Κατασκοπευτικά μπαλόνια ή UFO – Τι συμβαίνει με τα «ιπτάμενα αντικείμενα» στις Η.Π.Α.

«Δεν πρόκειται να τα κατηγοριοποιήσω ως αερόστατα. Τα αποκαλούμε αντικείμενα για κάποιο λόγο», δήλωσε ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Γκλεν βαν Χερκ.

Ο αμερικανικός στρατός δεν έχει κάνει ξεκάθαρο τι ήταν ακριβώς τα τρία ιπτάμενα αντικείμενα που κατέρριψε πάνω από τη Βόρεια Αμερική.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε την κατάρριψη ενός άλλου αντικειμένου – το τέταρτο συνολικά αυτόν τον μήνα – την Κυριακή.

Καθώς ταξίδευε στα 20.000 πόδια (6.100 μέτρα), θα μπορούσε να έχει παρεμποδίσει την εμπορική εναέρια κυκλοφορία, ανέφεραν οι ΗΠΑ.

Ένας στρατιωτικός δήλωσε ότι θα μπορούσε να πρόκειται για αερόστατα ή ένα είδος προωθητικού συστήματος. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρόκειται για εξωγήινα αντικείμενα.

Το πιο πρόσφατο αντικείμενο – που καταρρίφθηκε πάνω από τη λίμνη Χιούρον στο Μίσιγκαν κοντά στα σύνορα με τον Καναδά – έχει περιγραφεί από αξιωματούχους της άμυνας ως μια μη επανδρωμένη «οκταγωνική δομή» με σκοινιά συνδεδεμένα σε αυτό.

Καταρρίφθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από μαχητικό αεροσκάφος F-16 στις 14:42 τοπική ώρα (19:42 GMT).

Το περιστατικό εγείρει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τα ιπτάμενα αντικείμενα σε μεγάλο υψόμετρο που καταρρίφθηκαν πάνω από τη Βόρεια Αμερική αυτόν τον μήνα.

Αποτελούν απειλή;

Ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Γκλεν Βαν Χερκ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για οποιαδήποτε απειλή.

«Δεν πρόκειται να τα κατηγοριοποιήσω ως ‘μπαλόνια’. Τα ονομάζουμε αντικείμενα για κάποιο λόγο», είπε μιλώντας στο BBC.

«Αυτό που βλέπουμε είναι πολύ, πολύ μικρά αντικείμενα που παράγουν μια πολύ, πολύ χαμηλή διατομή ραντάρ», πρόσθεσε.

Οι εικασίες για το ποια μπορεί να είναι τα αντικείμενα έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το θέμα θα το αναλάβουν οι υπηρεσίες πληροφοριών. Σε ερώτηση για το αν πρόκειται για εξωγήινα αντικείμενα απάντησε: «Δεν έχω αποκλείσει τίποτα προς το παρόν».

Ωστόσο, την Κυριακή, ένας αξιωματούχος της άμυνας είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν επικοινωνήσει με το Πεκίνο σχετικά με το πρώτο αντικείμενο, αφού δεν έλαβαν καμία απάντηση για αρκετές ημέρες. Δεν ήταν αμέσως σαφές τι συζητήθηκε.

Από εκείνο το πρώτο περιστατικό, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν καταρρίψει τρία ακόμη αντικείμενα σε μεγάλο ύψος σε ισάριθμες ημέρες.

Τι συμβαίνει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ;

Ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε να καταρριφθεί ένα αντικείμενο πάνω από τη βόρεια Αλάσκα την Παρασκευή και το Σάββατο ένα παρόμοιο αντικείμενο καταρρίφθηκε πάνω από το Γιούκον στο βορειοδυτικό Καναδά.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο Καναδάς εξακολουθούν να εργάζονται για την ανάκτηση των υπολειμμάτων, αλλά η έρευνα στην Αλάσκα έχει παρεμποδιστεί από τις συνθήκες της Αρκτικής.

«Τα αντικείμενα αυτά δεν έμοιαζαν πολύ και ήταν πολύ μικρότερα από το αερόστατο [της 4ης Φεβρουαρίου]. Δεν θα τα χαρακτηρίσουμε μέχρι να μπορέσουμε να ανακτήσουμε τα συντρίμμια», δήλωσε εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ πέταξαν μπαλόνια στον εναέριο χώρο τους περισσότερες από 10 φορές τον περασμένο χρόνο.

«Δεν είναι επίσης ασυνήθιστο για τις ΗΠΑ να εισέρχονται παράνομα στον εναέριο χώρο άλλων χωρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin σε συνέντευξη Τύπου.

Η ανίχνευση των πιο πρόσφατων αντικειμένων θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της διεύρυνσης της έρευνας από ραντάρ και αισθητήρες, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στην Washington Post το Σάββατο.

Το χρονοδιάγραμμα

4 Φεβρουαρίου: Ο στρατός των ΗΠΑ καταρρίπτει ύποπτο αερόστατο παρακολούθησης στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας. Είχε παρασυρθεί για μέρες πάνω από τις ΗΠΑ και αξιωματούχοι είπαν ότι προερχόταν από την Κίνα και παρακολουθούσε ευαίσθητες τοποθεσίες

10 Φεβρουαρίου: Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν ένα άλλο αντικείμενο στα ανοιχτά της βόρειας Αλάσκας, για το οποίο αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είχε κανένα σύστημα ελέγχου

11 Φεβρουαρίου: Ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος καταρρίπτει ένα «αερομεταφερόμενο αντικείμενο σε μεγάλο ύψος» πάνω από την επικράτεια Γιούκον του Καναδά, περίπου 100 μίλια (160 χλμ.) από τα σύνορα των ΗΠΑ. Περιγράφηκε ως κυλινδρικό και μικρότερο από το πρώτο μπαλόνι

12 Φεβρουαρίου: Αμερικάνικα αεροσκάφη κατέρριψαν ένα τέταρτο αντικείμενο μεγάλου υψόμετρου κοντά στη λίμνη Χιούρον χάρτης που δείχνει αντικείμενα που καταρρίφθηκαν πάνω από τον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής

in.gr