Δικαστικός Χάρτης – Πρωτοδικείο: Αγρίνιο Ημίχρονο, Μεσολόγγι Τελικό;

Στο Μεσολόγγι η αντίδραση είναι εντονότερη από τη στιγμή που η Λειβαδιά, ως Πρωτεύουσα της Βοιωτίας, διατηρεί το Πρωτοδικείο της, ως Κεντρικό και βεβαίως ως την ολοκλήρωση της διαβούλευσης τα σενάρια δίνουν και παίρνουν

Την Κυριακή, 21 Απριλίου 2024 όπως αναφέρει η Εφημερίδα «Συνείδηση» θα πραγματοποιηθεί η «έξοδος» του Μεσολογγίου στην Αθήνα για το Πρωτοδικείο

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Την Πέμπτη ολοκληρώνεται τυπικά η διαβούλευση για τον νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης από την πλευρά του δεν έχει δώσει ακόμη χρονοδιάγραμμα για την ψήφισή του από τη Βουλή, ωστόσο αυτή πλέον παραπέμπεται για μετά το Πάσχα.

Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν «περιθώρια» ή όχι για να αλλάξει κάτι σε σχέση με τις προβλέψεις του Νομοσχεδίου για την Αιτωλοακαρνανία και να ικανοποιηθεί το αίτημα του Μεσολογγίου για διατήρηση του Πρωτοδικείου, ως αυτόνομου.

Μέχρι σήμερα, η εμπειρία έχει δείξει ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, όταν ένα Νομοσχέδιο αναρτάται στη διαβούλευση δύσκολα στη συνέχεια αλλάζει, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει την ευχέρεια ακόμη και κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, έχει τη δυνατότητα να προβεί σε αλλαγές.

Μέχρι τότε υπάρχουν σενάρια που κυκλοφορούν.

Ένα από αυτά λέει ότι προκειμένου να κατευναστούν οι αντιδράσεις στο Μεσολόγγι θα δοθεί στην Αιτωλοακαρνανία η εξαίρεση για δύο αυτόνομα Πρωτοδικεία σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, όπως έγινε στις παραμεθόριες περιοχές.

Σενάριο που «πατάει» πάνω στη δημοσκοπική φθορά της κυβέρνησης ενόψει των ευρωεκλογών και την αναγκαιότητα -προκείμενου να μην πέσουν τα κυβερνητικά ποσοστά κάτω από το 30%- να μην ανοίγουν περιττά «μέτωπα» ακόμη και σε τοπικό επίπεδο.

Ίσως όμως αυτό να ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, ιδίως από τη στιγμή που οι φορείς του νομού επί της ουσίας δεν το διεκδίκησαν ούτε μια στιγμή.

Αν όμως υπάρξει μια τέτοια εξαίρεση στην Αιτωλοακαρνανία, η Κυβέρνηση θα «αναγκαστεί» να δώσει παρόμοια εξαίρεση και στη Βοιωτία γιατί και εκεί η αντιπαράθεση Θήβας και Λειβαδιάς έχει ανάλογο πολιτικό κόστος για την Κυβέρνηση και οι αντιδράσεις των Θηβαίων είναι παρόμοιες, αν όχι και εντονότερες από αυτές των Μεσολογγιτών.

Εξάλλου, οι περιπτώσεις της Βοιωτίας και της Αιτωλοακαρνανίας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδυάζονται και σε επίπεδο αντιδράσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Μεσολόγγι η αντίδραση είναι εντονότερη από τη στιγμή που η Λειβαδιά, ως πρωτεύουσα της Βοιωτίας, διατηρεί το Πρωτοδικείο της, ως Κεντρικό.

Και έτσι το Μεσολόγγι έμεινε η μοναδική εξαίρεση σε όλη την Ελλάδα…

Το έτερο σενάριο, που μάλλον έχει μικρότερες πιθανότητες, αλλά υπάρχει στο τραπέζι, είναι το να υπάρξει πλήρης ανατροπή και να οριστεί το Μεσολόγγι ως Έδρα του Κεντρικού Πρωτοδικείου, με την Κυβέρνηση να δίνει έτσι απάντηση στις τοπικές έριδες σε Αιτωλοακαρνανία και Βοιωτία, λέγοντας καμία εξαίρεση στον κανόνα για έδρες των Πρωτοδικείων στις Πρωτεύουσες των Νομών.

Με αυτό τον τρόπο και το Μεσολόγγι δεν θα αισθάνονταν αδικημένο, ως η μοναδική εξαίρεση σε όλη την Ελλάδα και τα επιχειρήματα των Θηβαίων θα κάμπτονταν, που σήμερα ζητούν εξαίρεση ανάλογη με αυτή του Αγρινίου, επικαλούμενοι τοπικές ιδιαιτερότητες στη Βοιωτία…

Ωστόσο σε πρώτη φάση τουλάχιστον ως πρώτο ζητούμενο είναι το να διευκρινιστεί επισήμως από το Υπουργείο που ακριβώς έγκειται το εκ παραδρομής λάθος στο κείμενο του νομοσχεδίου που δημοσιεύτηκε στη διαβούλευση.

Γιατί, Κεντρικό Πρωτοδικείο με έδρα το Αγρίνιο και οργανικές θέσεις δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων στο Μεσολόγγι δε γίνεται…

Είναι εντελώς αντιφατικό.

Από την πρώτη στιγμή εκτιμήθηκε ότι αυτό είναι ένα εκ παραδρομής λάθος, δηλωτικό των «γράψε – σβήσε» που προηγήθηκαν.

Και με αυτό το λάθος καταλαβαίνει κανείς την προχειρότητα που επικρατεί και έτσι δεν μπορεί να είναι κανείς 100% σίγουρος για το τι θα γίνει στο τέλος πριν το Νομοσχέδιο ψηφιστεί στη Βουλή.

Υποτίθεται ότι στο Υπουργείο επί δύο μήνες συζητούσαν και είχαν ως εκκρεμότητα τις περιπτώσεις της Αιτωλοακαρνανίας και της Βοιωτίας και υποτίθεται επίσης πως το γρίφο των εκκρεμοτήτων τον έλυσε το Μέγαρο Μαξίμου, εντούτοις κάποιος φρόντισε να μην ελέγξει το κείμενο που αναρτήθηκε στη διαβούλευση…

Οι πληροφορίες που μιλούν για επικείμενη συνάντηση του Δήμαρχου Ι.Π. Μεσολογγίου με τον Πρωθυπουργό, μέχρι στιγμής, δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, ωστόσο ο Δήμος Μεσολογγίου ετοιμάζεται να μεταφέρει την πίεση προς την Κυβέρνηση και στην Αθήνα με κινητοποίηση που προγραμματίζεται για την προσεχή Κυριακή.

Με λεωφορεία του Δήμου η «έξοδος» στην Αθήνα για το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους δημότες για συμμετοχή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα για την υποβάθμιση του Πρωτοδικείου μας, την Κυριακή, 21 Απριλίου 2024.

Δηλώσεις συμμετοχής:

26313-60900 (Ειρήνη Βλαχοπούλου)
26313-60907 (Σταματία Παππά)
6946505171 (Άννυ Σταματοπούλου)

Η μετακίνηση θα γίνει με λεωφορεία που θα διαθέσει ο Δήμος και για το λόγο αυτό παρακαλούμε για την έγκαιρη δήλωση συμμετοχής σας έως και την Πέμπτη 18 Απριλίου.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα «Συνείδηση» – sinidisi.gr

 

Διαβάστε επίσης: Έπιασε και έσυρε με το αυτοκίνητό του Αστυνομικό του Τμήματος Ναυπακτίας και τον τραυμάτισε