Connect with us

Επιστήμες

«Ανοσία αγέλης»: Η τακτική μάχης κατά του κορωναϊού που θα σώσει χιλιάδες ανθρώπους

«Το 50 με 70% του γαλλικού πληθυσμού» θα καταλήξει να προσβληθεί από τον κορωνοϊό υπολογίζει ο Γάλλος υπουργός Παιδείας, Ζαν Μισέλ Μπλανκέρ, αλλά αυτοί θα είναι ο μοχλός για να θεραπευτούν οι υπόλοιποι!

«Όπως γνωρίζετε, από την αρχή, η στρατηγική δεν ήταν η μη μόλυνση από τον ιό -γνωρίζουμε ότι πιθανόν ότι ο κορωνοϊός θα προσβάλει περισσότερους από τους μισούς- αλλά η διασπορά της μόλυνσης όσο το δυνατόν σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου», τόνισε ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, μιλώντας στο Franceinfo.

Ο υπουργός αναφερόταν στα πιθανά κρούσματα του κορωνοϊού κι όχι σ’ εκείνους -τους πολύ λιγότερους- που θα περιέλθουν σε σοβαρή κατάσταση από τον κορονοϊό Covid-19, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Θεωρούμε, και είμαι εδώ απλά να επαναλάβω τι λένε οι επιστήμονες, ότι 50 με 70% του γαλλικού πληθυσμού στο τέλος θα καταλήξει να μολυνθεί από τον ιό και αυτό είναι που βάζει ένα τέλος στον ιό, καθώς δημιουργεί μια μορφή ανοσίας της πλειοψηφίας, και έτσι ο ιός πεθαίνει από μόνος του», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Παιδείας.

Την ίδια ακριβώς πολιτική της λεγόμενης «ανοσίας αγέλης» ακολουθεί η Βρετανία και η Σουηδία, αλλά και η Ολλανδία και η Ελβετία με κάποιες παραλλαγές.

Μήπως είναι προτιμότερη αυτή η λύση από τις καραντίνες στιλ Ιταλίας και Ισπανίας ή της μερικής καραντίνας της Ελλάδας, που έτσι ή αλλιώς δεν μπορούν να είναι της έκτασης και του βάθους της Κίνας;

Τι είναι η «ανοσία αγέλης»: Όταν αρκετοί άνθρωποι εμβολιάζονται ή νοσούν και δημιουργούν αντισώματα με την αποθεραπεία τους σε μια μεταδοτική ασθένεια, όπως η γρίπη και ο κορωνοϊός, τότε δημιουργείται στο κοινωνικό σύνολο μια προστασία ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί, κάτι που είναι γνωστό ως “ανοσία αγέλης“.

Η ανοσία αγέλης οδηγεί τελικά στην εξάλειψη τέτοιων ασθενειών. Στην περίπτωση του κορωναϊού, τα πάντα εξαρτώνται από το ποσοστό που έχει νοσήσει και αποθεραπευτεί.

Είναι σημαντικό αυτό το ποσοστό να διατηρείται όσο το δυνατόν υψηλότερα σε ένα κοινωνικό σύνολο, διότι μόνο έτσι επιτυγχάνεται η “ανοσία αγέλης”.

Εάν υπάρχει μια μεταδοτική ασθένεια και έχει έξαρση σε ένα κοινωνικό σύνολο, όπου τα μέλη του έχουν αναπτύξει ανοσία σε μεγάλο ποσοστό, η ασθένεια δεν μπορεί να εξαπλωθεί.

Η ανοσία αγέλης εξαρτάται άμεσα από το επίπεδο εξάπλωσης στο κοινωνικό σύνολο, δηλαδή αυτών που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί αναπτύσσοντας αντισώματα.

Στην Βρετανία δεν έλαβαν μέτρα καραντίνας καθώς θεωρούν ότι το 60% θα νοσήσει, αλλά θα επιβιώσει το υπόλοιπο 40% των ευπαθών ομάδων, λαμβάνοντας όμως ειδικά μέτρα για τους άνω των 70 ετών στους οποίους απαγόρευσαν να βγουν από το σπίτι τους για έξι εβδομάδες. 

Έτσι ή αλλιώς ο κορωνοϊός δεν είναι πιο φονικός, μέχρι στιγμής, από τον Η1Ν1 και ειδικά σε σχέση με άλλες θανατηφόρες ιώσεις: Περίπου 18.000 πέθαναν το 2009 από τον Η1Ν1 και την ίδια χρονιά πέθαναν 400.000 άνθρωποι από ιώσεις παντός είδους.

pronews.gr

Advertisement

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ →