Μήνυμα Παυλόπουλου σε Σκόπια: «Είστε Σλάβοι και η γλώσσα σας σλαβική»

Υποδέχθηκε ομάδα ελληνοαμερικανών φοιτητών στο Προεδρικό Μέγαρο

«Η Ελλάδα έχει σταθεροποιήσει πλήρως το ρόλο της μέσα στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης» είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ομάδα ελληνοαμερικανών φοιτητών του Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου (AHI).

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως μετά την τελευταία αξιολόγηση η Ελλάδα μπαίνει σε φάση ενός άλλου προγράμματος, με πολύ διαφορετική νοοτροπία, ενώ στάθηκε και λάθη των πρώτων ελληνικών προγραμμάτων, «ιδίως όσον αφορά τον υπολογισμό της ύφεσης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο Σκοπιανό, στέλνοντας μήνυμα στη γειτονική χώρα.

«Το γειτονικό μας Κράτος έχει έναν λαό ο οποίος είναι σλαβικός, μια γλώσσα που είναι σλαβική και το ομολογούν και οι ίδιοι. Και νομίζω ότι είναι προς όφελος των ιδίων – και χαίρομαι γιατί υπήρξαν ανάλογες διαπιστώσεις πρόσφατα – ότι πρέπει να αναζητήσουν σ’ αυτή την σλαβική τους καταγωγή, την σλαβική τους προέλευση» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Τι είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

– Η Ελλάδα πράγματι έχει σταθεροποιήσει πλήρως την πορεία της και τον ρόλο της μέσα στην ΕΕ και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη

– Το τρέχον Πρόγραμμα έληξε μετά την τελευταία αξιολόγηση.  Επετεύχθη Συμφωνία και σε ό,τι αφορά την διαχειρισιμότητα – προσέχω τον όρο που χρησιμοποιώ – του χρέους της Ελλάδας και, πλέον, μπαίνουμε στην φάση  ενός άλλου προγράμματος με πολύ διαφορετική νοοτροπία απ’αυτή που είχαν τα προηγούμενα, όπως συνέβη και με άλλες χώρες π.χ. με την Πορτογαλία και την Κύπρο.

 Υπήρξαν και λάθη, ιδίως εκείνων οι οποίοι διαμόρφωσαν τα πρώτα προγράμματακαι, ιδίως, το πρώτο Μνημόνιο.  Είχε πολλά σφάλματα και ιδίως σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό της ύφεσης που τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν επρόκειτο να φέρουν. Αυτές οι εσφαλμένες εκτιμήσεις, οι οποίες οδήγησαν, το τονίζω, σε θυσίες που δεν οφείλονται σε λάθη του Ελληνικού Λαού πρέπει να ληφθούν υπόψη.  Γιατί πρέπει να υπάρξει, κατά την κατάρτιση αυτού του Προγράμματος, ένα είδος επανόρθωσης για τον Ελληνικό Λαό σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αυτά.

– Για Κυπριακό: Είναι Ευρωπαϊκό πρόβλημα, είναι Διεθνές πρόβλημα:  Επιδιώκουμε, πάντα, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και είμαστε απόλυτα ειλικρινείς.  Όμως έχει καταστήσει σαφές, και είναι πολύ σημαντικό ότι τούτο πλέον είναι αποδεκτό και από τα Ηνωμένα Έθνη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό πρέπει να το αντιληφθεί η Τουρκία: Ότι λύση του Κυπριακού μπορεί να υπάρξει μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, δοθέντος ότι η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.  Τούτο σημαίνει, με βάση μάλιστα το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ότι δεν είναι νοητή λύση του Κυπριακού με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων.

– Για ελληνοτουρκικές σχέσεις: Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η φιλία μας και η καλή γειτονία, εξαρτώνται από έναν θεμελιώδη παράγοντα: Τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και επίσης το σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Κυρίως των Συνθηκών οι οποίες καθορίζουν τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της ΕΕ.  Δηλαδή της Συνθήκης της Λωζάννης και της Συνθήκης των Παρισίων, του 1947. Όπως έχει αποδείξει η πράξη, οι Συνθήκες αυτές είναι πλήρεις, δεν αναθεωρούνται, δεν επικαιροποιούνται, καθορίζουν τα σύνορα επακριβώς, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Η Τουρκία, λοιπόν, οφείλει να σεβασθεί όλα αυτά. Να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο, να σεβασθεί το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, να σεβασθεί τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν τα σέβεται αυτά, εδώ είμαστε να υπάρχει φιλία, καλή γειτονία και ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Και να θυμόμαστε, το τονίζω: Κάθε αμφισβήτηση των συνόρων και του εδάφους της Ελλάδας, είναι αμφισβήτηση των συνόρων και του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλες τις εντεύθεν συνέπειες.

– Για ΠΓΔΜ: Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και εμπράκτως αποδεικνύουμε ότι ευνοούμε την προοπτική της προς το ΝΑΤΟ και προς την ΕΕ. Κι εδώ όμως υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση: Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος  σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο. Για να γίνει αυτό – όπως καταστήσαμε σαφές και είναι θέση αποδεκτή και από την ΕΕ και επίσης από το ΝΑΤΟ και από τα Ηνωμένα Έθνη – πρέπει η γειτονική μας χώρα να φέρει τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της,  και πρωτίστως στο Σύνταγμά της. (…) Τότε και μόνο τότε είναι δυνατόν να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων. (…) Το γειτονικό μας Κράτος έχει έναν λαό ο οποίος είναι σλαβικός, μια γλώσσα που είναι σλαβική και το ομολογούν και οι ίδιοι. Και νομίζω ότι είναι προς όφελος των ιδίων – και χαίρομαι γιατί υπήρξαν ανάλογες διαπιστώσεις πρόσφατα – ότι πρέπει να αναζητήσουν σ’αυτή την σλαβική τους καταγωγή, την σλαβική τους προέλευση, ό,τι σημαντικό οι Σλάβοι έχουν προσφέρει γενικότερα και, ιδίως, στην περιοχή. Και όχι να αναζητούν ρίζες ή κληρονομιές που δεν τους ανήκουν.

star.gr