Γάμος ομόφυλων: Στο μικροσκόπιο ψήφοι και… αποχή – Τι θα πουν Μητσοτάκης και Σαμαράς

Με το… μπλοκάκι στο χέρι θα είναι σήμερα, την ώρα της ψηφοφορίας, το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και κυρίως με το τι θα πράξει ο Αντώνης Σαμαράς στην τοποθέτησή του, με αφορμή το σχέδιο νόμου για την ισότητα στο γάμο.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο στόχος να διατηρηθεί ο αριθμός των 120 της δεδηλωμένης είναι εφικτός, καθώς υπολογίζουν «όχι» και αποχές γύρω στα 40-45 (αν αναλογιστούμε ότι όταν ξεκίνησε αυτή η συζήτηση ήταν 70), αλλά θα είναι διαφορετικό το πώς θα είναι τα πράγματα εάν τα «όχι» είναι περισσότερα από τις αποχές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ακης Σκέρτσος και χθες έκανε έκκληση στους γαλάζιους βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Πάντως η τάση των διαφωνούντων με εξαίρεση τη συγκεκριμένη ομάδα βουλευτών που κινούνται πέριξ του Αντώνη Σαμαρά, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση όλων αυτή του πρώην υπουργού Θάνου Πλεύρη, είναι να κατευθυνθούν προς την αποχή με το σκεπτικό ότι δεν θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Πάντως στο Μαξίμου έτσι και αλλιώς θεωρούν τη σημερινή ημέρα ως το τέλος μιας διαδρομής που ταλαιπώρησε επί μήνες κυβέρνηση και κόμμα, καθώς επί καιρό το θέμα σερνόταν και δημιουργούσε πολλαπλά προβλήματα. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως ό,τι ζημιά έγινε έχει γίνει και από εδώ και πέρα πρέπει να γυρίσουν σελίδα στην επόμενη ημέρα στην οποία πρέπει να περάσουν κρίσιμα νομοσχέδια που ενδιαφέρουν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπεραμυνθεί του νομοσχεδίου και έχοντας ένα ιδιότυπο debate όχι μόνο με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Κωδικοποιώντας τις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη θα επισημαίναμε τα παρακάτω για την ισότητα στον πολιτικό γάμο:

  • Επιδιώκεται η ισοτιμία όλων των πολιτών. Επιδιώκεται η προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων που ήδη υπάρχουν.
  • Αυτή η μεταρρύθμιση συζητήθηκε νηφάλια στην ελληνική κοινωνία και στο εσωτερικό των κομμάτων.
  • Σε αυτόν το διάλογο ακούστηκαν όλες οι απόψεις και σέβομαι όλες τις απόψεις.
  • Το νομοσχέδιο δεν μεταβάλλει το ισχύον πλαίσιο της παρένθετης κύησης. Αποκλείει την ορολογία «γονέας 1» και «γονέας 2».
  • Η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς, δεν αφαιρεί δικαιώματα στους πολλούς.
  • Ενα θέμα ισότητας δεν προσφέρεται για διχασμό.
  • Ακούγονται οι θέσεις της Εκκλησίας.
  • Αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές πρακτικές λύσεις στις ανάγκες του Κλήρου.
  • Παρελθοντικές διαφωνίες δεν έβλαψαν τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας.

Από τη μεριά του ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να επαναλάβει τις θέσεις του και να καταγγείλει εκ νέου ότι -κατά την άποψη του- η Ν.Δ. στρέφεται υπερβολικά προς το Κέντρο και υποκύπτει στο «δικαιωματισμό».

Ο κ. Σαμαράς είναι έτσι κι αλλιώς της άποψης ότι η Ν.Δ. πρέπει να κάνει νέα στροφή προς μία (ακραία) νεο-Δεξιά, με το επιχείρημα ότι η τάση αυτή παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη (και τις ΗΠΑ με την πιθανή επάνοδο Τραμπ), ενώ η «παραδοσιακή» Κεντροδεξιά συρρικνώνεται.

Γάμος ομόφυλων: Ονομαστική ψηφοφορία 

Με ευρύτερη «πολύχρωμη» πλειοψηφία αναμένεται να αποτελέσει, από σήμερα το βράδυ, νόμο του κράτους ο πολιτικός γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία στη «γραμμή» που ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και έσπευσαν να την υιοθετήσουν αρχικά με σύμπραξη οι 21 βουλευτές της Νίκης και των Σπαρτιατών (για να φτάσουν τις ελάχιστες 15 υπογραφές που ορίζει ο ΚτΒ) και να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Σωκράτη Φάμελλο να «δικαιολογεί» τη στάση αυτή με τη φράση «κανείς να μην μπορεί να κρυφτεί» και τον Στέφανο Κασσελάκη να έχει θέσει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές για να το ψηφίσουν.

Το νομοσχέδιο, εάν και θα ψηφιστεί επί της αρχής από Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία, η οποία όμως θα απέχει αρκετά από τις 243 θετικές ψήφους που αριθμούν συνολικά σε κοινοβουλευτική δύναμη τα κόμματα αυτά, καθώς όλα μέσα τους έχουν μικρούς ή μεγάλους θύλακες διαφωνούντων. Η μεγάλη πλειοψηφία, πάντως, των διαφωνούντων με την κομματική θέση εκτιμάται από χθες με βεβαιότητα ότι θα επιλέξει να εκφραστεί μέσω της «αποχής» από την ψηφοφορία και όχι της ευθείας καταψήφισης, σε μια προσπάθεια να μη δημιουργηθούν μεγάλα εσωκομματικά ρήγματα.

Στο μήκος αυτό, είναι χαρακτηριστική η χθεσινή τοποθέτηση στην Ολομέλεια του βουλευτή της Ν.Δ. Θάνου Πλεύρη, που ξεκαθάρισε πως «το νομοσχέδιο δεν είναι αντισυνταγματικό αλλά προσωπικά διαφωνώ […] δεν θα το ψηφίσω αλλά η στάση μου θα είναι τέτοια που δεν θα δώσει δικαίωμα σε κανέναν που θέλει μικροκομματικά να την εκμεταλλευτεί». Σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς κύκλους, υπολογίζεται ότι οι θετικοί «γαλάζιοι» ψήφοι στο νομοσχέδιο θα είναι περίπου 110.