Μεσολόγγι: Οι ερωτήσεις της παράταξης Σκαρμούτσου στη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Ο Επικεφαλής και Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Συμμαχία για το μέλλον», Παντελής Σκαρμούτσος κατά την χθεσινή συνεδρίαση (Δευτέρα, 3 Αυγούστου) του Δημοτικού Συμβουλίου έθεσε τα εξής ερωτήματα:

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών υπάρχει ήδη ρύθμιση (άρθρο 69), η οποία αναφέρει ότι η παρακράτηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για όσους δήμους εντάσσονται στο πρόγραμμα εξόφλησης των ληξιπροθέσμων «θα είναι 60% επί της τακτικής επιχορήγησης από την 1η Ιανουαρίου 2022 και για χρονική περίοδο που θα οριστεί».

Όμως, ο υπουργός Εσωτερικών, κος Θεοδωρικάκος επανήλθε στο ζήτημα με νέα τροπολογία, στην οποία αναφέρεται ότι: «Αρχής γενομένης από το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2021, οι Ο.Τ.Α. θα δεσμεύουν υποχρεωτικά ποσόν ταμειακών διαθεσίμων, ίσο με το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε τρίτους, κατά την τελευταία ημέρα του προηγούμενου ημερολογιακού τριμήνου, σε ειδικό λογαριασμό που θα τηρείται ανά φορέα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».

«Στην περίπτωση δε που δεν έχει πραγματοποιηθεί η κατάθεση του απαιτούμενου ποσού στον ειδικό λογαριασμό ή έχει κατατεθεί ποσό που υπολείπεται των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το ποσό του ελλείμματος θα παρακρατείται από το σκέλος των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, που αφορούν λειτουργικές και λοιπές γενικές δαπάνες».

Είναι κοινή πρακτική σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες να μετακυλύουν προς το μέλλον τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές και εργολάβους, αναμένοντας από υπουργείο Εσωτερικών και Οικονομικών να καλύψουν το ταμειακό έλλειμμα, που προέκυψε, από τις επιπλέον δαπάνες λόγω πανδημίας. Μάλιστα «για την τήρηση των ανωτέρω, καθιερώνεται ειδικός έλεγχος, που θα διενεργείται από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών σε τριμηνιαία βάση».

Και όλα αυτά, την στιγμή που είναι ακόμα σε ισχύ η παρακράτηση του 2% επί των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων υπέρ του λογαριασμού εξυγίανσης.

Ας σημειωθεί ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, όπως και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν ανακοινώνουν το ύψος των έκτακτων δαπανών, που έχουν ήδη εκτελέσει οι Ο.Τ.Α.  για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, πράγμα που θα προσδιόριζε το ύψος του ελλείμματος στα ταμεία των 332 Δήμων και των 13 Περιφερειών.

Κι όλα αυτά, ενώ οι Ο.Τ.Α. καλούνται εντός Αυγούστου να συντάξουν τους νέους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για το 2021 χωρίς να γνωρίζουν το έλλειμμα, που προέκυψε εξαιτίας των δαπανών του κορωνοϊού και τις περικοπές των Κ.Α.Π.

Με βάσει τα ανωτέρω προκύπτουν τα κάτωθι ερωτήματα:

Μπορείτε να μας προσδιορίσετε το ύψος των επιπρόσθετων δαπανών του δήμου, λόγω κορωνοϊού και πόσα χρήματα λάβατε από το υπουργείο για την αντιμετώπιση του;

Ποιο είναι το ύψος των ληξιπροθέσμων του δήμου μας σήμερα και σε ποιο ύψος αναμένετε να ανέλθει το 60% της παρακράτησης από τους Κ.Α.Π.;

Σε περίπτωση που το έλλειμμα δεν είναι γνωστό, με ποιο τρόπο θα συντάξετε τον προϋπολογισμό του 2021;

Επειδή η καταστάσεις που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε θα είναι πολύ δύσκολες έως καταστροφικές, πως σκοπεύετε να αντιδράσετε στα μέτρα της κυβέρνησης;

 

Tο myKEPlive είναι η νέα πλατφόρμα διαδικτυακής ενημέρωσης & εξυπηρέτησης για τη διεκπεραίωση συγκεκριμένων αιτημάτων μέσω βιντεοκλήσης, μετά από ραντεβού, με υπαλλήλους των Κ.Ε.Π. και αφορά πολίτες και επιχειρήσεις.

Στόχος του myKEPlive είναι η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση και η παροχή διοικητικής πληροφόρησης στους πολίτες, χωρίς τη φυσική μετάβαση των πολιτών στα Κ.Ε.Π. Στις παρεχόμενες υπηρεσίες για τις οποίες οι πολίτες θα εξυπηρετούνται μέσω βιντεοκλήσης, μπορούν να συγκαταλέγονται, η έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου, η ανανέωση δελτίου ανεργίας, η χορήγηση πιστοποιητικών δημοτολογίου και ληξιαρχικών πράξεων, η έκδοση αντιγράφου ποινικού μητρώου κ.ά.

Αρκετοί Δήμοι της χώρας έχουν ενεργοποιήσει την δυνατότητα που παρέχεται στα Κ.Ε.Π. για την άμεση και χωρίς φυσική παρουσία εξυπηρέτηση προς τους πολίτες.

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου σκοπεύει να εντάξει τα Κ.Ε.Π. στην νέα ψηφιακή πλατφόρμα άμεσης εξυπηρέτησης των πολιτών;

 

Πριν από ένα χρόνο έγιναν βελτιωτικές εργασίες στην πηγή από την οποία υδροδοτείται το Αιτωλικό και διατέθηκε ποσό 2,8 εκ. ευρώ από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο δε πρώην δήμαρχος, μας είπε με πανηγυρικό τρόπο ότι το νερό είναι πόσιμο. Οι ειδικοί όμως είπαν ότι για ένα χρόνο το παρεχόμενο νερό θα είναι υπό εξέταση από την ΔΕΥΑΜ που ανέλαβε την υποχρέωση να αναλύει το νερό, επί καθημερινής και εβδομαδιαίας βάσης για την ύπαρξη μικροβιακών φορτίων και μετά την λήξη του διαστήματος αυτού, να αποφανθούν οι ειδικοί αν το παρεχόμενο νερό είναι όντως κατάλληλο προς πόσην η όχι. Θα θέλαμε λοιπόν καταρχήν να γνωρίσετε και σε μας αλλά και στους κατοίκους του Αιτωλικού, τα αποτελέσματα των ελέγχων, μιας και το διάστημα του ενός χρόνου παρήλθε.

Με δεδομένο ότι οι κάτοικοι συνεχίζουν να μην εμπιστεύονται το νερό που παρέχει η ΔΕΥΑΜ και συνεχίζουν να πίνουν εμφιαλωμένο νερό, ερωτάμε:

Έγιναν οι μικροβιακές αναλύσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα από την Δ.Ε.Υ.Α.Μ.;
Πότε θα κοινοποιήσετε τα αποτελέσματα των ελέγχων στους κατοίκους του Αιτωλικού ώστε να γνωρίζουν αν το νερό είναι πόσιμο, η όχι;

Εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το θέμα της Ενεργειακής Κοινότητας.

Μπορείτε να μας ενημερώσετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται και αν υπάρχει πρόβλεψη για την ολοκλήρωση του έργου;

Έχουμε επαναφέρει το θέμα της τιμολόγησης του νερού από την Δ.Ε.Υ.Α.Μ. στο Νοσοκομείο αρκετές φορές και έχουμε πάρει μόνο ασαφείς υποσχέσεις.

Η τιμολόγηση προς το Νοσοκομείο που είναι κοινωφελές ίδρυμα και όχι κερδοσκοπική επιχείρηση είναι απαράδεκτα υψηλό. Δεν μπορεί το Νοσοκομείο να πληρώνει 2,4 ευρώ το κυβικό και οι ιεροί ναοί π.χ. 0,70 ευρώ.

Έχετε σκοπό να μειώσετε την τιμολόγηση προς το νοσοκομείο σε ανεκτά επίπεδα και πότε σκοπεύετε να το πράξετε;