακολούθηση της αναπαραγωγής των λευκών πελαργών.

Ο κ. Ζαννέτος πριν την λήξη του πρώτου κύκλου της ημερίδας και την έναρξη του δεύτερου που αφορούσε τα συμπεράσματα και τις ερωτήσεις, αλλά και ως είθισται την έναρξη του ανοιχτού διαλόγου, παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα της παρακολούθησης του μυοκάστορα στην περιοχή ευθύνης του τέως ΦΔ Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και των Ακαρνανικών Ορέων.
Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκε επίσης το ντοκιμαντέρ «Μία έξοδος στο Αλωνάκι της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου».

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.Φ.Υ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης, να τονίσουμε πως ο Οργανισμός εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Ρεπορτάζ: Κώστας Χονδρός – sinidisi.gr

 

Διαβάστε επίσης: Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αιτωλ/νίας κατά της Εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία