Connect with us

Κοινωνία

Π. Μήτκας για Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Εάν δεν τηρούν το νόμο θα αναστέλλονται οι άδειες-Έλεγχος σε ετήσια βάση (audio)

mitkas

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» βρέθηκε καλεσμένος ο Περικλής Μήτκας, Πρόεδρος Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο οποίος συνομίλησε με το δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, με αφορμή τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τον τρόπο που αναμένεται να λειτουργήσουν.

«Εάν τα μη κρατικά πανεπιστήμια δεν τηρούν το νόμο θα αναστέλλονται οι άδειες-Έλεγχος σε ετήσια βάση»

Όπως αρχικά δήλωσε στο δημοσιογράφο ο κ. Μήτκας αναφερόμενος στα μη κρατικά πανεπιστήμια «είναι ξεκάθαρο πως αν δεν τηρούν το νόμο, προφανώς οι άδειες θα αναστέλλονται και για αυτό και θα υπάρχει έλεγχος σε ετήσια βάση και επίσης κάποιος άλλος έλεγχος για το αν τηρούνται τα πολύ βασικά κριτήρια. Κάθε πέντε χρόνια δηλαδή, θα υπάρχει πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών. Επιπλέον, σε ετήσια βάση επίσης θεωρώ ότι θα υπάρχει ένας απολογισμός της λειτουργίας των βασικών δεικτών της λειτουργίας του κάθε ιδρύματος, αντίστοιχα με αυτό που γίνεται για όλα τα δημόσια πανεπιστήμια»

«Θα υπάρχουν δίδακτρα τα οποία θα είναι σε συνάφεια με το μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των Πανεπιστημίων-Άλλωστε δεν μπορούν να είναι υπέρογκα γιατί δεν θα είναι ανταγωνιστικά»

Εν συνεχεία, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο ερωτηθείς για το θέμα των διδάκτρων επισημαίνει τα εξής «τα πανεπιστήμια σαφώς θα κάνουν την πρότασή τους και λογικά θα πρέπει να την τεκμηριώσουν με κάποιο τρόπο μέσα από μία μελέτη βιωσιμότητας, μια οικονομοτεχνική μελέτη. Εμείς θα έχουμε λόγο στο σύνολο της αίτησης, του φακέλου. Με άλλα λόγια, θα δούμε και πως θα το γράφει ο νόμος στην τελική του μορφή και τι δυνατότητες θα δίνουν και θα δίνονται στην εθνική αρχή (…). Από τη στιγμή που το μη δημόσιο πανεπιστήμιο δεν έχει χρηματοδότηση από το κράτος, από κάπου πρέπει να καλύπτει, κάπως πρέπει να καλύπτει τα έξοδα του. Όλα αυτά τα πανεπιστήμια που έχουν δίδακτρα στο εξωτερικό δεν είναι ιδιωτικά, τα περισσότερα δηλαδή στην Αμερική είναι μη κερδοσκοπικά, αλλά μπορεί να έχουν πολύ υψηλά δίδακτρα γιατί τα χρήματα που εισπράττουν τα χρησιμοποιούν για τη λειτουργία του ιδρύματος και για τη συνεχή βελτίωση ή ανανέωση των υποδομών (…). Θεωρώ ότι σίγουρα οι έλεγχοι θα γίνονται και θα πρέπει να γίνονται έτσι ώστε να είναι συμβατή η λειτουργία του κάθε τέτοιου ιδρύματος με αυτά που ορίζει ο νόμος. Αν όμως, ανατεθεί σε εμάς θα το κάνουμε εμείς. Θεωρώ ότι αν τα δίδακτρα είναι υπέρογκα δεν θα υπάρχει και ενδιαφέρον».

Τέλος, σχετικά με το αν η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι εκείνη η οποία θα επιλέγει το διδακτικό προσωπικό δηλαδή τους Καθηγητές στα μη Κρατικά Πανεπιστήμια, ο κ. Μήτκας απαντά «όχι, η εθνική αρχή δεν επιλέγει ποτέ, ούτε καν το Υπουργείο δεν επιλέγει. Το υπουργείο, ο νόμος δηλαδή για τα δημόσια πανεπιστήμια ορίζει τα ελάχιστα κριτήρια για την εκλογή καθηγητών και για την εξέλιξή τους στις βαθμίδες. Συνήθως αυτό που συμβαίνει στα πανεπιστήμια είναι οι υποψήφιοι και αυτοί που εκλέγονται να έχουν πολύ περισσότερα από αυτά τα ελάχιστα που ορίζει ο νόμος. Και όσο πιο καλό, όσο πιο προβεβλημένο είναι ένα τμήμα, τόσο πιο δύσκολο είναι να εκλεγεί κάποιος σε αυτό το τμήμα. Το ίδιο φαντάζομαι και ελπίζω ότι θα κάνουν και τα νέα Πανεπιστήμια τα μη κρατικά, με την έννοια ότι θα πρέπει να έχουν προσωπικό, πραγματικούς επιστήμονες και καλούς δασκάλους και καλούς ερευνητές. Άρα, επειδή τα βιογραφικά όλων μας είναι διαθέσιμα πια παντού, πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να βρει το έργο ενός διδάκτορα σήμερα στην παγκόσμια βιβλιογραφία θα κριθούν και για αυτό το πράγμα».

Πηγή: ertnews.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014