Γεωργιάδης: «Τμήμα της Ελληνικής ιστορίας ο τέως βασιλιάς – Δεν υφίσταται πολιτειακό ζήτημα σήμερα» (Video)

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι δεν θα παραβρεθεί στην κηδεία του τέως βασιλιά λόγω προκαθορισμένου ταξιδιού στο Κουβέιτ.

Στην απόφαση της κυβέρνησης να ταφεί ως ιδιώτης ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σημείωσε πως ο ίδιος δεν θα παραστεί στην κηδεία λόγω ενός ταξιδιού στο εξωτερικό.

Όπως σημείωσε μιλώντας στο MEGA, αν δεν είχε προγραμματίσει το συγκεκριμένο ταξίδι στο Κουβέιτ, θα πήγαινε στη μητρόπολη Αθηνών για το τελευταίο αντίο στον τέως βασιλιά.

«Εάν δεν είχα υποχρεώσεις θα πήγαινα διότι είχα κάποια προσωπική γνωριμία με τον τέως, με τους γιους του, και με την τέως βασίλισσα και αυτή είναι μια ανθρώπινη στιγμή ενός προσώπου που έφυγε από τη ζωή. Όταν λοιπόν, έχεις προσωπικές σχέσεις αλλά και εκτίμηση οφείλεις να είσαι εκεί» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι στην κηδεία θα παρευρεθεί η σύζυγός του Ευγενία Μανωλίδου.

«Δεν υφίσταται πολιτειακό ζήτημα»

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, η συζήτηση δεν θα πρέπει να επικεντρώνεται στο αν ο θάνατος του έκπτωτου μονάρχη επαναφέρει πολιτειακό ζήτημα στην Ελλάδα.

«Πολιτειακό ζήτημα στην Ελλάδα σήμερα δεν υφίσταται. Είναι σχεδόν αστείο να μιλάμε σοβαρά για το ότι σήμερα αμφισβητείται η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Μάλιστα, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι ούτε η παρουσία βουλευτών ή υπουργών δίνει πολιτικό χαρακτήρα στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

«Αυτή είναι μια ανθρώπινη στιγμή και το κλείσιμο ενός κεφαλαίου. Είναι ένα τμήμα της ελληνικής ιστορίας. Ο Κωνσταντίνος ο Βασιλεύς ο Β’ είναι της ελληνικής ιστορίας. Κάποιοι θα τον θυμούνται θετικά, κάποιοι περηφανεύονται και κάποιοι δεν θέλουν να τον θυμούνται καθόλου. Όπως και να το δει κανείς, τμήμα της ελληνικής ιστορίας είναι και ο Κωνσταντίνος ο 2ος, ο γιος του Παύλου» τόνισε μιλώντας για τα ιστορικά δεδομένα.

Ο κ. Γεωργιάδης έφερε ως παράδειγμα της Ρωσία και την ανατροπή του Τσάρου από τους μπολσεβίκους. «Εξετέλεσαν όλη την οικογένειά του και τον ίδιο, τα ανάκτορά του τα συντήρησαν και τα ανέδειξαν. Η ιδέα ότι τα ανάκτορα στο Τατόι τα αφήσαμε να γίνουν ερείπιο δεν είναι αντιμοναρχική στάση, αλλά ανοησία» συμπλήρωσε.

Η καταγωγή των «Γλύξμπουργκ»

Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στο θέμα της καταγωγής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, την οποία αρκετοί αμφισβητούν.

«Εντυπωσιάζομαι με πολλά επιχειρήματα των ανθρώπων της Αριστεράς, οι οποίοι αναφέρουν το επίθετο «Γλύξμπουργκ» ως δηλωτικό ξενικής καταγωγής ή αμφισβητούν την ελληνικότητα αυτής της οικογένειας» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε:

«Οι ίδιοι άνθρωποι που θεωρούν πως κάποιος μετανάστης φτάσει στην Ελλάδα, πρέπει να δικαιούται ελληνική ιθαγένεια και ταυτότητα και θεωρούν δείγμα ακραίου ρατσισμού κάποιος να αμφισβητεί αυτή την ελληνική ταυτότητα, είναι εκείνοι που διαφωνούν με μια οικογένεια που συνέδεσε την τύχη της με την Ελλάδα».

«Ο οίκος των Γλύξμπουργκ ήρθε με απόφαση του ελληνικού λαού στην αρχή» συμπλήρωσε, ενώ για την απόφαση της κυβέρνησης να μην γίνει η κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έλαβε μια απόφαση σταθμίζοντας όλα τώρα δεδομένα».

«Ήταν μια απόφαση που έλαβε η διυπουργική επιτροπή με βάση κάποια κριτήρια. Το εάν εγώ συμφωνώ ή διαφωνώ με την απόφαση, είναι αδιάφορο» κατέληξε.

in.gr