Δημοσκόπηση: Ανοιχτό το παιχνίδι στη Δυτική Ελλάδα

Στη μέτρηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία OPINION POLL για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην πρόθεση ψήφου ο Απόστολος Κατσιφάρας συγκεντρώνει ποσοστό 26,4%,

έναντι 21,8% του Νεκτάριου Φαρμάκη και 10,2% του Κώστα Σπηλιώπουλου. Ακολουθούν ο Νίκος Καραθανασόπουλος με 5,1% και ο Βασίλης Χατζηλάμπρου με 3,8%. «Άλλον» επιλέγει το 4%, το «Λευκό, Άκυρο, Αποχή» συγκεντρώνει 7,4% και οι Αναποφάσιστοι καταγράφονται στο 21,3%. Στο ερώτημα για τον Β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «Ποιον θα ψηφίζατε ανάμεσα σε Κατσιφάρα και Φαρμάκη», το 36,7% επιλέγει τον κ. Κατσιφάρα έναντι του κ. Φαρμάκη που συγκεντρώνει 31,5%.

 

Τα «Παραπολιτικά» δημοσιεύουν επίσης τα αποτελέσματα αντίστοιχων μετρήσεων από την OPINION POLL για τους δήμους Καλλιθέας και Φυλής Αττικής, Μυκόνου, Αρταίων και Ν. Σκουφά, για την Περιφέρεια Ηπείρου όσον αφορά τις διαθέσεις της κοινής γνώμης στο νομό Άρτας, ενώ παρουσιάζουν την δημοφιλία των υποψηφίων βουλευτών επίσης του νομού Άρτας.

Στον Νομό Αρτας πραγματοποιήθηκε μια αναλυτική έρευνα σε επίπεδο δήμων, περιφέρειας, αλλά και υποψήφιων βουλευτών, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μια έρευνα με κύριο αντικείμενο τις περιφερειακές εκλογές, ενώ ο λόγος που επιλέχθηκαν οι τρεις συγκεκριμένοι δήμοι είναι ότι μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό: ο δήμαρχος που εκλέχθηκε στις προηγούμενες εκλογές του 2014 θα αντιμετωπίσει έναν πρώην δήμαρχο με πολλές θητείες στο παρελθόν, που είτε δεν ήταν υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές (Καλλιθέα και Μύκονος) ή ηττήθηκε για πρώτη φορά το 2014 έπειτα από πολλές νικηφόρες εκλογές (Φυλή).

Εχουμε, δηλαδή, τρία «ντέρμπι» που θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον τη βραδιά των εκλογών. Προσπαθώντας να εξαγάγουμε κοινά συμπεράσματα ανάμεσα στους τρεις δήμους, διαπιστώνουμε ότι, παρά το «βαρύ» όνομα του αντιπάλου, οι εν ενεργεία δήμαρχοι έχουν προβάδισμα.

Σχετικά με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το «παιχνίδι» προδιαγράφεται ανοιχτό, με πολύ αβέβαιο αποτέλεσμα. Ο περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας, παρόλο που διοικεί μια Περιφέρεια που ήταν από τις πλέον ευνοϊκές για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και το ΚΙΝ.ΑΛ., καταγράφει έντονα αρνητικό πρόσημο στην αξιολόγηση του έργου του από τους ψηφοφόρους, γεγονός που έχει «ανοίξει την όρεξη» τόσο στον υποστηριζόμενο από τη Ν.Δ., Νεκτάριο Φαρμάκη, όσο και στον προερχόμενο από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρώην υπουργό, Κ. Σπηλιόπουλο, για να διεκδικήσουν με αξιώσεις την Περιφέρεια.

Στο 32,1% ανέρχονται οι θετικές γνώμες για το έργο του κ. Κατσιφάρα, έναντι 60,4% των αρνητικών, ενώ αρνητικό είναι το πρόσημο και σε όλους τους επιμέρους τομείς, με πιο πολλές αρνητικές κρίσεις για την Υγεία και τα έργα υποδομής. Οι θετικές γνώμες για το πρόσωπο του κ. Κατσιφάρα υπολείπονται ελαφρώς των θετικών (47,8% – 48,5%), ενώ ιδιαίτερα θετικό πρόσημο, παρά την περιορισμένη ακόμα αναγνωρισιμότητα του ονόματός του, καταγράφει ο κ. Φαρμάκης (40,6% θετικές γνώμες έναντι 16,4% αρνητικών).

Θετικό ισοζύγιο γνωμών καταγράφει ο κ. Φαρμάκης τόσο στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. όσο και σε εκείνους που το 2015 είχαν επιλέξει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Οι κ. Σπηλιόπουλος και Καραθανασόπουλος καταγράφουν οριακά θετικό ισοζύγιο γνωμών. Μόλις 1 στους 3 ψηφοφόρους δηλώνει ότι πρέπει να επανεκλεγεί ο κ. Κατσιφάρας (30,6%), ενώ περισσότεροι από τους μισούς (56,3%) πιστεύουν ότι πρέπει να εκλεγεί κάποιος άλλος.

Ετσι, στον πρώτο γύρο ο κ. Κατσιφάρας ξεκινά από ένα ποσοστό 28,5%, έναντι 23,6% του κ. Φαρμάκη και 11% του κ. Σπηλιόπουλου (με αναγωγή των απαντήσεων Λευκό/Ακυρο/Αποχή).

Ο κ. Καραθανασόπουλος λαμβάνει 5,5% και ο κ. Χατζηλάμπρου 4,1%.

Το 4,3% επιλέγει άλλον υποψήφιο, ενώ αναποφάσιστο δηλώνει ένα υψηλό ποσοστό, που φτάνει το 23%. Στον δεύτερο γύρο ο κ. Κατσιφάρας φτάνει το 36,7% έναντι 31,5% του κ. Φαρμάκη.

Το 33,6% εκτιμά ότι τελικός νικητής θα είναι ο κ. Κατσιφάρας,

το 27,6% ο κ. Φαρμάκης, ενώ ένα καθόλου αμελητέο 10,1% «βλέπει» νικητή τον κ. Σπηλιόπουλο.