Ισραηλινοί όμηροι: Πόσοι απελευθερώθηκαν, πόσοι σκοτώθηκαν

Μετά από ένα σφοδρό βομβαρδισμό της Ράφα  στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζα πριν από δύο ημέρες όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 67 πολίτες, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ήταν άλλη μια επιχείρηση για τη διάσωση αιχμαλώτων.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές στρατιωτικές αρχές διασώθηκαν ο 60χρονος Φερνάντο Σιμόν Μαρμάν και ο 70χρονος Λουίς Χαρ, οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τη Χαμάς στο κιμπούτς Νιρ Γιτζάκ στις 7 Οκτωβρίου.

Η διάσωση των ομήρων είναι ένας από τους βασικούς ισχυρισμούς του Ισραήλ για τη συνέχιση των επιθέσεων στη Γάζα, οι οποίες έχουν κοστίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε περισσότερους από 28.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά.

Ωστόσο, πολύ περισσότεροι όμηροι απελευθερώθηκαν μέσω διπλωματικών διαπραγματεύσεων και κατά τη διάρκεια μιας σύντομης εκεχειρίας παρά μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, οι ισραηλινές επιδρομές έχουν προκαλέσει το θάνατο αρκετών αιχμαλώτων, όπως λέει η Χαμάς.

Οι όμηροι που έχουν απελευθερωθεί ή διασωθεί

Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, οι Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ – η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς – ανακοίνωσαν ότι είχαν αιχμαλωτίσει περίπου 250 άτομα.

Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν ότι ο αριθμός των ομήρων ήταν 240, στους οποίους περιλαμβάνονταν Ισραηλινοί στρατιώτες, πολίτες και αλλοδαποί.

Δύο εβδομάδες περίπου αργότερα ξεκίνησε η πρώτη απελευθέρωση μιας ομάδα ομήρων από τη Χαμάς. Στις 20 Οκτωβρίου, αφέθηκαν ελεύθερες δύο Αμερικανίδες, η 59χρονη Τζούντιθ Ράαναν και η 17χρονη κόρη της, Νάταλι. Τρεις ημέρες αργότερα απελευθερώθηκαν δυο γυναίκες από το Ισραήλ, η 79χρονη Νούριτ Κούπερ και η 85χρονη Γιοσεβέντ Λίφσιτζ.

Στα τέλη Οκτωβρίου, χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων κατάφεραν να απελευθερώσουν τον στρατιώτη Όρι Μέγιντις.

Κατά τη λήξη της εξαήμερης εκεχειρίας ανάμεσα στις δύο πλευρές στα τέλη Νοεμβρίου, 105 όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Χαμάς, ενώ 240 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ. Μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν συμπεριλαμβάνονταν και αρκετοί ξένοι υπήκοοι – 23 πολίτες της Ταϊλάνδης, ένας Φιλιππινέζος και ένα άτομο με διπλή ρωσο-ισραηλινή υπηκοότητα.

Οι νεκροί αιχμάλωτοι

Σύμφωνα με τις Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ, 50 όμηροι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, ενώ οι αξιωματικοί των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών ισχυρίζονται ότι είναι 30 οι αιχμάλωτοι που έχουν πεθάνει στη Γάζα μέχρι στιγμής από τότε που συνελήφθησαν.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης του Ισραήλ

Την περασμένη Κυριακή, σε τηλεοπτική συνέντευξη σε αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι, ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου ρωτήθηκε πόσοι από τους 132 εναπομείναντες ομήρους είναι ακόμα ζωντανοί. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απάντησε ότι είναι «αρκετοί για να δικαιολογήσουμε το είδος των προσπαθειών που κάνουμε και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να πάρουμε πίσω όλους εκείνους που είναι ζωντανοί, αλλά και τα σώματα των νεκρών» και συνέχισε λέγοντας ότι «μόνο η συνέχιση της στρατιωτικής πίεσης, μέχρι την πλήρη νίκη, θα οδηγήσει στην απελευθέρωση όλων των ομήρων μας».

Σε αυτό το πλαίσιο, την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ απέρριψε μια διαδικασία τριών φάσεων εκεχειρίας που παρουσιάστηκε από τη Χαμάς. Το αντίθετο μάλιστα, παρά τις διεθνείς πιέσεις διαμηνύει ότι σχεδιάζει να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στη Ράφα, μια πόλη με 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους πλέον, οι περισσότεροι από τους οποίους εκτοπίστηκαν εκεί από άλλες περιοχές της Γάζας μετά τον τετράμηνο ισραηλινό βομβαρδισμό και τις χερσαίες επιχειρήσεις.

Πηγή: Al Jazeera