Την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα ζητούν 30 Ευρωβουλευτές

Ευρωβουλευτές από 12 χώρες της Ε.Ε. κάλεσαν τον Μπόρις Τζόνσον να επιστρέψει τα Ελγίνεια στην Ελλάδα ως ένδειξη της πρόθεσής του να οικοδομήσει μια καλή σχέση με την ΕΕ των 27 μετά το Brexit.  Τα αντικείμενα, που πήρε από την Ακρόπολη της Αθήνας ο Λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό την οθωμανική κυριαρχία, αποτέλεσαν αντικείμενο μακροχρόνιας διαμάχης σχετικά με την παραμονή τους στο Λονδίνο, από τότε που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1817.

Οι ευρωβουλευτές είπαν στον κ. Johnson: «Με τις γνώσεις και την αγάπη σας για την Ελλάδα και την ελληνική ιστορία, είμαστε σίγουροι ότι εκτιμάτε ότι ο ελληνικός λαός έχει το δικαίωμα να αναζητήσει ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ταυτότητάς του και να επιδιώκει με μεγάλη ένταση αυτά τα γλυπτά επιστρέψουν ξανά στην Αθήνα, όπου ανεγέρθηκαν και προβλήθηκαν για 2.300 τα τελευταία 2.500 χρόνια».

Τον Φεβρουάριο αποκαλύφθηκε ότι η ΕΕ είχε αναφέρει την επιστροφή των μαρμάρων ως μέρος της διαπραγματευτικής της θέσης για «αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με την επιστροφή ή την επιστροφή πολιτιστικών αντικειμένων που έχουν αφαιρεθεί παράνομα από τις χώρες καταγωγής τους».

Ο πρώην ηγέτης της Εργασίας Jeremy Corbyn είπε επίσης ότι τα μάρμαρα ανήκουν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης απέκλεισε την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα ως μέρος των εμπορικών συνομιλιών της ΕΕ: «Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για τα γλυπτά του Παρθενώνα παραμένει αμετάβλητη», σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι προς συζήτηση στο πλαίσιο των εμπορικών μας διαπραγματεύσεων».

15 από τις 64 μετόπες, που προέρχονται από τον ναό του Παρθενώνα της Αθήνας και απεικονίζουν σκηνές από την ελληνική μυθολογία, βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Δημιουργήθηκαν κυρίως από τον Φειδία και τους μαθητές του γύρω στο 447–438 π.Χ.

Το Μουσείο της Ακρόπολης, στην Αθήνα, έχει τα υπόλοιπα γλυπτά που είχαν απομείνει στην Ελλάδα και έχει αφήσει χώρο στην έκθεσή του για την επιστροφή των υπόλοιπων γλυπτών από τη Βρετανία.

Το Βρετανικό μουσείο διαφωνεί ότι τα «μάρμαρα» έχουν κλαπεί, επιμένοντας ότι αποκτήθηκαν νόμιμα από τον Λόρδο Έλγιν μετά από συμφωνία με τους Οθωμανούς ηγέτες της Ελλάδας εκείνη την εποχή. Η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της μόλις εννέα χρόνια αφότου οι Βρετανοί ολοκλήρωσαν την αφαίρεση των γλυπτών.

Οι ευρωβουλευτές που υπογράφουν την επιστολή είναι: Robert Hajsel (SK S&D), Elissavet Vozemberg (GR EPP), Mircea Hava (RO EPP), Μαρία Σπυράκη (GR EPP), Patrizia Toia (IT S&D), Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (GR EPP), Franc Bogovic (SI EPP), Στέλιος Κυμπουρόπουλος (GR EPP), Michal Šimečka (SK Ανανέωση), Μανώλης Κεφαλογιάννης (GR EPP), Χρυσούλα Ζαχαροπούλου (FR Renew), Θεόδωρος Ζαγοράκης (GR EPP), Sylvie Guillaume (FR, S&D), Γεώργιος Κύρτσος (GR EPP), Ivars Ijabs (Ανανέωση LV), Νίκος Ανδρουλάκης (GR EPP) , Victor Negrescu (RO S&D), Εύα Καϊλή (GR S&D), Εμμανουήλ Φράγκκος (GR ECR), Andrea Cozzolino (IT S&D), Δημήτρης Παπαδάκης (CY S&D), Marc Tarabella (BE S&D), Κώστας Μαυρίδης (CY S&D), Γιώργος Γεωργίου (CY S&D), Niyazi Kizilyurek (CY S&D), Λουκάς Φούρλας (CY EPP), Λευτέρης Χριστοφόρου (CY EPP), Miapetra Kumpula – Natri (FI S&D), Lidia Pereira (PT EPP) και Antonio López-Istúriz White (ES EPP).


Επιμέλεια: Λευτέρης Τηλιγάδας | Πηγή: inews.co.uk, Benjamin Butterworth
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr