Άνοιγμα εκκλησιών: Τα δύο σενάρια για Χριστούγεννα και Θεοφάνεια

Τι συζήτησαν Ιερώνυμος – Μητσοτάκης για το άνοιγμα των εκκλησιών για τα Χριστούγεννα – Πώς θα γίνει και κάτω από ποια προϋπόθεση.

Την χρυσή τομή ώστε να επιτραπεί στους πιστούς να εορτάσουν τα Χριστούγεννα και τις εορτές του δωδεκαημέρου σε καλύτερες συνθήκες από αυτές του Πάσχα, χωρίς όμως να διασαλευθεί η κοινή προσπάθεια για την ανάσχεση της πανδημίας στη χώρα, αναζήτησαν χθες κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους Αρχιεπίσκοπος και Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του orthodoxia.info ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο πως η Κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στο θέμα της χαλάρωσης των μέτρων στους ναούς, ξεκαθαρίζοντας όμως παράλληλα πως η οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί θα είναι αποτέλεσμα των δεδομένων που θα καταγραφούν τις επόμενες ημέρες και των εισηγήσεων που θα γίνουν από τους αρμόδιους επιστήμονες με βάση αυτά.

Άνοιγμα εκκλησιών: Τα δύο σενάρια για Χριστούγεννα και Θεοφάνεια - Τι συμφώνησαν Ιερώνυμος - Μητσοτάκης

Στην περίπτωση, για παράδειγμα, που η κατάσταση στη χώρα είναι τέτοια που θα επιτρέψει το άνοιγμα κι άλλων κλάδων της οικονομίας όπως το λιανικό εμπόριο τότε είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθούν και οι ναοί. Αυτο άλλωστε έχει δηλώσει και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας που υποστήριξε πως “δεν γίνεται να ανοίγουν τα μαγαζιά και να μένουν κλειστές οι εκκλησίες”. Ωστόσο, στην περίπτωση που τα δεδομένα δεν επιτρέψουν το άνοιγμα κι άλλων τομέων της οικονομίας τότε η επανάληψη του σεναρίου του Πάσχα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Το σενάριο

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το orthodoxia.info, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων το θεωρήσει ασφαλές, η Κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ανάψει το “πράσινο φως” για την είσοδο των πιστών στους ναούς στην περίοδο του δωδεκαημέρου κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει κίνδυνος να χαθεί η προσπάθεια που έχει γίνει.

Το άνοιγμα των ναών αναμένεται να γίνει με βάση τα τετραγωνικά της επιφάνειας τους και πάντα με τα γνωστά μέτρα, όπως για παράδειγμα τη χρήση μάσκας και τις αποστάσεις.

Στην περίπτωση που συμβεί αυτό θεωρείται πιθανότερο να χρησιμοποιηθούν ήδη δοκιμασμένες μέθοδοι για τις οποίες υπάρχει ήδη εμπειρία τόσο από πλευράς Κλήρου όσο και από αυτήν των πιστών. Στη λογική αυτή θεωρείται δύσκολο να δούμε κάτι μεγαλύτερο από τον μέγιστο αριθμό 50 πιστών που θα μπορούν να εκκλησιάζονται, όπως για παράδειγμα οι 75 που επιτρέπονται στην Κύπρο. Δύσκολη επίσης είναι και η επαναφορά της απόφασης που είχε ληφθεί λίγο πριν το δεύτερο lockdown για μόλις 9 άτομα κατά τη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας αφού θεωρείται πρακτικά ανεφάρμοστη

Το ερώτημα σε αυτήν την περίπτωση έχει να κάνει με το ποιος θα είναι ο αριθμός των τετραγωνικών που θα χρησιμοποιηθούν αυτή τη φορά ως κανόνας. Στην περίπτωση που τηρηθεί η αρχή της εισόδου 1 ατόμου ανά 10 τετραγωνικά μέτρα τότε σε έναν ναό 300 τ.μ. θα μπορούν να εισέλθουν έως και 30 άτομα ενώ σε ναούς άνω των 500τ.μ. θα μπορούν να εισέλθουν έως και 50 άτομα.

Εάν χρησιμοποιηθεί ως αρχή το ένα άτομο ανά 15 τ.μ., που θεωρείται και το πιθανότερο, τότε σε έναν ναό 300 τ.μ. θα μπορούν να εισέλθουν έως και 20 άτομα να εκκλησιαστούν, σε έναν ναό 500 τμ 33 άτομα, ενώ το ανώτατο όριο θα μεταφερθεί στους άνω των 750 τ.μ. ναούς οπότε και θα μπορεί να συγκεντρωθούν 50 εκκλησιαζόμενοι.

εκκλησία

Όπως υποστηρίζουν στο orthodoxia.info ανώτατοι κληρικοί, αυτό το σενάριο θα βοηθήσει πολύ την Εκκλησία ιδιαίτερα στις κεντρικές ενορίες όπου η παρουσία άνω του ενός κληρικών ανά ενορία δίνει τη δυνατότητα τέλεσης περισσότερων Θ. Λειτουργιών ώστε να μπορέσουν να εκκλησιαστούν όσοι το δυνατόν πιο πολλοί πιστοί.

Ακόμη κι αν ισχύσουν τα παραπάνω για τις Θ. Λειτουργίες θεωρείται μάλλον απίθανο να μπορέσουμε σε αυτά τα Θεοφάνια να δούμε Αγιασμούς στα λιμάνια και τα ποτάμια.

Οι προβληματισμοί και τα εμπόδια

Αξίζει να σημειωθεί πως καθ’ όλη τη διάρκεια και αυτού του αποκλεισμού υπήρξαν φωνές που επηρέασαν προς την θετική κατεύθυνση και άλλες προς την αρνητική. Στην αναζήτηση της Κυβέρνησης για σταθερούς συνομιλητές που κατανοούν την κατάσταση και με τον λόγο τους βοηθούν τους πιστούς να κατανοήσουν το σκληρό έως και άδικο αλλά ταυτόχρονα και το απαραίτητο των μέτρων, βοήθησαν πολύ οι μητροπολίτες που με τον λόγο τους στήριξαν τους πιστούς χωρίς να διολισθήσουν σε θεωρίες συνομωσίας ή σε ρητορικές περί διωγμού της πίστης.

Στον αντίποδα οι φωνές εκείνων των ιεραρχών που επιχειρηματολογούν είτε υπέρ της μη τήρησης των μέτρων είτε ακόμη και περί κυβερνητικών διώξεων δημιούργησαν έντονο προβληματισμό στους κόλπους της Κυβέρνησης με αρκετούς αξιωματούχους να αναρωτιούνται εάν οι αντιδράσεις αυτές κινούνται από αφέλεια ή από προσωπικές επιδιώξεις.

Ιερά Σύνοδος

Η απόφαση του Μητροπολίτη Κερκύρας να θέσει την τοπική Εκκλησία «εν διωγμό» κρούοντας πένθιμα τις καμπάνες των ναών επί τριήμερο επειδή δεν του δόθηκε εξαίρεση στους εορτασμούς για τον άγιο Σπυρίδωνα τη στιγμή που οι ναοί και τα προσκυνήματα ολόκληρης της χώρας τελούν υπό τις ίδιες ρυθμίσεις ενόχλησε ιδιαίτερα. Αντίστοιχη ενόχληση υπήρξε και για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Ξάνθης ο οποίος παρά το γεγονός πως επαναδιατύπωσε δημιούργησε θέμα εμπιστοσύνης αφού εκ της ιδιότητας του ως μέλος της ΔΙΣ αποτελεί ουσιαστικά επίσημο συνομιλητή της Κυβέρνησης.

Ακραίες θεωρήθηκαν από στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και οι τοποθετήσεις του μητροπολίτη Μεσογαίας με ορισμένους μάλιστα να θυμούνται την σχέση του μητροπολίτη με τον Π. Καμμένο επί υπουργίας του οποίου, του είχε αποδοθεί ο βαθμός του υποστρατήγου επί τιμή.

Σε κάθε περίπτωση τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και ο Πρωθυπουργός φαίνονται διατεθειμένοι να βρουν την «βαλβίδα εκτόνωσης» που χρειάζεται ώστε να αποτραπεί η σύγκρουση και να δικαιωθούν για την στάση τους όσοι αποτελούν το μέγα πλήθος που με σύνεση και υπομονή τηρούν τα μέτρα κόντρα σε εκείνους που για τους δικούς τους λόγους επιχειρούν την δημιουργία συγκρουσιακού κλίματος σε μια εποχή που η συνοχή είναι απόλυτα αναγκαία.

othodoxia.info