H κλιματική κρίση φέρνει πείνα και ασιτία στις πολικές αρκούδες

Όσο οι πάγοι λιώνουν τόσο οι πολικές αρκούδες θα χάνουν τροφικές πηγές. Το ορμητήριο τους κανονικά πάνω στους πάγους τους επέτρεπε να εντοπίζουν θηράματα στη θάλασσα και να τρέφονται ικανοποιητικά.

Τώρα που οι πάγοι χάνονται αναγκάζονται να βγουν στην ξηρά όπου η τροφή είναι δυσεύρετη. Τα πλάνα που τραβήχτηκαν από τις ίδιες τις αρκούδες και έδωσαν πολύτιμα στοιχεία για την καθημερινή τους δίαιτα.

Στο πλαίσιο έρευνας του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον τοποθετήθηκε ραδιοπομπός με κάμερα σε μια πολική αρκούδα και παρακολουθήθηκε έτσι η ζωή από 20 ζώα που αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια.

Διαπιστώθηκε πως όλες έχαναν βάρος σχεδόν 1 κιλό την ημέρα. Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούσαν τεχνικές εξοικονόμησης της σωματικής τους ενέργειας, με το να κοιμούνται περισσότερο σε ποσοστό ως 98% του χρόνου τους.

Επειδή όμως αναγκάζονται να ταξιδεύουν μέχρι 330 χλμ σε 3 εβδομάδες για να βρουν τροφή, η απώλεια βάρους ήταν αναπόφευκτη. Ενώ αρκετά συχνά πλησίαζαν κατοικημένες περιοχές για να ψαρέψουν στα ανθρώπινα σκουπίδια. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν λιώσουν οριστικά οι πάγοι της Αρκτική, δύσκολα θα μπορέσει να επιβιώσει το είδος.

Παράσιτο αφανίζει τις πίνες

Από το 2018 ένα παράσιτο αφανίζει τις πίνες στην Ελλάδα. Ένα εμβληματικό Μεσογειακό είδος,  το οποίο -αν και αυστηρά προστατευόμενο- αλιεύεται παράνομα και διακινείται στα εστιατόρια. Ο συνδυασμός υπεραλίευσης και προσβολής του είδους οδηγεί σταδιακά στην οριστική εξαφάνιση τους.

Δημιουργία καταδυτικού πάρκου στα Χανιά

Το στεγαστικό πρόβλημα δεν απασχολεί μόνο τους κατοίκους της ξηράς αλλά και της θάλασσας . “ΑΡΙΑ” είναι ο τεχνοβλαστός του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών στην Κρήτη ο οποίος δημιούργησε τεχνητούς υφάλους, μέσα στους οποίους θα βρίσκουν κατάλυμα μικρά και μεγάλα ψάρια. Οι πρώτοι τεχνητοί ύφαλοι θα ποντιστούν την άνοιξη στον Αποκόρωνα Χανίων δημιουργώντας και το πρώτο καταδυτικό πάρκο αυτού του είδους Αποτελεί παγκόσμια πατέντα