Ενέργεια ΑΠΕλευθέρωσης απ’ τον λιγνίτη 

 

 

Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για τις Ενεργειακές Κοινότητες στη Δυτική Μακεδονία, στα πρότυπα της Αιτωλοακαρνανίας. 

Θωμάς Κουτσουπιάς: οι εργαζόμενοι στις λιγνιτικές επιχειρήσεις και οι αγρότες πρέπει να έχουν τη μέγιστη προτεραιότητα στην Ενεργειακή Μετάβαση.

Green Peace: ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων αποτελεί ίσως το βασικότερο όχημα εκδημοκρατισμού του τομέα ενέργειας.

 

Mε αμείωτο ενδιαφέρον οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, που κατέκλυσαν την Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης, παρακολούθησαν την ημερίδα που διοργάνωσε η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, το ΚΥΑ της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ ΑγροΓένεσις Κοζάνης  και η εταιρεία kIEFER ΤΕΚ, με αντικείμενο την ίδρυση Ενεργειακών Κοινοτήτων και τη δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών στην παραγωγή πράσινης ενέργειας. 

Έχοντας ως δεδομένο το παράδειγμα της Αιτωλοακαρνανίας, παρουσιάστηκε η δυνατότητα εφαρμογής του ιδίου μοντέλου ανάπτυξης στη Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο της Ενεργειακής Μετάβασης, με τους ίδιους τους πολίτες να τίθενται στο επίκεντρο του όλου εγχειρήματος.

Η εκδήλωση εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την περαιτέρω αναζήτηση αναπτυξιακών ευκαιριών για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, καθώς η παρούσα πρόσκληση αποτελεί το εφαλτήριο για τη νέα γενιά φωτοβολταϊκών πάρκων, στη βάση του νέου θεσμικού πλαισίου και των δυνατοτήτων που σήμερα υπάρχουν. 

 

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο γενικός γραμματέας της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος του Α. Σ. Ένωση Αγρινίου, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, ο οποίος και αναλυτικά παρουσίασε το μοντέλο της Αιτωλοακαρνανίας, όπου τα ενεργειακά έργα έχουν ομαδοποιηθεί, είναι δε οι Ενεργειακές Κοινότητες που κατασκευάζουν υποσταθμό, ώστε να μην επιβαρυνθεί το δίκτυο της ΔΕΗ. 

Όπως εξήγησε ο κ. Κουτσουπιάς, «στόχος είναι στη μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία στην ενεργειακή αγορά και να δημιουργήσουμε  ένα νέο οικονομικό-ενεργειακό περιβάλλον, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στις δυνατότητες της περιοχής, με το όφελος να διαχέεται συνολικά στην τοπική οικονομία».

Οι επενδύσεις που θα ακολουθήσουν, θα αφήσουν οικονομικό αποτύπωμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην περιοχή. Επενδύσεις στις οποίες προτεραιότητα θα έχουν οι εργαζόμενοι στις λιγνιτικές επιχειρήσεις και οι αγρότες. 

«Οφείλουμε να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, με τη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν την ασφαλή και ουσιαστική αύξηση του εισοδήματος των μελών των Ενεργειακών Κοινοτήτων που θα συγκροτηθούν, ώστε να είστε όλοι εσείς, οι κάτοικοι της περιοχής εκείνοι που θα επωφεληθούν από το όλο καινοτόμο εγχείρημα, το οποίο και ανοίγει ένα νέο πεδίο παραγωγής ενέργειας μέσω ΑΠΕ», τόνισε ο κ. Κουτσουπιάς.

Σημειώνουμε ότι μέσω έργων ΑΠΕ, με κύριο στόχο την αειφορία και τον σεβασμό στο περιβάλλον, οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις, απόλυτα προσανατολισμένες στην αρχή της τοπικότητας, έρχονται να υπηρετήσουν την Ενεργειακή Δημοκρατία, καθιστώντας τους ίδιους τους πολίτες πρωταγωνιστές στην ενέργεια και επενδυτές στον τόπο τους, με τον παραγόμενο πλούτο να αφορά τους ίδιους και να ανακυκλώνεται στον τόπο τους. 

Ο διευθυντής της Kiefer ΤΕΚ ΕΠΕ, κ. Χρήστος Πετρόχειλος, εξήγησε διαδικαστικά ζητήματα γύρω από την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων, ενώ παράλληλα ανέπτυξε το τεχνικό σκέλος. 

Θετικά σχόλια προκάλεσε το μήνυμα της Green Peace, με τον υπεύθυνο για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών κ. Τάκη Γρηγορίου να επισημαίνει ότι « ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων αποτελεί ίσως το βασικότερο όχημα εκδημοκρατισμού του τομέα ενέργειας: το δικαίωμα, δηλαδή, των πολιτών να παράγουν οι ίδιοι την καθαρή ενέργεια που χρειάζεται η χώρα με σκοπό να προχωρήσει η απεξάρτηση της εθνικής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα γρήγορα και με τον πλέον κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Η ενέργεια παύει να είναι αποκλειστικό προνόμιο λίγων μεγάλων παικτών, οι πολίτες αποκτούν απευθείας πρόσβαση στα μέσα παραγωγής και γίνονται οι ίδιοι ενεργά μέλη της νέας εποχής».

Σε άλλο σημείο του μηνύματός του ο κ. Γρηγορίου τόνισε: «Η Greenpeace, έχοντας παίξει κομβικό ρόλο στη δημιουργία του απαραίτητου σχετικού νομικού πλαισίου στην Ελλάδα, βλέπει τον έντονο συμβολισμό και θα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από τη δημιουργία της δικής σας ενεργειακής κοινότητας. Με χαρά θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να μεταφέρουμε το επιτυχημένο μήνυμά σας σε κάθε γωνιά της χώρας. Απώτερος σκοπός, φυσικά, το παράδειγμά σας να βρει πολλούς μιμητές σε όλη την Ελλάδα. Να δείξει ότι οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας βρίσκονται ξανά στην πρωτοπορία για το ενεργειακό αύριο της χώρας μας».

Την εκδήλωση συντόνιζε ο κ. Θοδωρής Παναγούλης από το energypress.gr