Κοινωνία
«Καταπέλτης» στη Δίκη Πισπιρίγκου η Διευθύντρια στο «Παίδων» για τον θάνατο της Τζωρτζίνας
«Από τα ιατρικά δεδομένα δεν δικαιολογείται θάνατος της Τζωρτζίνας. Ο ακαριαίος και αιφνίδιος θάνατος δε δικαιολογείται. Όταν έφυγα την Παρασκευή από το Νοσοκομείο, δεν περίμενα ότι την επόμενη ημέρα θα ενημερωθώ πως το παιδί πέθανε» τόνισε η μάρτυρας στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου απαντώντας σε ερωτήσεις της Προέδρου του Μ.Ο.Δ. σχετικά με το εάν έχει βγάλει συμπέρασμα σε τι οφείλετε η ανακοπή και ο θάνατος της Τζωρτζίνας.
Η μάρτυρας που κλήθηκε να εξετάσει την μικρή Τζωρτζίνα λίγα μόνο 24ωρα πριν φύγει από τη ζωή, στις 27 Ιανουαρίου 2022 και στις 28 Ιανουαρίου 2022, χαρακτήρισε περίεργα και τα επεισόδια που υπέστη η μικρή Τζωρτζίνα αλλά και την ανακοπή που υπέστη στις 29 Ιανουαρίου 2022 και οδήγησε στο θάνατο της.
«Πρώτη φορά που είδα το παιδί ήταν στις 27 Ιανουαρίου. Είχε υποστεί ανακοπή. Είχε εγκεφαλοπάθεια. Παραπέμφθηκε από το Νοσοκομείο της Πάτρας σε εμάς γιατί είχε παρουσιάσει επεισόδια αποκορεσμού και βραχυκαρδιας.
Εκεί οι γιατροί, δεν μπορούσαν να αξιολογήσουν τι συνέβαινε και για αυτό παραπέμφθηκε στο Νοσοκομείο μας για να γίνει εγκεφαλογράφημα. Πήρα το ιστορικό από τη μητέρα, πάντα ρωτάμε και το ατομικό ιστορικό.
Η μητέρα μου είπε για το επεισόδιο που είχε πριν νοσηλευτεί στο Καραμανδάνειο, το χαρακτήρισε σαν πανικό μέσα στο βράδυ. Στη συνέχεια, μου είπε πως νοσηλεύτηκε στο Καραμανδάνειο και εκεί έγινε ανακοπή. Μου είπε πως δεν υπήρχαν προβλήματα από γονείς και υπήρχαν δύο αιφνίδιοι θάνατοι παιδιών» περιέγραψε η μάρτυρας.
Η μάρτυρας είπε πως είδε τη μικρή Τζωρτζίνα δύο πρωινά, στις 27 Ιανουαρίου και στις 28 Ιανουαρίου 2022. «Το παιδί το είδα δύο πρωινά. Ήταν σταθερό. Στις 27 ήταν σταθερό είχε καλή κλινική εικόνα. Δεν επικοινωνούσε βέβαια με περιβάλλον λόγω της εγκαφαλοπάθειας. Από τις 25 Ιανουαρίου 2022 δεν είχε κάνει κάποιο επεισόδιο. Λόγω της σταθερότητας της κατάστασης της, συνέστησα να αρχίσει η σίτιση» είπε η κυρία Μαυρίκου προσθέτοντας πως όταν μπήκε η Τζωρτζίνα στο Νοσοκομείο τους, της έγινε έλεγχος ενώ και το εγκεφαλογράφημα στο οποίο υποβλήθηκε ήταν καλό.
Η μάρτυρας απαντώντας στις ερωτήσεις της Προέδρου του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου είπε στην κατάθεση της, τη συζήτηση που είχε με τους γονείς της μικρής Τζωρτζίνας σχετικά το ιστορικό και τόνισε: «Ρωτήσαμε και το οικογενειακό ιστορικό. Είχαμε δύο αιφνίδιους θανάτους στην οικογένεια, οι οποίοι ήταν λίγο περίεργοι για μένα. Το 3,5 ετών παιδί, είχε μπει με οξεία λευχαιμία και έφυγε από ηπατική ανεπάρκεια. Τους ρώτησαν εάν είχε κάποιο πρόβλημα με το ήπαρ και μου είπαν όχι. Ο πατέρας μου είπε πως έχουν κινηθεί νομικά.
Μου είπαν και για το βρέφος πως αιτία θανάτου ήταν για «αγενεσία φλεβόκομβου», πρώτη φορά το άκουσα, μου έκανε εντύπωση και μίλησα και με καρδιολόγους και μου είπαν και αυτοί πως είναι περίεργο. Ήταν περίεργο πρώτη φορά το άκουγα» τόνισε η κυρία Μαυρίκου στην κατάθεση της.
Πρόεδρος: Είπατε πριν πως όταν ζητήσατε να σας περιγράψει κατηγορουμένη το επεισόδιο του παιδιού, πριν την ανακοπή σας είπε δεν είδε απώλεια συνείδησης;
Μάρτυρας: Ναι μου είπε πως δεν έχασε τις αισθήσεις της όταν έγινε επεισόδιο, όταν έχεις σπασμούς τις χάνεις. Μου είπε ότι νοσηλεύτηκε Καραμανδάνειο και ότι τους είπαν πως είχε κάποια βρογχοπνευμονία και μετά έκανε την ανακοπή.
Πρόεδρος: Λέτε στην κατάθεση σας πως η μητέρα ήταν ιδιαίτερη ψύχραιμη…
Μάρτυρας: Αυτό μου έκανε εντύπωση και σε εμένα και σε συναδέλφους μου, ακόμα και όταν έκανε επεισόδια το παιδί, διότι είδαμε κάποια από αυτά, δεν υπήρχε στο πρόσωπο της, κάποια αγωνία και ανησυχία. Σε κάποιο επεισόδιο, στην παρατήρηση μου ότι κάνει μόνο ταχυκαρδία, μου είπε με απόλυτη ψυχραιμία, ότι έτσι κάνει, δεν έχει κάνει ακόμα την βραδυκαρδία, θα δείτε. Αυτό μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, μία μητέρα να προβλέπει τι θα γίνει με το παιδί της, όταν είναι στο νοσοκομείο και συνδεδεμένο με μηχανήματα.
Η μάρτυρας συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις της προέδρου είπε πως με βάση το ιστορικό της Τζωρτζίνας τρία πράγματα μπορεί να σκεφτεί κανείς για τα επεισόδια «Πρώτον μπορεί να είναι σπασμοί από επιληψία, όμως δε φάνηκε να είναι κάτι τέτοιο. Αυτά τα παιδιά που είναι κατάσταση της Τζωρτζίνας, μπορούν να κάνουν κάποια εγκεφαλικά επεισόδια επίσης. Και το τελευταίο που μπορεί να είναι, είναι το επεισόδιο να είμαι απότοκο υποψίας. Εμείς βλέπαμε το περιστατικό δεν βλέπαμε την έναρξη δεν μπορούσαμε να ξέρουμε πως ξεκίνησε» τόνισε η μάρτυρας.
Πρόεδρος: Γιατί πήρατε την απόφαση τα φάρμακα να τα χορηγεί το νοσηλευτικό προσωπικό και όχι η μητέρα;
Μάρτυρας: Είχα τα περιστατικά που με είχαν προβληματίσει. Ήταν παιδί που εμφάνισε παρόμοια περιστατικά, επεισόδια, και πριν, αλλά όσο νοσηλευόταν στη ΜΕΘ δεν τα εμφάνισε, θεώρησα πιο ασφαλές τα φάρμακα χορηγούνται σωστά και να γίνει κάποιο λάθος. Η παραπάνω δόση επιφέρει προβλήματα. Κάθε φάρμακο αν το δώσεις στη σωστή δόση είναι θεραπευτικό, αν το δώσεις σε παραπάνω δόση είναι θανατηφόρο.
Πρόεδρος: Σας εξέφρασε η μητέρα κάποια ανησυχία;
Μάρτυρας: Όχι.
Εισαγγελέας: Τελικά αυτό το μεγάλο επεισόδιο που προέβλεψε η μητέρα ήρθε;
Μάρτυρας: Το παιδί είχε αυτό το γεγονός στις 29 Ιανουαρίου 2022 που οδήγησε τελικά σε θάνατο. Στις 29 Ιανουαρίου 2022 δεν ξέρει κανείς τι προηγήθηκε της ανακοπής. Το παιδί βρέθηκε σχεδόν νεκρό. Πολύ περίεργο αυτό που έγινε.
Εισαγγελέας: Για τα επεισόδια, σας ειδοποίησε η μητέρα;
Μάρτυρας: Ναι βγήκε στην πόρτα και μας είπε το παιδί έκανε επεισόδια. Στα δύο επεισόδια έτυχε να έκανα επίσκεψη ακριβώς απέναντι, στο τρίτο δε θυμάμαι τι έγινε, πάντως βρέθηκα εκεί.
Συν. Υπ. Κατ: Στο νοσοκομείο αντιμετωπίζετε πρόβλημα με οξύμετρα;
Μάρτυρας: Όχι, δεν έχω καταλάβει κάτι τέτοιο. Το οξύμετρο του παιδιού λειτουργούσε κανονικά. Το οξύμετρο κάνει ήχο που ακούγεται μέχρι το νοσηλευτικό γραφείο. Από ό, τι μου είπαν οι νοσηλεύτριες δεν άκουσαν κάτι.
Η μάρτυρας, απαντώντας σε ερώτηση του συνηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας, Δημήτρης Γεωργακόπουλος εξήγησε πως δεν ήταν στο νοσοκομείο όταν η Τζωρτζίνα υπέστη την ανακοπή που οδήγησε στο θάνατο της. «Δεν ήμουν μπροστά. Έχω πληροφορηθεί ότι το παιδί είχε 30 σφύξεις, αυτό δεν σημαίνει κάτι, μπορεί να άκουγαν τον μηχανισμό του βηματοδότη. Το παιδί δεν είχε καρδιά να μπορεί να ανταποκριθεί» τόνισε η μάρτυρας, προσθέτοντας:
«Δε νομίζω ότι κατέληξε 15:50, ήταν νεκρό από την ώρα που άρχιζε να αντιμετωπίζει το περιστατικό, η εντατική μονάδα».
Συν. Υπερ: Είπατε πριν ότι είχατε ενημερωθεί για επεισόδιο σπίτι και το περιγράψατε ως επεισόδιο πανικού, είπατε για ένα;
Μάρτυρας: Ναι.
Συν. Υπερ: Η κατηγορουμένη το πήγε για δύο και παιδί θυμόταν το ένα
Μάρτυρας: Αποκλείεται ένα παιδί που κάνει επιληψία και σπασμό να θυμάται επεισόδιο.
(…)
Συν. Υπερ: Μπορείτε να μας περιγράψετε δωμάτιο;
Μάρτυρας: Είναι 4ο όροφο, είναι μόνωση, είναι δηλαδή μόνο του το παιδί και έχει και μπάνιο μέσα στο δωμάτιο.
Συν. Υπερ: Έχει κάποιος οπτική επαφή;
Μάρτυρας: Εάν κοιτάξει μέσα, ναι.
Συν. Υπερ: Είναι σε απόσταση από το γραφείο νοσηλευτών;
Μάρτυρας: Ελάχιστη
Συν. Υπερ: Μπορεί να χαμηλώσει κάποιος από ήχο οξύμετρου;
Μάρτυρας: Νομίζω ναι. Το οξύμετρο χτυπάει αναλόγως με τις παραμέτρους που βάζει ο γιατρός αναλόγως με την περίπτωση. Εάν πέσει κάτω από παραμέτρους τότε θα χτυπήσει.
Συνεχίζοντας η μάρτυρας αναφέρθηκε έπειτα από σχετικές ερωτήσεις της υπεράσπισης στην ουσία κεταμίνη, με την οποία, η Ρούλα Πισπιρίγκου, σύμφωνα με την κατηγορία, τέλεσε την απόπειρα ανθρωποκτονίας και την ανθρωποκτονία της κόρης της. «Η κεταμίνη είναι ένα φάρμακο που δεν χρησιμοποιείται στη παιδιατρική είναι στα χειρουργεία» ανέφερε η κ. Μαυρίκου και λίγο αργότερα απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις της υπεράσπισης για τη συμπεριφορά της κατηγορούμενης, επανέλαβε: «Δεν ήταν η αναμενόμενη στάση μιας μητέρας με τέτοια προβλήματα. Έχω δει πολλά παιδιά και γονείς με προβλήματα σοβαρά. Δεν ήταν η αναμενόμενη η συμπεριφορά της. Δεν υπήρχε λόγος να πει ότι το μεγαλύτερο επεισόδιο δεν το έχετε δει ακόμη, παρακολουθούσαμε τα πάντα στο παιδί για αυτό είχε έρθει σε εμάς», είπε η γιατρός.
Η Δίκη συνεχίζεται αύριο.
Διαβάστε επίσης: 55χρονος Λαμιώτης βρέθηκε νεκρός σε προχωρημένη σήψη