Ιστορική Γενική Συνέλευση για Ένωση Αγρινίου και Άμφισσα – Πανηγυρική επανεκλογή Κουτσουπιά

Ιστορική Γενική Συνέλευση για Ένωση Αγρινίου και Άμφισσα 

Πανηγυρική επανεκλογή του Θωμά Κουτσουπιά – Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση με τον Συνεταιρισμό Άμφισσας. 

Ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε σήμερα η κοινή Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ  και του Ελαιουργικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Άμφισσας, η οποία και ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο ενιαίο πλέον σχήμα, αφού και τυπικά ολοκληρώθηκε η δια απορροφήσεως εξαγορά του ΕΑΣ Άμφισσας και η συγχώνευσή του με την Ένωση Αγρινίου.

Η  κοινή Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, λόγω των περιορισμών που ισχύουν στη χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με πλήρη συμμετοχή και απόλυτη διασφάλιση της διαδικασίας, την επίβλεψη της οποίας είχε ανεξάρτητος δικαστικός αντιπρόσωπος.

Η Συνέλευση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση των πλέον σύγχρονων ηλεκτρονικών εφαρμογών και ολοκληρώθηκε με την εκλογική διαδικασία, η οποία και έλαβε πανηγυρικό χαρακτήρα, αφού επισφράγισε μια μακρά πορεία προετοιμασίας της κοινής πλέον πορείας Αγρινίου – Άμφισσας, με τα δυο μέρη να βγαίνουν αμοιβαία ενισχυμένα, αφού ο μεν ΕΑΣ Άμφισσας διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του και τον συνεταιριστικό του χαρακτήρα, ο δε Α. Σ. Ένωση Αγρινίου επεκτείνεται, δυναμώνει, αυξάνει την περιουσία του και διευρύνει το πεδίο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του.

Τα οφέλη από αυτή τη σύμπραξη τόνισαν, μάλιστα, τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Θωμάς Κουτσουπιάς όσο και ο πρόεδρος της Άμφισσας κ. Ηλίας Ξηρός κατά τις τοποθετήσεις τους στη Συνέλευση, όπου με έμφαση επεσήμαναν ότι μετά από σχεδόν έναν αιώνα παράλληλης διαδρομής, οι δυο φορείς ακολουθούν πλέον ταυτόσημη πορεία προς το μέλλον, στον κοινό δρόμο που άνοιξε η σημερινή διαδικασία επισφράγισης της συμφωνίας και διασφάλισης του κοινού συνεταιριστικού οράματος για όλα όσα μπορούν και πρέπει να επιτευχθούν τις επόμενες δεκαετίες.

Ο Ε.Α.Σ. Άμφισσας

O Ε.Α.Σ. Άμφισσας ιδρύθηκε το 1935 με στόχο το συντονισμό και την ενίσχυση των παραγωγών μελών του, καθώς και την προώθηση και εμπορία των προϊόντων τους. Έκτοτε είναι συνεχής η λειτουργία του στο πλευρό των παραγωγών μελών του.

Ασχολείται κυρίως με ένα ιδιαίτερο εθνικό προϊόν, την περίφημη και αναγνωρισμένη ως Π.Ο.Π. Κονσερβολιά Άμφισσας. Μια μοναδική ποικιλία επιτραπέζιας ελιάς με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά και εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες συγκομιδής και φροντίδας. Καλλιεργεί, δε, στον Ελαιώνα της Άμφισσας, μια από τις πιο ιστορικές περιοχές της χώρας που αποτελεί μέρος του περίφημου Δελφικού Τοπίου, πολιτιστικού μνημείου  της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για  τον μεγαλύτερο συνεχόμενο ελαιώνα της χώρας με περισσότερα από 1.200.000 ελαιόδεντρα, κάποια από τα οποία ξεπερνούν τα πέντε μέτρα σε ύψος, ενώ η ηλικία τους χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πρόκειται για τον ιστορικό Ελαιώνα, που χάρη σε αυτόν χρηματοδοτήθηκε ο Αγώνας για την Εθνική Παλιγγενεσία.

Στο βιομηχανικό συγκρότημα στη διεύθυνση Λ. Σαλώνων 30, στην Άμφισσα, βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Ο.Ε.Φ., καθώς και η μονάδα τυποποίησης, το κονσερβοποιείο, 3 αποθήκες και τεχνικό εξοπλισμό.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις ποιότητας για τα προϊόντα που παράγει και ειδικά για την Κονσερβολιά Αμφίσσης, ο ΕΑΣ Άμφισσας προχώρησε στην αγορά οικοπέδου στο Βιοτεχνικό Πάρκο Άμφισσας, όπου πραγματοποιείται η μετεγκατάσταση της υφιστάμενης μονάδας σε νέες σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες πληρούν τους όρους υγιεινής και τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Εκτός από τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 4.000 τ.μ. και υπογείου 1.000 τ.μ. η Ε.Α.Σ. στοχεύει σταδιακά στον ριζικό εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού επεξεργασίας και συσκευασίας, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των κάδων ζύμωσης και αποθήκευσης.

 

Η νέα μεγάλη πρόκληση για την Ένωση

Η συγχώνευση με την Ένωση Αγρινίου κρίθηκε όχι μόνο αναγκαία, αφού είχε επέλθει οικονομική ασφυξία, αλλά και επωφελής. Το πλέον σημαντικό είναι πως με τη σημερινή απόφαση, ο ιστορικός Ελαιουργικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Άμφισσας δεν ακολουθεί τη μοίρα δεκάδων άλλων συνεταιρισμών που οδηγήθηκαν σε πτώχευση και σε λουκέτο, αλλά θα συνεχίσει, μέσω του ενιαίου πια σχήματος της Ένωσης, να διαδραματίζει το ρόλο του και, με προσήλωση στις συνεταιριστικές αρχές, να υπηρετεί την πρωτογενή παραγωγή και τους αγρότες.

Η Ένωση Αγρινίου έχει πλέον την ευθύνη να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια το πλάνο ανάκαμψης, αξιοποιώντας τόσο την περιουσία και το ανθρώπινο δυναμικό όσο, κυρίως, την ίδια την ιστορικότητα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

«Σήμερα κάνουμε πράξη το “η ισχύς εν τη ενώσει” και δίνουμε το παράδειγμα, σε καιρούς κρίσης για την οικονομία, σε καιρούς πανδημίας, απαντώντας με μια συμφωνία που πραγματικά πιστεύω ότι τα καλά αποτελέσματα της οποίας θα φανούν τα επόμενα χρόνια», είπε ο κ. Κουτσουπιάς.

 

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Η εκλογική διαδικασία, αν και πρωτόγνωρη, κύλησε ομαλά και ολοκληρώθηκε με την καταμέτρηση των ψήφων και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα οποία και έδειξαν την καθολική αποδοχή στη συμφωνία με την Άμφισσα, αλλά και την εξίσου καθολική εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Θωμά Κουτσουπιά, η επανεκλογή του οποίου ήταν θριαμβευτική.

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου έχει ως εξής: 

Κουτσουπιάς Θωμάς  –  πρόεδρος

Καλλίμορφος Ιωάννης  –  αντιπρόεδρος

Στυλιαράς Ιωάννης  –  ταμίας

Τσώλος Ιωάννης  –  γραμματέας

Τσώλης Δημήτριος  –  μέλος

 

Η σύνθεση του νέου εποπτικού συμβουλίου έχει ως εξής:

Ξηρός Ηλίας  –  πρόεδρος

Καραπάνος Διονύσης   –  γραμματέας

Τάκης Δημήτρης   –   μέλος