«Ενημέρωση για την ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας εν μέσω καύσωνα»

«Ενημέρωση για την ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας εν μέσω καύσωνα και υψηλού κινδύνου πρόκλησης Πυρκαγιών».

Βρισκόμαστε, στη μέση της αντιπυρικής περιόδου, με τις θερμοκρασίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο νομό μας και στον δήμο μας να χτυπάνε κόκκινο, αγγίζοντας τους 40ºC».

Στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες που είναι στο πεδίο ευθύνης του δήμου μας, ύστερα και απο περιοδείες, διαπιστώσαμε για πολλοστή φορά τις ελλείψεις σε προσωπικό και σε οχήματα, όσο και τις ελλείψεις που υπάρχουν τόσο στα αντιπυρικά προληπτικά μέτρα, όσο και στα μέσα που διατίθενται για την οργάνωση της αντιπυρικής προστασίας. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πυροπροστασίας από τη δημοτική αρχή του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας και την απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα, της περιοχής και άλλων τοπικών κοινοτήτων.

Η κατάσταση αυτή, απορρέει από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τις Κυβερνήσεις της Ν.Δ., του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., από Περιφέρειες και Δήμους στα πλαίσια περιορισμού των δαπανών για την προστασία των δασών, μεταφοράς αρμοδιοτήτων πυρασφάλειας σε δήμους και ιδιώτες, με παράλληλη συρρίκνωση του κρατικού μηχανισμού και των υποδομών. Ούτως ή άλλως η αντιπυρική προστασία δεν αποτελεί από την ίδια την Ε.Ε. επιλέξιμη δαπάνη και δε χρηματοδοτούνται τα αντίστοιχα έργα».

Τα στοιχεία, προσθέτει, «είναι αποκαλυπτικά:

Από τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που συνολικά ζητούσαν τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα, πιο κάτω δηλαδή και από τα περσινά.

Από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) έχουν διανεμηθεί το ποσό των 16,9 εκατ. ευρώ σε 326 δήμους της χώρας για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας. Ποσό που είναι ελάχιστο και δεν ανταποκρίνεται σε βασικές ανάγκες και παραμένει σε χαμηλότατα επίπεδα για άλλη μια χρονιά. Στην ουσία δεν μπορεί να καλύψει ούτε το έκτακτο προσωπικό της περιόδου που συνήθως προσλαμβάνεται σε αυτή τη φάση.

Το 14% του στόλου πυροσβεστικών οχημάτων είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών.

Ο μέσος όρος φυσικής ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45-50 ετών, εξουθενωμένοι από τις τεράστιες μετακινήσεις και τη συνεχή επιφυλακή κ.ά.

Την ίδια στιγμή δάση – περιοχές ολόκληρες βουνοκορφές παραδίδονται σε επενδυτές. Η πολιτική δηλαδή που αφήνει τα βουνά απροστάτευτα, τα γεμίζει την ίδια ώρα με ανεμογεννήτριες, όπως και η περίπτωση στα ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΟΡΗ, που είναι επιλέξιμη για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων».

Ερωτάται, Δημοτική Αρχή Ακτίου-Βόνιτσας:

Τι ποσό έχει δοθεί στον Δήμο ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ από τους Κ.Α.Π. και τι αντιπυρικά έργα έχουν γίνει και σε όλο τον Δήμο ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ, όλο το προηγούμενο διάστημα (αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμός δασικών οδών και οικοπέδων, πυροσβεστικοί κρουνοί κ.ά.);

Ποιος ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ για τα απαραίτητα δασοτεχνικά – αντιδιαβρωτικά – αντιπλημμυρικά έργα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΆΔΑΣ, τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ΛΕΥΚΑΔΑΣ και ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ, το αντίστοιχο Δασαρχείο, αλλά ποιες οι ενέργειές σας για την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων για την ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για την ουσιαστική βελτίωση της προστασίας από πυρκαγιές, με έμφαση στην πρόληψη.

Πώς στελεχώνεται το αντίστοιχο τμήμα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ, για την κατάσβεση πυρκαγιών, τι εξοπλισμό διαθέτει σε οχήματα, προσωπικό (μόνιμους και συμβασιούχους)».

Νώντας Μωραΐτης,

Δημοτικός Σύμβουλος,

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης

«Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου-Βόνιτσας»