Ισπανία: Στα 1.519 ευρώ το κόστος του εμβολιασμού – «Επικερδές» για το σύστημα Υγείας

Ο εμβολιασμός κάθε υγιούς ατόμου πέρυσι κόστισε κατά μέσο όρο 1.519 ευρώ – 1.541 για τις γυναίκες και 1.498 για τους άνδρες-. Τιμή που, αν και διπλάσια σε σχέση με το 2019, εξακολουθεί να είναι πολύ επικερδής για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ισπανίας. Η απλή εισαγωγή για γρίπη κοστίζει πάνω από 3.200 ευρώ και για μηνιγγίτιδα ξεπερνά τις 9.700.

Αυτή η αύξηση εξηγείται επειδή κάθε χρόνο, το κοινό πρόγραμμα ισόβιων εμβολιασμών διευρύνει είτε τις παθολογίες από τις οποίες πρέπει να προστατευτεί κανείς είτε τις ενδείξεις για υπάρχοντα εμβόλια, που όμως ενημερώνονται και προτείνονται για περισσότερες ομάδες πληθυσμού.

Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας ενέκρινε την προσθήκη ανοσοποίησης κατά του ροταϊού – ο οποίος προκαλεί οξεία γαστρεντερίτιδα στην παιδική ηλικία και είναι η κύρια αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο για οξεία διάρροια στην Ισπανία – αν και με τον ορίζοντα να ορίζεται το 2025.

Μόνο το 2023, προστέθηκαν τέσσερα νέα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν: το καθολικό τεστ για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) για αγόρια 12 ετών αυτή της γρίπης για παιδιά από 5 έως 59 μηνών, αυτή του έρπητα ζωστήρα πάνω από 65 και αυτή της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου που οφείλεται στην οροομάδα Β στην παιδική ηλικία. Αυτά τα δύο τελευταία ήταν αυτά που συνέβαλαν περισσότερο στην αύξηση του κόστους του 2023.

Με αυτόν τον τρόπο, αυτό το ημερολόγιο – το οποίο δεν περιλαμβάνει Covid-19 – αποτελείται προς το παρόν από 15 ασθένειες: πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, αιμόφιλος influenzae b; ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα. ηπατίτιδα Β; μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο; ανεμοβλογιά; HPV; πνευμονιοκοκκική νόσος? έρπητα ζωστήρα και γρίπη.

Παράλληλα, υπάρχει ένα άλλο για ομάδες κινδύνου και προγράμματα για άλλες συγκεκριμένες καταστάσεις, το οποίο έχει επίσης αναλυθεί στη μελέτη «Ενημέρωση του κόστους εμβολιασμού καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής στην Ισπανία για το έτος 2023» που εκπονήθηκε από ερευνητές του Υπουργείου Υγείας και του Ινστιτούτο Υγείας Carlos III.

Για τη μέτρηση της αξίας του εμβολιασμού, λαμβάνονται υπόψη το βάρος της νοσηρότητας και της θνησιμότητας που αποτρέπεται και άλλοι παράγοντες όπως οι κοινωνικές ανισότητες, η αποφυγή σχολικών απουσιών, η χρήση της υγειονομικής περίθαλψης ή η μακροχρόνια αναπηρία.

Υπό αυτές τις καταστάσεις, και υπολογίζεται με κάλυψη 100%, η εκτιμώμενη δαπάνη για τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού σε ένα χρόνο είναι περίπου 565 εκατομμύρια ευρώ , που αντιπροσωπεύει το 23% της δαπάνης υγείας για την πρόληψη και τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, αλλά μόνο το 0,5% των συνολικών δαπανών για την υγεία.

Ενώ οι διαδικασίες που σχετίζονται με ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό, όπως η εισαγωγή για βακτηριακή μηνιγγίτιδα ή γρίπη, το 2019 κόστισαν κατά μέσο όρο 9.711 ή 3.276 ευρώ, αντίστοιχα.

«Ως εκ τούτου, παρά τη σημαντική αύξηση των δαπανών που συνεπάγονται οι τροποποιήσεις που εισήχθησαν στο πρόγραμμα εμβολιασμού, αντιπροσωπεύει ένα ελάχιστο μέρος των συνολικών δαπανών για την υγεία», τονίζουν οι ερευνητές.

Με την καθολικότητα του εμβολίου HPV, η μόνη διαφορά πλέον μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι η συνιστώμενη ανοσοποίηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (dTpa -διφθερίτιδα, τέτανος και κοκκύτης- και γρίπη).

Εν τω μεταξύ, οι συνθήκες κινδύνου με το υψηλότερο κόστος είναι η ασπληνία και η ανεπάρκεια συμπληρώματος και οι πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες (3.159,8 ευρώ και 2.566 ευρώ, αντίστοιχα).

Δεν έχουν όλα τα εμβόλια ή οι λήπτες τον ίδιο αντίκτυπο σε αυτό το κόστος. Στη μελέτη περιλαμβάνεται και η τιμή χωρίς ΦΠΑ κάθε φαρμάκου, από την οποία σχεδόν το 15% αντιστοιχεί στο μέσο κόστος χορήγησης (που είναι γύρω στα 6 ευρώ, εκτός από τη γρίπη στους ενήλικες που ανέρχεται στα 108).

Για παράδειγμα, ο κοκκύτης (Td) σε ηλικία 14 ετών και άνω των 65 έχει αξία 5,59 ευρώ. Το εμβόλιο κατά της γρίπης στον ενήλικο πληθυσμό ανεβαίνει στα 280 ευρώ.     Αυτό για τους παιδιατρικούς ασθενείς μειώνεται στα 70,39 ευρώ και για τις εγκύους στα 11,31 ευρώ.

Πηγή: EFE