Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Δ.Ε.Θ… δεν μπορεί να είμαστε λαός Λωτοφάγων»

Η Δ.Ε.Θ. έχει ταυτιστεί με την παραγωγική και επιχειρηματική Ελλάδα και ταυτόχρονα αποτελεί βήμα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την Αξιωματική Αντιπολίτευση για πολιτικές εξαγγελίες.

Μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης, αυτές διαπνέονταν κατά κύριο λόγο από την ελπίδα, ενώ σηματοδοτούσαν τις εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία.

Μετά την 74η ΔΕΘ και τη δήλωση του τότε Πρωθυπουργού της χώρας ότι «η οικονομία είναι θωρακισμένη», λίγο πριν τις εκλογές του 2009, έγινε συχνό φαινόμενο τα όσα ανακοινώνονταν σε κάθε διοργάνωση να διαψεύδονται λίγο αργότερα. Τότε οι διάφοροι μνηστήρες της εξουσίας χρησιμοποίησαν την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια ώστε να διαμορφώσουν ένα ελκυστικό αντιμνημονιακό αφήγημα.

Το ψευδοδίλημμα Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο που έθεσαν με προκλητικό τρόπο τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ στο δημόσιο διάλογο δημιούργησε ένα βαθύ ρήγμα στην κοινωνία.

Έκτοτε η ΔΕΘ μετατράπηκε σε αρένα αντιπαράθεσης αντιμνημονιακών αρχηγών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μνημονιακών Πρωθυπουργών οξύνοντας την απογοήτευση των πολιτών. 

Το τέλος αυτής της μεγάλης αντιπαράθεσης γράφτηκε σε δυο πράξεις.

Πρώτη πράξη, όταν η Νέα Δημοκρατία από το προεκλογικό σκίσιμο των μνημονίων του Αντώνη Σαμαρά αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασίας και φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση ένα Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής με μέτρα ύψους 18,9 δις ευρώ.

 Δεύτερη Πράξη, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ από το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης που παρουσίασε από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη 79η ΔΕΘ το 2014, περνά στην κυβέρνηση, διεξάγει ένα αχρείαστο δημοψήφισμα- επακόλουθα του οποίου ήταν να κλείσουν για μια εβδομάδα οι τράπεζες και να επιβληθούν capital controls-αντικαθιστά τους υπουργούς που αρνούνταν να καταλήξουν σε συμφωνία με τους δανειστές για να μην επιβεβαιωθούν σενάρια Grexit και τον Ιούλιο του 2015 φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή ένα τρίτο μνημόνιο, διαμορφώνοντας μια νέα πραγματικότητα στη χώρα που βιώνουμε έως σήμερα.

Κι ενώ τα μνημόνια έχουν μόλις εκπνεύσει τυπικά και η χώρα εισέρχεται σε μια νέα πραγματικότητα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δημιουργούν ξανά συνθήκες για έναν νέο διχασμό μέσα από μια ανούσια συνθηματολογία.

Είστε νεοφιλελεύθεροι, θέλετε να ιδιωτικοποιήσετε την κοινωνική ασφάλιση, λένε οι Συριζαίοι στους Νεοδημοκράτες. Είστε φίλοι του Μαδούρο, βγάζετε από τη φυλακή τους δολοφόνους, λένε οι Νεοδημοκράτες στους Συριζαίους.

Καμία ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση. Όλα στοχεύουν στο θυμικό του ψηφοφόρου, στον ταλαιπωρημένο από την κρίση πολίτη που επιθυμεί να δει τη χώρα του να αναπτύσσεται και το κράτος του να μετατρέπεται σε ένα πραγματικό κοινωνικό κράτος δικαίου.

Σ’ αυτόν τον φαιδρό κομματικό ανταγωνισμό που στερείται ιδεολογικού και προγραμματικού περιεχομένου, αντιπαρατέθηκε το ΠΑΣΟΚ το 2010, το 2012, το 2015 και λοιδορήθηκε γι’ αυτό. Σ’ αυτόν αντιπαρατίθεται σήμερα το Κίνημα Αλλαγής.

Έχει αξία, λοιπόν, λίγο πριν την αυγή της πρώτης μεταμνημονιακής ΔΕΘ κατά την οποία θα γίνουν και οι εξαγγελίες που θα σηματοδοτήσουν τόσο το στίγμα της μεταμνημονιακής περιόδου, όσο και τον χαρακτήρα που θα έχει η προεκλογική περίοδος, να γίνει ένας ειλικρινής πολιτικός απολογισμός για τη χαμένη δεκαετία της πατρίδας μας. 

Η αρχή αυτού του απολογισμού δεν μπορεί να είναι άλλη από την παραδοχή ότι, στην παρ’ ολίγο πτώχευση της χώρας οδηγηθήκαμε ύστερα από την καταστροφική Καραμανλική διακυβέρνηση την περίοδο 2004-2009.

Ενώ το ΠΑΣΟΚ, ύστερα από τη διακυβέρνηση Σημίτη, παρέδιδε τη χώρα με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στο 3,5% του ΑΕΠ, με ολοκληρωμένα τα σημαντικότερα έργα υποδομής (Αττικό Μετρό, Αττική και Εγνατία Οδός, Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, Γέφυρα Χαρίλαος-Τρικούπης) και το 70% των πόρων του Γ’ΚΠΣ, του μεγαλύτερου αναπτυξιακού προγράμματος

που υπήρξε στη χώρα, προς διάθεση,  η Νέα Δημοκρατία αντί να στηρίξει περαιτέρω με πολιτικές το κοινωνικό κράτος, την αγροτική οικονομία, την παιδεία, τον τομέα έρευνας και τεχνολογίας, τις υποδομές και τον τουρισμό, επιδόθηκε σε έναν αγώνα προσλήψεων, στην επανίδρυση του κράτους με πελατειακές λογικές και την εκτός δυνατοτήτων αυξήσεις κυρίως σε μισθούς και συντάξεις.

Την περίοδο αυτή το χρέος αυξήθηκε από τα 183 στα 300 δις ευρώ με την κυβέρνηση το Σεπτέμβριο του 2009 να διατείνεται ότι το έλλειμμα είναι 3,7%, την ώρα που τα στοιχεία της ελληνικής κεντρικής τράπεζας μιλούσαν ήδη για ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 10%. Αυτήν την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας προσπάθησε με κάθε τρόπο να συγκαλύψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε υπόγειες συνεργασίες με τη Νέα Δημοκρατία έφερε τους τότε πρωτοκλασάτους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας- υπεύθυνους για την κατάρρευση της οικονομίας- σε ανώτατα αξιώματα και συνεργάστηκε κυβερνητικά με τους ΑΝΕΛ με «προγραμματική συμφωνία» την κατάργηση του μνημονίου και τη διαγραφή του «παράνομου», όπως αποκαλούσαν, χρέους.

Αντ’ αυτού βέβαια επέβαλλαν ένα τρίτο μνημόνιο με μέτρα ύψους 86 δις ευρώ, υποθήκευσαν τη Δημόσια Περιουσία για 99 χρόνια και δεσμεύτηκαν για εξοντωτικά μεταμνημονιακά υπερπλεονάσματα. 

Δεδομένου ότι δεν είμαστε λαός λωτοφάγων, σ’ αυτή τη ΔΕΘ ας είμαστε όλοι περισσότεροι φειδωλοί στα συνθήματα.

 Η ουσία βρίσκεται στα πολιτικά προτάγματα. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ξεκάθαρο πολιτικό πρόταγμα: Ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας που θα πορεύεται ταυτόχρονα με την ελεύθερη αγορά και θα μεριμνά για την εξάλειψη των ανισοτήτων.

Ένα ορθολογικό κράτος με μια δίκαια αναπτυσσόμενη οικονομία και ένα αντιγραφειοκρατικό ψηφιακό Δημόσιο. Ένα κράτος που μπορεί να διασφαλίσει σε όλους την απρόσκοπτη πρόσβαση στην υγεία, την εκπαίδευση και την αγορά εργασίας και να υπερασπιστεί την κοινωνική κινητικότητα.

Ένα τέτοιο κράτος που ακολουθεί ένα προοδευτικό δίκαιο και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, μπορεί να δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας, να εγγυηθεί την αξιοκρατία και τις ευκαιρίες.

Μπορεί να γίνει ξανά ελκυστικό για τους 450.000 νέους που έχουν μεταναστεύσει σε άλλες χώρες για μια θέση εργασίας, για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, να γίνουν αυτόνομοι και να δημιουργήσουν οικογένειες. Μόνο έτσι μπορεί να περάσει η πατρίδα μας από το braindrain στο braingain. Εμείς αυτό το κράτος οραματιζόμαστε και αυτό θα υπηρετήσουμε. 

Άρθρο στο newpost.gr