Πρόεδρος: Πήρατε κάποια μέτρα; Ευαισθητοποιηθήκατε μετά τη δολοφονία Φύσσα;

Παναγιώταρος: Μέχρι το απόγευμα είχαμε μάθει τα πάντα. Κλείσαμε τα γραφεία, επαύθησαν τα γραφεία. Ο Πατέλης και ο Καζαντζόγλου δούλευαν στα γραφεία και απολύθηκαν. Καταδικάσαμε απόλυτα.

Πρόεδρος: Επαύθησαν; Τους επιβλήθηκαν ποινές.

Παναγιώταρος: Τον διώξαμε τον εξαφανίσαμε, δεν υπάρχει. Ο Πατέλης, ο Καζαντζόγλου. Ούτε πειθαρχικό, ούτε απολογία, εδώ μιλάμε για φόνο.

Πρόεδρος: Τον έπαυσαν τον Πατέλη;

Παναγιώταρος: Δεν τον ξαναείδαμε.

Πρόεδρος: Δεν τον υποστήριξε κάποιος;

Παναγιώταρος: Από το Πολιτικό Συμβούλιο κανείς.

Πρόεδρος: Αυτό είναι απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου;

Παναγιώταρος: Την επόμενη μέρα της δολοφονίας, πήρε απόφαση ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής. Ποιος είναι υπεύθυνος στα γραφεία; Δρόμο. Ποιος ήταν εκεί; Δρόμο. Και μια διανομή που ήταν να γίνει, μια δυο μέρες μετά, δεν έγινε.

 

Πρώτη φορά μιλόυν για διαγραφές

Ο ισχυρισμός αυτός του Παναγιώταρου, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα κατέθεσαν τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που είχαν απολογηθεί νωρίτερα. Μάλιστα, στο δικαστήριο έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής 3 μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (Γερμενής, Ματθαιόπουλος, Κασιδιάρης) χωρίς κανείς εξ αυτών να αναφερθεί σε σχετικές αποφάσεις.

Άλλωστε πολλοί εξ αυτών δήλωναν παντελή άγνοια για τις βίαιες ενέργειες που είχαν προηγηθεί όπως οι επιθέσεις σε Αιγύπτιους αλιεργάτες και ΠΑΜΕ, ενώ ο Παναγιώταρος μίλησε για διαγραφές και σε αυτές τις περιπτώσεις. Ακόμα όμως και για τη δολοφονία Φύσσα και οι τρεις είπαν ότι «δεν έχουν καταλήξει ακόμα» για το τι συνέβη εκείνο το βράδυ.

Ο Ηλίας Παναγιώταρος έρχεται να αλλάξει ξαφνικά το αφήγημα, τέσσερις μόλις απολογίες πριν τη λήξη της συγκεκριμένης και κομβικής φάσης της δίκης. Αυτό που έχει προηγηθεί και πιθανότατα άλλαξε την υπερασπιστική γραμμή, είναι η απολογία Μίχου, που τονίζει χαρακτηριστικά πως ζήτησε διαγραφές για τις συγκεκριμένες ενέργειες ενώ πρακτικά συνέδεσε την ατιμωρησία των «παραβατικών» με την δολοφονία Φύσσα.

Ο Παναγιώταρος, μιλώντας βέβαια για αποφάσεις αρχηγού –που δεν συμβουλεύεται καν ακόμα και τον στενό πυρήνα γύρω του- και διαγραφές επιβεβαιώνει τόσο την ιεραρχία όσο και την ύπαρξη μελών που μέχρι και τον Μίχο όλοι απέκρουαν.

Η έδρα βέβαια δεν… πείστηκε ιδιαίτερα από τους ισχυρισμούς Παναγιώταρου περί ακαριαίας παρέμβασης της ηγεσίας της οργάνωσης, που άλλωστε εμφανίστηκε και για πρώτη φορά στην διαδικασία.

Πρόεδρος: Δεν θα έπρεπε να υπάρξει μια ανακοίνωση; (σ.σ. για τις διαγραφές που ισχυρίζεται ο Παναγιώταρος)

Παναγιώταρος: Γιατί να υπάρξει; Νομίζω έγινε. Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες. Κλείνουν τα γραφεία, απολύονται δυο που εμπλέκονται. Παύουν να υπάρχουν τα γραφεία.

{…}

Έδρα: Μέσα σε 24 ώρες μετά την ανθρωποκτονία, προβήκατε σε διαγραφές. Ο Πατέλης είπε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα με την ηγεσία μετά τη δολοφονία. Επίσης ακούσαμε και μια συνομιλία 23/9/13 όπου ο Λαγός λέει «Εσύ μένεις».

Παναγιώταρος: Αν το είπε ο Λαγός, δεν το γνωρίζω. Ρωτήστε εκείνον, εγώ σας λέω την επίσημη θέση. Στην πράξη δεν υπήρχε πουθενά ο Πατέλης.

{…}

Πρόεδρος: Τι έγινε με το ΠΑΜΕ; Τι απόφαση λήφθηκε;

Παναγιώταρος: Δυο οι τρεις, παύθηκαν από τα γραφεία.

Πρόεδρος: Ο Πατέλης; Μέχρι πότε ήταν στη Μεσογείων;

Παναγιώταρος: Μέχρι την ημέρα της δολοφονίας. Τότε παύθηκε.  Δεν εισηγήθηκαν ούτε όργανα ούτε τίποτα. Συμφωνώ και επαυξάνω. Τι να πω; Να εκφράσω αντιρρήσεις για το αυτονόητο.

Έδρα: Μας λέτε τώρα ότι το Πολιτικό Συμβούλιο με τον γγ άμεσα και στα τρία περιστατικά αντέδρασαν;

Παναγιώταρος: Δεν θέλουμε να γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν θα παίρναμε μέτρα;

Έδρα: Έχουν περάσει κι άλλοι που λένε ότι για τα προηγούμενα δεν ξέραμε τίποτα. Αν το κόμμα τους αντιμετώπιζε έτσι όπως μα λέτε, είναι δυνατόν να μην ήξεραν;

Παναγιώταρος: Απεδείχθη ότι ήταν λάθος η μη δημόσια ανακοίνωση διαγραφής. Δεν ήταν και μέλη βέβαια!

 

Η διαδρομή του Παναγιώταρου στην Χρυσή Αυγή

Δήλωσε μέλος της Χρυσής Αυγής εδώ και 26 χρόνια, και ανώτατο στέλεχος (μέλος ΠΣ) από το 2004, υποψήφιος σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που η οργάνωση πήρε μέρος από το 1996 και έπειτα. Για την ιδιότητα του μέλους, ο κατηγορούμενος σημείωσε:  «Υπήρχαν κάποιες κάρτες μετά το 2012 γιατί το πράγμα είχε ανέβει πολύ. Όταν έχεις περίπτερο και μετά έχεις το Mall… Μεσολάβησαν όμως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι συλλήψεις. Υπήρχαν κάποιες εγκύκλιοι για το ποιοι μπορεί να λογιστούν ως μέλη, για να πάμε σε ένα Συνέδριο».

Σημείωσε ότι πριν από το 2012 δεν υπήρχε καταστατικό παρά κάποιες σκόρπιες σελίδες που έδιναν κατευθύνσεις αλλά και πως αυτό που έχει φέρει στο φως ο δημοσιογράφος Ψαρράς είναι «μύθευμα». Ενώ ακόμα προανήγγειλε ότι θα λύσει τις διαφορές του δικαστικά με τον άλλοτε υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής (Αντώνη Ανδρουτσόπουλου, «Περίανδρο») που είχε καταδικαστεί για επίθεση κατά φοιτητή το 1998 και ο οποίος σε τηλεφωνικές του επικοινωνίες μιλά για συμμετοχή Παναγιώταρου και εντολή Μιχαλολιάκου.

 

Έφερε το μαγιό που είχε υποσχεθεί ο Κασιδιάρης

Όταν είχε ερωτηθεί σχετικά με την ομοιόμορφη περιβολή των μελών της ΧΑ σε αρκετές περιπτώσεις, ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε δηλώσει πως ο καθένας έρχεται όπως θέλει αλλά και πως «ο Παναγιώταρος έχει έρθει με μαγιό».

Ο Ηλίας Παναγιώταρος είπε να μην αφήσει στη φαντασία του ακροατηρίου την συγκεκριμένη σκηνή και πράγματι όταν ρωτήθηκε και εκείνος για την ομοιομορφία κατέθεσε στην έδρα την εν λόγω φωτογραφία.

Δήλωσε σχεδόν με παράπονο ότι η δομή της Χρυσής Αυγής δεν είναι στρατιωτική «Κάθε άλλο παρά στρατιωτική. Μπορεί να προσβάλλω κάποιους… Μακάρι να είχε στρατιωτική δομή. Ο στρατός είναι ο μόνος θεσμός που μπορεί να ανταπεξέλθει παντού».

Πρόεδρος: Έχουμε δει ένα βίντεο που λέτε «εμείς γουστάρουμε στρατιωτικά…»

Παναγιώταρος: Ναι, λέω κάτι κακό; Εμένα μου αρέσουν τα στρατιωτικά ρούχα. Δεν υπήρχε dress code.

 

Υπακοή, τάξη, πειθαρχία στις… ημιαυτόνομες οργανώσεις χωρίς μέλη

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια των απολογιών, η πρόεδρος κάλεσε τους κατηγορούμενους να εξηγήσουν ένα απόσπασμα ομιλίας του Ηλία Παναγιώταρου, στο οποίο εμφανιζόταν να λέει ότι δεν χρειάζονται πολλές απορίες αλλά και προτροπές για πειθαρχία, τάξη και υπακοή στους ανωτέρους.

Όταν ο ίδιος κλήθηκε να απαντήσει λοιπόν τι ακριβώς εννοούσε, δήλωσε: «Για να λειτουργήσει ένας οργανισμός, πρέπει να υπάρχουν αυτά. Είναι ομιλία 27ης Οκτωβρίου. Την επομένη ήταν 28η Οκτωβρίου και υπήρχε πληροφορία ότι θα μας κάνουν προβοκάτσιες οι αριστεροί (στις εκδηλώσεις για την εθνική εορτή), υπήρξε εντολή να μην πάει κανείς πουθενά. Διαγράψαμε κάποιους που παράκουσαν και κλείσαμε το γραφείο. Ήμασταν αυστηροί».

Πρόεδρος: Και τα «μην απορείτε»

Παναγιώταρος: Καμιά φορά δεν χρειάζεται να ρωτάμε συνεχώς γιατί και γιατί; Θέλαμε να αποσωβήσουμε κάποια πράγματα.

Πρόεδρος: Το «χρειάζεται απόλυτη πειθαρχία και τάξη»;

Παναγιώταρος: Αν απαντάω στον καθένα «γιατί γίνεται το ένα;» και «γιατί το άλλο;», δεν θα πρέπει να κάνω κάτι άλλο. Επειδή διαμαρτυρήθηκαν πολλοί που δεν πήγαμε στις καταθέσεις στεφάνων.

Όπως και όλοι οι προηγούμενοι κατηγορούμενοι δεν παραδέχθηκε την εμπλοκή του σε κανένα επεισόδιο. Η πρακτική είναι η εξής: Για όποια παρουσία σε επεισόδια υπάρχει φωτογραφικό υλικό, ο κατηγορούμενος δεν αρνείται την παρουσία του. Αρνείται κατηγορηματικά όμως ότι συμμετείχε σε επεισόδια. Πάντα τα κατηγορούμενα στελέχη της Χρυσής Αυγής βρίσκονταν σε άμυνα. Αυτό υποστήριξε ο Παναγιώταρος για τα επεισόδια στο Εφετείο το 2009, το ίδιο για την Πάρο το 2013, στο Χυτήριο και στον Μελιγαλά «προκλήθηκε» αλλά είπε κι εκείνος «μερικά.

Στην πάγια ερώτηση σχετικά με την γνώμη για τους αλλοδαπούς, ο Ηλίας Παναγιώταρος απάντησε «Ότι λέει το Σύνταγμα, όποιοι είναι παράνομοι να φύγουν».

Πρόεδρος: Έχετε χρησιμοποιήσει την λέξη «υπάνθρωποι»;

Παναγιώταρος: Όσους κάνουν εγκλήματα. Ναι, αυτοούς που με μαχαίρωσαν, πως να τους χαρακτηρίσω «ευγενείς κυρίους»; Φυσικά και το διαχωρίζω.

{…}

Έδρα: Κάνετε ομιλία το ’10, μιλάτε για «τετρακοσμικούς, ούτε καν τριτοκοσμικούς»;

Παναγιώταρος: Ο μόνος ρατσισμός εκείνη την εποχή, είναι των ΜΚΟ που απαγόρευαν στους Έλληνες να φάνε στα συσσίτιά τους. Σας απάντησα πριν, όλοι αυτοί τρώνε μια χαρά.

Πρόεδρος: Η ερώτησή μου, δεν είναι αυτή!

Παναγιώταρος: Ερχόντουσαν διάφοροι κυρίως Ρομά. Δεν «έτρωγε πόρτα» κανείς.

Ο κατηγορούμενος έκανε βέβαια «σημαία» την παρουσία του στην πρεσβεία του Πακιστάν έπειτα από πρόσκληση.

«Είχα πάει στην πρεσβεία του Πακιστάν που συνομιλούσα με τους… νόμιμους. Δεν υπάρχει πιο νόμιμος από τον πρέσβη του Πακιστάν. Επισκέφθηκε τα γραφεία της ΧΑ στη Βουλή, είχαμε άκρως εποικοδομητική συζήτηση και μας κάλεσε σε ημερίδα στην πρεσβεία. Ήταν εκεί στελέχη όλων των νόμιμων συλλόγων των Πακιστανών.  Μου έκανε εντύπωση, πήρε τον λόγο και μας ευχαρίστησε για την παρουσία μας και ζητούσε συγγνώμη για όσα έχουν κάνει οι «υπάνθρωποι» στην Ελλάδα».

 

Αργά, είναι πια αργά

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ακόμα πως ο ναζιστικός δεν ήταν ο… επίσημος χαιρετισμός της Χρυσής Αυγής (ό,τι και αν αυτό σημαίνει) αλλά και πως αν ποτέ τον έβλεπε θα κατέβαζε το χέρι αυτού που θα τον χρησιμοποιούσε.

Έδρα: Σύμβολα ναζιστικά, χαιρετισμός έχετε δει;

Παναγιώταρος: Δεν προβλέται από το κόμμα. Δεν υπήρχε επίσημος χαιρετισμός.

Έδρα: Τον έχετε δει όμως;

Παναγιώταρος: Αν κάποιος σήκωνε το χέρι, αυτομάτως πήγαινε κάποιος και το κατέβαζε. Ρητά και κατηγορηματικά απαγορευόταν.

Έδρα: Ο Μπαρμπαρούσης μας είπε άλλα.

Παναγιώταρος: Στο σπίτι του…

Έδρα: Στο σπίτι δεν νομίζω να χαιρετούσε κάποιον.

Παναγιώταρος: Υπήρχε κατηγορηματική εντολή, εγκύκλιος στις τοπικές από το ’93.

Έδρα: Γιατί όμως κάποιοι να χαιρετούσαν έτσι;

Παναγιώταρος: Σας είπε ο κ. Μπαρμπαρούσης. Αλλά όταν η πράξη ενός χαρακτηρίζει πολλούς, τελειώνουν όλα.

Έδρα: Αν τα είχατε δει, δεν θα κάνατε κάτι;

Παναγιώταρος: Και ξανά και ξανά. Επανάληψη της οδηγίας…

Έδρα: Υπάρχουν τέτοιες οδηγίες;

Παναγιώταρος: Ναι, υπάρχουν. Οι οδηγίες κόσμιας συμπεριφοράς. Υπάρχει τέτοιο έγγραφο. Σίγουρα υπάρχει ως κώδικας συμπεριφοράς.

Έδρα: Σύμβολα;

Παναγιώταρος: Μαίανδρος μόνο, αποκλειστικά. Στο σπίτι τους μπορούν να έχουν ό,τι θέλουν. Ούτε στα γραφεία ούτε στις τοπικές.

Έδρα: Υπάρχουν φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται ναζιστικά σύμβολα.

Παναγιώταρος: Σε γραφεία δεν υπάρχουν. Στη Νέδα που είχαν πάει μόνοι τους, ήταν η διάθεσή τους.

Έδρα: Όταν το μάθατε;

Παναγιώταρος: Όταν το μάθαμε ήταν πια αργά. 

Έδρα: Αν τα είχατε δει πριν;

Παναγιώταρος: Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Δεν θα είχαν γίνει όλα αυτά που έγιναν. Όταν έπεφταν στην αντίληψή μας, πηγαίναμε εκεί και το κόβαμε. Υπήρχε το πειθαρχικό, οι διαγραφές, το κλείσιμο των τοπικών.