Νομοσχέδιο για ομόφυλα: Αισιοδοξία για την υπερψήφισή του

Αισιοδοξία για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια εκπέμπει η κυβέρνηση. Ο διήμερος κύκλος της ενημέρωσης των βουλευτών της ΝΔ ολοκληρώθηκε, απορίες λύθηκαν, νομικά ερωτήματα απαντήθηκαν με τους ίδιους να κάνουν λόγο για ένα γόνιμο διάλογο.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι – παρά τις διαφωνίες – το κόμμα βγήκε ακόμα πιο ενωμένο από τη διαδικασία αυτή. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι συζητήσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπου καταγράφονται επίσης διαφοροποιήσεις βουλευτών. Το ΠΑΣΟΚ αποδοκίμασε τον βουλευτή Παρασκευαΐδη, που δήλωσε ότι τα παιδιά ενός ομόφυλου ζευγαριού θα γίνουν ομοφυλόφιλοι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για άδικη εκκρεμότητα που έπρεπε να ρυθμιστεί και δήλωσε, πως οι βουλευτές θα ψηφίσουν βάση της συνείδησης τους. «Ο διάλογος είναι μια κατάκτηση της ΝΔ και μια από τις αιτίες που παραμένει μεγάλη δύναμη. Θεωρώ ότι απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα των βουλευτών. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα ψηφιστεί» ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του.

Οι διαφωνούντες

Γαλάζιοι βουλευτές που διατηρούσαν επιφυλάξεις άλλαξαν γνώμη και τελικά θα υπερψηφίσουν, ωστόσο άλλοι εμμένουν στις απόψεις τους.

Το γεγονός ότι δεν θα επιτραπεί η παρένθετη μητρότητα και οι όροι γονέας 1 και 2 έπεισαν τον βουλευτή της ΝΔ, Μακάριο Λαζαρίδη να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Από την άλλη ο βουλευτής Κώστας Καραγκούνης τονίζει ότι «θα καταψηφίσω. Έγινε μια πάρα πολύ γόνιμη συζήτηση καταρχήν και οφείλω να το πω και είναι προς τιμήν του πρωθυπουργού που αφήνει ελεύθερη την ψήφο των βουλευτών να ψηφίσουν κατά συνείδηση».

O πρώην υπουργός Θάνος Πλεύρης επιχειρηματολόγησε κατά του νομοσχεδίου θέτοντας μια σειρά από νομικά ζητήματα με τον Άκη Σκέρτσο να του απαντά.

«Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το αν θέλουμε εμείς ως δικαίωμα να το υιοθετήσουμε είναι άλλη συζήτηση.  Το 2018 είχαμε ταχθεί κατά της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια» ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.

Με τον Άκη Σκέρτσο να απαντά ότι «μετά το 2019 εκπονήθηκε το Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και εντάχθηκε στο πρόγραμμά μας».

Εντείνονται οι ζυμώσεις και στο μέτωπο της αντιπολίτευσης

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα είναι ταυτοτικό όπως έχει διαμηνύσει ο Στέφανος Κασσελάκης. 

«Δεν εκτιμώ ότι έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε μας εμείς καταθέσαμε για δεύτερη φορά σχέδιο νόμου δεν είναι κάτι που ξεκινήσαμε τώρα το ότι για μας είναι ταυτοτικό ζήτημα είναι κάτι που έχει συζητηθεί και στο ευρωκοινοβούλιο είναι λυμένο στο επίπεδο της δικής μας κομματικής γεωγραφίας» ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Τις επιφυλάξεις του για το θέμα της παρένθετης κύησης που συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Γιώργος Τσίπρας. 

Με τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε το θέμα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με τον Νίκο Ανδρουλάκη να λέει «ναι» επί της αρχής, χωρίς ωστόσο να θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Ωστόσο αρκετοί βουλευτές παραμένουν επιφυλακτικοί.

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση να βασίζεται στην αντιπολίτευση για να περάσει ένα νομοσχέδιο, δεν είναι κοινοβουλευτική στάση αυτή, να εισηγείται το νομοσχέδιο ο υπουργός Επικρατείας και να μην το εισηγείται ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας.

Αντιδράσεις προκάλεσε δήλωση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, ότι «δεν μπορούμε να δίνουμε τα παιδιά στα ομόφυλα ζευγάρια, θα τα οδηγήσουμε στην ομοφυλοφιλία».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ζήτησε από τον κ. Ανδρουλάκη να καταδικάσει δημοσίως αυτή τη δήλωση βουλευτή του.

«Οι απόψεις του κ. Παρασκευαΐδη δεν απηχούν σε καμία περίπτωση τις θέσεις του κόμματος. Ας μην σπεύδει, όμως, να κάνει τον τιμητή ο μέχρι πρότινος αρνητής του Ολοκαυτώματος, Άδωνις Γεωργιάδη» δήλωσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάσσεται η Νέα Αριστερά, με τον Αλέξη Χαρίτση να επιτίθεται στην κυβέρνηση στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Ιωάννινα.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “Στο Κέντρο” και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, ζήτησε την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου.