Δημοσκόπηση Marc: Επτά κόμματα στη Βουλή – Το 43,2% θέλει αυτοδύναμη Ν.Δ.

Οριακές μεν, πλην όμως αξιοσημείωτες μεταβολές στις προτιμήσεις των πολιτών που επιβεβαιώνουν τη σαφή υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο διαμορφούμενο νέο πολιτικό σκηνικό, καθώς και την προοπτική αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία μέσα σε περιβάλλον επτακομματικής σύνθεσης της επόμενης Βουλής, καταγράφονται στο εκλογικό σώμα τρεις εβδομάδες πριν από τη νέα λαϊκή ετυμηγορία της 25ης Ιουνίου.

Αν και ικανοποίηση από το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου δηλώνει ότι αισθάνθηκε ένας στους δύο ψηφοφόρους, η μεγάλη πλειοψηφία είναι έτοιμη να εκφράσει την ίδια προτίμηση και στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, όπως προκύπτει από την πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» η εταιρεία Marc σε ένα πολύ μεγάλο δείγμα 3.008 ατόμων που απάντησαν στα ερωτήματα των ερευνητών της.

Screenshot_102

Με βάση τα ευρήματα της μέτρησης, η σειρά κατάταξης των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων, δηλαδή της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, παραμένει αμετάβλητη και μάλιστα με τις ίδιες πάνω-κάτω αποστάσεις που είχαν μεταξύ τους και στις πρόσφατες κάλπες.

Στην ουρά της κατάταξης, αντιθέτως, παρατηρούνται άξιες λόγου ανακατατάξεις, καθώς η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που βρίσκει μεγαλύτερη απήχηση στις νεότερες γενιές ψηφοφόρων, δεν περνά απλώς το κατώφλι της Βουλής, αλλά υπερσκελίζει την Ελληνική Λύση και πλασάρεται στην πέμπτη θέση. Ενώ την ίδια ώρα φαίνεται να εξασφαλίζει το έβδομο εισιτήριο για την επόμενη Βουλή και ο νεοπαγής σχηματισμός Νίκη του θεολόγου Δημήτρη Νατσιού.

Screenshot_103

Ειδικότερα, η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 19,7 μονάδες και η Βουλή που θα προκύψει αναμένεται να είναι επτακομματική.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,4%, το ΠΑΣΟΚ 10,6%, το ΚΚΕ 6,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,4%, η Ελληνική Λύση 3,8% και η Νίκη 3,5%. Το ΜέΡΑ25 υπολογίζεται στο 2,2% και μένει εκτός Βουλής.

Όσον αφορά στη συσπείρωση των κομμάτων, τη ΝΔ δηλώνει πως θα ψηφίσει το 92,1% όσων την ψήφισαν και στις πρώτες εκλογές. Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 79,4%, για το ΠΑΣΟΚ 75,3%, το ΚΚΕ 74,3% και την Ελληνική Λύση 69%.

Εκτίμηση εδρών των κομμάτων

Αν επαληθευτούν οι τάσεις στα αποτελέσματα της κάλπης, τότε η Νέα Δημοκρατία με ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται από 39,4% έως 43%, θα πετύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας, αφού αναμένεται να εκλέξει 160 βουλευτές έναντι 146 που διέθετε στις προηγούμενες εκλογές.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό που θα κινείται από 19,2% έως 22%, θα διαθέτει 55 έδρες στη νέα Βουλή, από 71 στην πρώτη κάλπη. Απώλειες στις βουλευτικές έδρες θα έχουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αφού με ποσοστό 10,4%-13% θα εκλέξει 31 βουλευτές (από 41), το ΚΚΕ με ποσοστό από 6,4%-8,2% θα διαθέτει 19 έδρες (από 26), η Ελληνική λύση με ποσοστό 3,5%-4,9% θα διαθέτει 11 (από 16). Ακόμη, η Πλεύση Ελευθερίας με ποσοστό 4,2%-5,8% θα εκλέξει 13 βουλευτές και η Νίκη με ποσοστό 3,3%-4,7% θα εκλέξει 1 βουλευτή.

Αυτοδυναμία και ταύτιση με πολιτικό αρχηγό

Το 43,2% των ερωτηθέντων απάντησε ότι προτιμά αυτοδύναμη ΝΔ, το 28,5% κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και μικρά κόμματα και το 12,3% κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, σε ερώτηση για την ταύτιση με απόψεις των πολιτικών αρχηγών, το 40,1% των ερωτηθέντων απάντησε ότι συμφωνεί περισσότερο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 17,3% με τον Αλέξη Τσίπρα, το 7,4% με τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 6,1% με τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

 

 

Διαβάστε επίσης: Εκλογές 25η Ιουνίου: Τα 44 κόμματα που δήλωσαν συμμετοχή στον Άρειο Πάγο