Δήμος Αγρινίου: Υπό έλεγχο όλα τα επικίνδυνα ακίνητα

Η «ροή» για τα σπίτια που εξετάζονται στον Δήμο Αγρινίου είναι συνεχόμενη, αλλά αυτή την στιγμή είναι σε εκκρεμότητα σε όλο τον Δήμο Αγρινίου 70 σπίτια, τα οποία είτε ελέγχτηκαν πολύ πρόσφατα είτε είναι υπό έλεγχο, χωρίς να σημαίνει πως όλα είναι κατεδαφιστέα, καθώς ανάμεσα στα σπίτια αυτά υπάρχουν και σπίτια με αποκολλήσεις σοφάδων, μαρμαροκολλήσεις κλπ και γι’ αυτό ελέγχονται ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των διερχόμενων.

Ο Δήμος Αγρινίου έχει βάλει στο μικροσκόπιο  70 ακίνητα που ελέγχονται ώστε να διαπιστωθεί αν είναι ετοιμόρροπα ή απλά να χρειάζεται να γίνει παρέμβαση, καθώς θεωρούνται επικίνδυνα.

Ο φόβος των διερχόμενων είναι τα πολύ παλιά και συχνά εγκαταλελειμμένα κτίρια. Ουκ ολίγες φορές σε όλη την Ελλάδα επικίνδυνα σπίτια έχουν γίνει αιτία τραυματιστεί διερχόμενος ή σε περιπτώσεις που έχει σημειωθεί σεισμός έχουν καταρρεύσει ή έχουν αποκολληθεί τμήματά τους με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε θύματα.

Στο πλαίσιο αυτό και για την αποφυγή κάθε δυσάρεστης εξέλιξης ή ακόμη και ενός απλού τραυματισμού, ο Δήμος Αγρινίου εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι σε φάση ελέγχου επικίνδυνων κατοικιών και γενικότερα επικίνδυνων ακινήτων.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία ασχολείται με 70 οικίες σε όλο το φάσμα του Δήμου, τις οποίες είτε ήδη έχει ελέγξει, είτε αναμένεται να ελέγξει άμεσα. Να υπενθυμίσουμε πως κατά το παρελθόν μέσα από την αντίστοιχη διαδικασία κρίθηκαν κατεδαφιστέα και όντως κατεδαφίστηκαν περισσότερα από 10 σπίτια, τόσο στο Αγρίνιο, όσο και σε χωριά του Δήμου Αγρινίου.

Ο Δήμος Αγρινίου έχει ανοιχτή εργολαβία για τα επίκινδυνα σπίτια, ενώ τα στελέχη των υπηρεσιών του συνεχώς ελέγχουν αυτά τα κτίρια, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλα τα επικίνδυνα είναι και κατεδαφιστέα. Τους τελευταίους μάλιστα μήνες έχει κατεδαφίσει δυο σπίτια, το ένα εκ των οποίων ήταν στην Μακρυνεία και το δεύτερο στην Κυψέλη.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγρινίου Δημήτρης Τζιώλης μιλώντας στη «Σ» παρουσίασε όλα τα βήματα που εφαρμόζονται κάθε φόρα όταν ενημερώνεται ο Δήμος για κάποιο επικίνδυνο σπίτι.

Συγκεκριμένα ο κ. Τζιώλης αναφέρει:

«Όταν λέμε επικίνδυνα δεν είναι απαραιτήτως και ετοιμόρροπα τα σπίτια αυτά. Ένα κτίριο που μπορεί να έχει υποστεί κάποιες βλάβες μπορεί να επισκευαστεί ή μπορεί να πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα προστασίας. Αυτό πρέπει να το τονίσουμε. Αμέσως μόλις πληροφορηθούμε πως κάποιο κτίριο στην εμβέλεια του Δήμου Αγρινίου ενδέχεται να είναι επικίνδυνο πραγματοποιείται αυτοψία από την αρμόδια πολεοδομία, η οποία σε πρώτο χρόνο το βλέπει και κρίνει πως θα πρέπει να εξελιχθεί η υπόθεση του εν λόγω ακινήτου. Στη συνέχεια ενημερώνει την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αγρινίου, η οποία ασφαλίζει το χώρο, ώστε και οι διερχόμενοι να είναι και να αισθάνονται ασφαλής κατά την διέλευσή τους. Από και έπειτα δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες στον ιδιοκτήτη για να το επισκευάσει, αν επισκευάζεται και για το πώς θα αποκαταστήσει την επικινδυνότητα.

Αν όμως το κτίριο χαρακτηριστεί ως ετοιμόρροπο, τότε η αρμόδια υπηρεσία το παραπέμπει σε μια τριμελή επιτροπή που εδρεύει στην Πάτρα, η οποία το κρίνει οριστικά κατεδαφιστέο. Σ’ αυτή την περίπτωση ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να το κατεδαφίσει. Αν όμως δεν το κάνει τότε αναλαμβάνει ο Δήμος Αγρινίου να το κατεδαφίσει. Δεν είναι υποχρέωση  του Δήμου να κατεδαφίσει το κτίριο, συνήθως όμως στα ετοιμόρροπα κτίρια υπάρχει ιδιοκτησιακή εμπλοκή και γι αυτό ο Δήμος και για να άρει τον κίνδυνο προβαίνει στην κατεδάφιση. Σε πρώτο βαθμό είναι ο ιδιοκτήτης υπεύθυνος και έπειτα αναλαμβάνει ο Δήμος γι αυτό το λόγο έχουμε ανοιχτή εργολαβία, ώστε μόλις προκύπτει ένα ετοιμόρροπο κτίριο και το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι μπερδεμένο, τότε να παρεμβαίνει ο Δήμος και το κατεδαφίζει.

Μέχρι στιγμής κατεδαφίστηκαν δύο επικίνδυνα σπίτια, ένα στη Μακρυνεία και ένα στην Κυψέλη. Σε κάθε περίπτωση όμως, είτε είναι κατεδαφιστέα, είτε επικίνδυνα ο χώρος πέριξ των συγκεκριμένων οικείων ασφαλίζεται με συρματόπλεγμα μέχρι να κριθεί η τύχη τους ή να αρθεί ο κίνδυνος, ώστε να μην τίθεται θέμα ασφάλειας των διερχομένων. Η «ροή» για τα σπίτια αυτά που εξετάζονται στον Δήμο Αγρινίου είναι συνεχόμενη, αλλά αυτή την στιγμή είναι σε εκκρεμότητα σε όλο τον Δήμο Αγρινίου 70 σπίτια, τα οποία είτε ελέγχτηκαν πολύ πρόσφατα είτε είναι υπό έλεγχο, χωρίς να σημαίνει πως όλα είναι κατεδαφιστέα, καθώς ανάμεσα στα σπίτια αυτά υπάρχουν και σπίτια με αποκολλήσεις σοφάδων, μαρμαροκολλήσεις κλπ και γι’ αυτό ελέγχονται ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των διερχόμενων».

Ακόμη, να διευκρινίσουμε πως η διαδικασία με τον έλεγχο όλων των ακινήτων για τα οποία ο Δήμος Αγρινίου ενημερώνεται για πιθανή επικινδυνότητά τους δεν σχετίζεται με την όποια πιθανότητα σεισμικού κινδύνου, αλλά είναι “αυτόνομη” διαδικασία.

Κων/νος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr