Αναβαθμίζονται 200 οικισμοί σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία

Η μεγάλη πρόταση, στο πλαίσιο της «αστικής αναζωογόνησης», ξεκίνησε από τη Δυτική Ελλάδα και απλώνεται στη χώρα

Στην τελευταία φάση διαβούλευσης προκειμένου να ενταχθεί στο χρηματοδοτικό εργαλείο «Αντώνης Τρίτσης» βρίσκεται μια σημαντική και ολοκληρωμένη πρόταση της Περιφερειακής Αρχής της Δυτικής Ελλάδας για «οξυγόνο» διαρκείας σε 200 οικισμούς και στις τρεις Ενότητες.

Το εν λόγω πρότζεκτ, ύψους 24 εκατομμυρίων, για Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία, που υιοθετήθηκε και από άλλες Περιφέρειες στη χώρα, αποτελεί πλέον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των προτάσεων «αστικής αναζωογόνησης» που φιλοδοξεί να αλλάξει την όψη οικισμών, στις εισόδους και εξόδους τους, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, της εξωστρεφούς προοπτικής και των επισκεπτών.

Ως εκ τούτου, θα φυτευτούν δέντρα, θα τοποθετηθούν φώτα με φωτοβολταϊκά συστήματα για εξοικονόμηση ενέργειας, πινακίδες, παγκάκια και όργανα γυμναστικής σε ανοιχτούς χώρους. Επιπροσθέτως, θα διαμορφωθούν πεζοδρόμια με πέτρα, βρύσες και χώροι πρασίνου.

Σε συνδυασμό με το οδικό δίκτυο

Όπως γίνεται κατανοητό, περιοχές που παρέμεναν ξεχασμένες, αναζωογονούνται, γίνονται  ελκυστικές. Διαμορφώνονται όμορφες διαδρομές για κατοίκους και τουρίστες. Το πάγιο αυτό αίτημα των τοπικών κοινωνιών μπορεί να συνδεθεί και με την ανακατασκευή μεγάλου μέρους του οδικού δικτύου (και του αγροτικού), κάτι που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης από Δήμους.

Σαφώς, όλα τα παραπάνω θα έχουν επίδραση και στον ψυχολογικό τομέα των πολιτών, εκτός του πρακτικού, της καλαισθησίας και της προσέλκυσης. Οι τοπικές κοινωνίες αναβαθμίζονται και δίνεται το… σύνθημα της πολιτιστικής και οικονομικής «αντεπίθεσης».

«Βελτίωση της ποιότητας ζωής»

Όπως δηλώνει ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας: «Συνεχίζουμε με σταθερό ρυθμό τις εντάξεις έργων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Έχοντας ως προτεραιότητα την ευρύτερη δυνατή γεωγραφική κάλυψη, θέλουμε κάθε Δήμος της χώρας να επωφεληθεί από την αναπτυξιακή δυναμική του Προγράμματος».

«Στεκόμαστε δίπλα στην Αυτοδιοίκηση. Συζητάμε για τα σοβαρά αναπτυξιακά σχέδια που έχουν οι αυτοδιοικητικές αρχές, προκειμένου να ικανοποιήσουν την απαίτηση των πολιτών τους για μία καλύτερη ζωή, για μία καλύτερη ποιότητα στην καθημερινότητά τους. Για να προσελκύουν επισκέπτες», προσθέτει και συνεχίζει:

«Προσπαθούμε να συνεισφέρουμε τόσο με θεσμικές παρεμβάσεις όσο και με τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την υλοποίηση των σχεδίων τους. Είμαστε σύμμαχοι με την Αυτοδιοίκηση, είμαστε κρίκοι στην ίδια αλυσίδα».

«Συντονισμένα για αποτέλεσμα»

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες του Νεκτάριου Φαρμάκη, υπάρχει ένας ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης των Δήμων της Δυτικής Ελλάδας. «Οι Περιφερειακές ενότητες, οι πόλεις, τα χωριά και οι οικισμοί δεν είναι ξεχασμένα και αυτό αποδεικνύεται συνεχώς στην πράξη. Δουλεύουμε καθημερινά, συντονισμένα και σε διαρκή επικοινωνία με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για άμεσο και θετικό αποτέλεσμα», τονίζεται με νόημα.

Οι στόχοι του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»:

-η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των βασικών υποδομών των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού των Συνδέσμων Δήμων και των νομικών προσώπων των ΟΤΑ, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ασφάλεια και ποιότητα ζωής των πολιτών,

-η επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, η εξομάλυνση των συνεπειών της κρίσης εξαιτίας του κορωνοϊού και των εξελίξεων στην Ενέργεια, η προστασία της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της τοπικής οικονομίας,

-η εκτέλεση δράσεων και πρωτοβουλιών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και ειδικότερα η στήριξη των δομών παροχής κοινωνικών υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης,

-η εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας στη σχέση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον πολίτη με στόχο την εμπέδωση της έννοιας του ψηφιακού πολιτισμού,

-η ενίσχυση της ανταπόκρισης της διοίκησης στους τομείς αρμοδιότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη συνεχή ενσωμάτωση νέων αναγκών και απαιτήσεων και ο εκσυγχρονισμός του θεσμού της πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο.

Χρηματοδοτούμενες δράσεις  

Οι στόχοι του Προγράμματος υλοποιούνται μέσω:

– μελετών για την ωρίμανση πράξεων του παρόντος προγράμματος, καθώς και της τρέχουσας και της επόμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ,

– κατασκευής τεχνικών έργων,

– της προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών με αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πρόσημο,

– οποιαδήποτε άλλης πρόσφορης δράσης στους τομείς αρμοδιότητας των ΟΤΑ Α’ και Β΄ βαθμού, των Συνδέσμων Δήμων και των νομικών προσώπων των ΟΤΑ, όπως ενδεικτικά: περιβάλλον, απασχόληση, ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων και των οικισμών, ανακύκλωση, πολιτική προστασία, δημόσια υγεία, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, παιδεία, πολιτισμός, αθλητισμός.

Δράση και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του Δημόσιου Χώρου».

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που η Κυβέρνηση έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 204 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να δημιουργήσει συνθήκες αστικής αναζωογόνησης με σημαντικά περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν περιλαμβάνεται η ανάπλαση ιστορικών κέντρων και υποβαθμισμένων περιοχών, η επαναχρησιμοποίηση του κτιριακού αποθέματος των πόλεων, η δημιουργία δικτύων ήπιας μετακίνησης, η ανάπλαση περιοχών με ύδατα και χώρους πρασίνου, η εγκατάσταση καινοτόμων συστημάτων για εξοικονόμηση ενέργειας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ – Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Νεολόγος» των Πατρών