Αγρίνιο: Eρείπια κομμάτι της ιστορίας της πόλης – Κατεδαφίζονται οι καπναποθήκες Ηλιού (Photos – Videos)

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν  οι εργασίες για την κατεδάφιση των καπναποθηκών Ηλιού. Προκειμένου να κατεδαφιστεί με ασφάλεια το κτίριο, που βρίσκεται στην Oδό Μεσολογγίου, έχει υπάρξει προσωρινή κυκλοφοριακή ρύθμιση στην περιοχή.

Μετά το τέλος των εργασιών οι οδοί θα δοθούν κανονικά στην κυκλοφορία. Η κυκλοφορία θα διεξάγεται από παρακαμπτήριες Οδούς.

Οι καπναποθήκες Ηλιού χτίστηκαν κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου από άγνωστο αρχιτέκτονα και βρίσκονται στην οδό Μεσολογγίου 17. Έχουν εμβαδόν 802,317 τ.μ. μήκος 530,51 μ. και πλάτος 23,81. μ. 
Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην οδό Μεσολογγίου 17 και Βαρνακιώτη. 
Είναι ορθογώνιο κεραμοσκεπές πέτρινο κτίριο, με τρεις ορόφους και υπερώο, με αυστηρότητα στη μορφολογία των όψεων, που χαρακτηρίζονται από λιτότητα και συμμετρική διάταξη των ανοιγμάτων. Είναι χτισμένο με πέτρα στις οποίες πέτρες πακτώνονται τα ξύλινα δοκάρια των πατωμάτων των ορόφων, τα οποία στηρίζονται σε ξύλινα υποστυλώματα.
Έχει τέσσερις εισόδους πάνω από τις οποίες υπάρχουν στέγαστρα με μεταλλικά φουρούσια. Τα ορθογώνια παράθυρα πλαισιώνονται ανά δύο με διακοσμητική ταινία. Η κάτοψη είναι περίπου σχήματος ισοσκελούς τραπεζίου και συμπληρώνεται με δύο βοηθητικούς χώρους (αποχωρητήρια). Για την επικοινωνία μεταξύ των ορόφων υπήρχαν δύο ξύλινα κλιμακοστάσια.
Στο υπερυψωμένο ισόγειο υπήρξε το γραφείο του ιδιοκτήτη.
Τα «σαλόνια» βρίσκονταν στους δύο ορόφους και οι χώροι αποθήκευσης στο ημιυπόγειο.
Οι καπναποθήκες χρησιμοποιήθηκαν απευθείας ως χώρος επεξεργασίας και αποθήκευσης του καπνού, απασχολώντας μεγάλο μέρος του προσφυγικού πληθυσμού ως καπνεργάτες.
Αμέσως μετά την αποχώρηση των Γερμανών από το Αγρίνιο, χρησιμοποιήθηκαν ως κατάλυμα προσωρινό των ανταρτών του ΕΛΑΣ. Ύστερα, στρατωνίστηκαν εκεί οι Άγγλοι στρατιώτες με τους Ινδούς της Κοινοπολιτείας τους. Στα χρόνια του εμφυλίου (1948-1949) λειτούργησαν ως παιδόπολη. Κάτοχος τότε των καπναποθηκών ήταν η σύζυγος του Ηλία Ηλιού, Κατίνα , που είχε κάνει δεύτερο γάμο με τον Γεώργιο Τσουλούφη.

Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού στις 15/4/1992.
“Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το κτίριο αποθηκών καπνών Ηλιού, στην οδό Μεσολογγίου 17, στο Αγρίνιο, σημερινής ιδιοκτησίας του Δήμου Αγρίνιου, διότι πρόκειται για κύριο με αξιόλογα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία, ειδικής χρήσης και λειτουργίας, που σηματοδότησε την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης του Αγρίνιου.”
Το Δημοτικό Συμβούλιο
Το 1995, το Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από συζήτηση ομόφωνα παραχώρησε τη χρήση των Καπναποθηκών Ηλία Ηλιού, για τη στέγαση του Λαογραφικού Μουσείου Αιτωλ/νίας και την επέκτασή του σε Μουσείο Καπνού.
“Το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει ομόφωνα την παραχώρηση της χρήσης των Καπναποθηκών Ηλία Ηλιού, ιδιοκτησίας του Δήμου Αγρίνιου, για τη στέγαση του εν Αγρινίω εδρεύοντος Σωματείου με την Επωνυμία “Λαογραφικό Μουσείο Αιτωλ/νίας” και την επέκτασή του σε “Μουσείο Καπνού”.
Το Σεπτέμβρη του 2003, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρίνιου ανακαλεί την προηγούμενη απόφαση και παραχωρεί τη χρήση των Καπναποθηκών για τη στέγαση των νεοϊδρυόμενων τμημάτων του Πανεπιστημίου.
“Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα:
Α) Την ανάκληση της αριθ. 192/95 Α.Δ.Σ. Αγρινίου αποδεσμεύοντας έτσι τη χρήση των Καπναποθηκών Ηλία Ηλιού.
Β) Την παραχώρηση της χρήσης των Καπναποθηκών Ηλία Ηλιού στην Πανεπιστημιακή Σχολή Αγρινίου-Πανεπισιήμιο Ιωαννίνων, προκειμένου μετά την ανακατασκευή του, να στεγαστεί το νεοσύστατο Τμήμα Πολιτισμικής Διαχείρισης και Νέων Τεχνολογιών, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει κατά το Ακαδημαϊκό Έτος 2004-2005, ενώ η Πολιτεία από την πλευρά της, υποχρεούται να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, παρέχοντας στην πόλη του Αγρίνιου τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους…”
Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου έχει καταρρεύσει.