Κοινωνία
Αλλαγές φέρνει ο συνωστισμός έξω από τα καταστήματα – Τα σενάρια που εξετάζονται
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει σε ειδικούς και κυβέρνηση οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο στα καταστήματα.
Έτσι αναζητούνται τρόποι ώστε και οι καταναλωτές να κάνουν τα ψώνια τους αλλά… χωρίς να είναι ο ένας «πάνω» στον άλλον.
Οι πολίτες, με την αποστολή του κωδικού «2» στο 13033, έχουν την δυνατότητα, μέσα σε δυο ώρες να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.
Αυτό ωστόσο που διαπιστώθηκε είναι ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που έστειλαν περισσότερα του ενός SMS, προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τον χρόνο που βρίσκονταν εκτός σπιτιού.
Ψώνια με… χρονόμετρο
Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο που θα επιτρέπει στους πολίτες να κάνουν τα ψώνια τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη η κυβέρνηση μελετά το σχέδιο αυτό, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, στο πλαίσιο των μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας.
Είναι λάθος να θεωρούμε ότι στέλνοντας πολλά SMS, ξεγελάμε το σύστημα και το Κράτος, τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης, εξηγώντας πως φέρνουμε σε δύσκολη θέση την Πολιτεία που καλείται να λάβει περιοριστικά μέτρα, ενώ συμπλήρωσε πως έχουμε πατριωτική ευθύνη για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας.
Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου , μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή e-katanalotis, προκειμένου ο πολίτης να βλέπει στο κινητό του τον διαθέσιμο χρόνο που έχει προκειμένου να ολοκληρώσει τη μετακίνησή του, επισημαίνοντας όμως ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, όπως είναι ότι ορισμένες ηλικιακές ομάδες δεν έχουν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουν.
Επιβεβαιώνει το «χρονόμετρο» ο Πιερρακάκης
Στο «τραπέζι» του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν μπει μια σειρά από μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να κλείσει ξανά τα καταστήματα.
Εφαρμογή, η οποία θα χρονομετρά τις ώρες που οι καταναλωτές κάνουν τις αγορές τους, μέσα από την πλατφόρμα του e-katanaloti, προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Το συζητάμε με τον υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Γεωργιάδη. Αυτό που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι ότι ένα τέτοιο σύστημα το συζητάμε με τον υπουργό», είπε χαρακτηριστικά. Όπως υπογράμμισε, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, «στέλνουμε περίπου 4 εκατομμύρια μηνύματα κάθε εβδομάδα».
«Είχαμε την περασμένη εβδομάδα κάποια sms και είχαμε και την προπερασμένη εβδομάδα κάποια sms και η αύξηση από την μια εβδομάδα στην άλλη ήταν 13%. Δηλαδή η αύξηση είναι σχετικά λελογισμένη. Ο μέσος όρος είναι γύρω στα 4 εκατομμύρια sms την εβδομάδα. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν κάποια hotspot στην κίνηση τα οποία είναι προβληματικά. Η Ερμού και κάποια άλλα σημεία είχαν πυκνότητα κίνησης«.
Πως η αστυνομία θα πιάνει όσους σβήνουν μηνύματα
Από το Σάββατο είχε διαπιστωθεί ότι κάποιοι «πονηροί» έστελναν πολλαπλά SMS μετακίνησης προκειμένου να παρατείνουν… τις βόλτες τους στα καταστήματα.
Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που εξετάζονται προτάσεις για το λανσάρισμα μιας εφαρμογής (application) που θα λειτουργεί ως χρονόμετρο ή τη θέσπιση ενός «κόφτη» για τα SMS που μπορούν να στέλνουν οι πολίτες.
Ο Σταύρος Μπαλάσκας, πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ υποστήριξε ότι «βγήκαν όλοι έξω. Είχαμε ουρές 100 και 200 μέτρων κυρίως σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και ιδιαίτερα στην Ερμού. Ομως έγινε χαμός σε όλη την Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τον Βόλο και την Πάτρα. Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι θα είναι σε αυτή την έκταση».
Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, βεβαιώθηκαν πολλά πρόστιμα έξω από τα καταστήματα για υπέρβαση ορίου SMS.
Πώς όμως το κατάφερε αυτό η ΕΛ.ΑΣ; Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ εξήγησε ότι προέκυψε μια νέα εντολή: «να μπορούμε να ελέγχουμε τα SMS και να κάνουμε αντιπαραβολή με την ώρα της απόδειξης αγοράς».
Ο Σταύρος Μπαλάσκας είπε στο OPEN ότι διαπιστώθηκε πως αρκετοί πολίτες έσβηναν τα SMS και έστελναν άλλα, ενώ κάποιοι δεν είχαν στείλει καθόλου. Σε κάποιες περιπτώσεις «παρατηρήθηκαν αποκλίσεις 4, 5, 6 και 7 ωρών (από το όριο των 2 ωρών)».
«Παίζουμε με τη φωτιά», λέει ο Σύψας
«Καμπανάκια κινδύνου» έκρουσε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού στην αγορά.
Όπως είπε ο κ. Σύψας μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα κατά της κινητικότητας εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας.
«Η επιδημία είναι ακόμα άσχημη, ενώ έχει έρθει και η μετάλλαξη η οποία μεταδίδεται ταχύτατα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεση εισήγηση από την επιτροπή λοιμοξιολόγων για κλείσιμο της αγοράς.
«Παίζουμε με τη φωτιά. Δεν ξέρω αν με τις εικόνες αυτές θα μπορεί να συνεχίσει η αγορά να είναι ανοιχτή», είπε ο καθηγητής.
Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 για τις εικόνες του Σαββατοκύριακου με την έντονη κινητικότητα, σημείωσε ότι «προφανώς υπάρχει ανησυχία για αναζωπύρωση των κρουσμάτων». Ενώ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα «να γίνει εισήγηση για κλείσιμο του λιανεμπορίου». Όπως εξήγησε, «αυξημένη κινητικότητα σημαίνει αυξημένα κρούσματα».
Επίσης, στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην οδό Ερμού, με ουρές έξω από τα καταστήματα, αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως οι εικόνες αυτές ήταν «σαν να μην έχουμε μπλουζάκια».
Η κ. Παγώνη, μιλώντας στο Open έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να κλείσουν ξανά τα καταστήματα, ωστόσο «το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι εξαντλημένο».
in.gr