Σαν σήμερα, 15 Φεβρουαρίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας

Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).
Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Ποσοστό 70% – 80% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Κάθε μέρα εκτιμάται ότι περίπου 20 παιδιά πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη.
Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Η εμφάνιση καρκίνου στα παιδιά αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά από τα ατυχήματα. Ταυτόχρονα όμως, οκτώ στα δέκα παιδιά που εμφανίζουν σήμερα λευχαιμία θεραπεύονται και αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να συγκρατήσουμε όλοι μας.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) έχει αναγάγει σε θέμα εθνικής προτεραιότητας για το Σύστημα Υγείας, τη βελτίωση της περίθαλψης και της φροντίδας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και επισημαίνει την έλλειψη κατάλληλων υποδομών για τα παιδιά που νοσούν από καρκίνο, καθώς και την αδυναμία να καλυφθούν επαρκώς οι ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν, τόσο οι μικροί ασθενείς, όσο και οι οικογένειές τους. Η ανεπάρκεια στην κάλυψη των αναγκών σε μεγάλο βαθμό οφείλεται, στη γεωγραφική κατανομή των παιδο-ογκολογικών κλινικών, τη λειτουργία του συστήματος υγείας, το οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες του καρκίνου κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και την έλλειψη κοινωνικής μέριμνας.

 

 

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

15 Φεβρουαρίου 1930
Η ανεργία στην πόλη
Η κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στους εργάτες του Αγρινίου, αναφέρει ο «Ριζοσπάστης» της 15ης Φεβρουαρίου του 1930, είναι πρωτοφανής. Σε όλους τους κλάδους υπάρχουν στρατόπεδα ανέργων, αναφέρει. Οι οικοδόμοι «κάθονται» στο σύνολό τους. Στους καπνεργάτες υπάρχουν πάνω από 300 ανέργους. «Σ’ αυτό», υποστηρίζει ο συντάκτης της εφημερίδας, «εντείνει και η λωποδυτική σπείρα του ΤΑΚ (Ταμείο Ασφάλισης Καπνοπαραγωγών), που για διαφόρους λόγους δεν χορηγεί βιβλιάρια σε καπνεργάτες και καπνεργάτριες που δουλεύουν χρόνια στα καπνά και αυτό βέβαια για να τους έχει ρεζέρβα για το σπάσιμο του αγώνα των καπνεργατών. Επίσης όσους καπνεργάτες εργάζονται, οι καπνέμποροι τους πληρώνουν εξευτελισμένα μεροκάματα από 35 δρχ. μέχρι 70 και με διαρκή παραβίαση του ωραρίου. Στις καπνεργάτριες υπάρχει μεγαλύτερος εξευτελισμός του μεροκάματου, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 20-30 δρχ. […] Η Αστυνομία με διαταγή του εισαγγελέα Λεονταρίτη συλλαμβάνει καθημερινώς εργάτες. Προχτές δυο πουλημένα τομάρια χωροφύλακες, Κυριαζής και Σχίζας, συνέλαβαν στο καφενείο τον καπνεργάτη Μπίστα, χωρίς καμιά δικαιολογία και τον παραμόρφωσαν από το ξύλο. Για να δικαιολογήσουν δε την πράξη τους είπαν πως είναι κομμουνιστής.»

…και στον κόσμο

1857
Λήγει η κατοχή της Αθήνας και του Πειραιά από τους Αγγλογάλλους. Είχε επιβληθεί από τις 12 Μαΐου του 1854, λόγω της επιμονής του βασιλιά Όθωνα να αναλάβει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

 

 

1951
Ο βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος και τέως Υπουργός Μεταφορών Πάνος Χατζηπάνος καταδικάζεται από το Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο) σε 2 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για απιστία κατά του Δημοσίου, σχετικά με σκάνδαλο μεταφοράς των καυσίμων.

 

 

1974
Η άντληση πετρελαίου από το πρώτο στρώμα των κοιτασμάτων της Θάσου φτάνει τα 10.000 βαρέλια ημερησίως.

 

 

1989
Η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει ότι και ο τελευταίος της στρατιώτης έχει αποχωρήσει από το Αφγανιστάν.

 

 

1991
Η Τσεχοσλοβακία, η Ουγγαρία και η Πολωνία υπογράφουν τη Συνθήκη του Βίσεγκραντ για τη φιλελευθεροποίηση των αγορών τους.

 

 

2005
Εγκαινιάζεται η δημοφιλής ιστοσελίδα ανταλλαγής βίντεο YouTube.

 

 

Γεννήσεις

1564: Γκαλιλέο Γκαλιλέι
Ο Γκαλιλαίος Γκαλιλέι (Galileo Galilei, 15 Φεβρουαρίου 1564 – 8 Ιανουαρίου 1642), γνωστός ως Γαλιλαίος, ήταν Ιταλός φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιστημονική επανάσταση. Ο Γαλιλαίος έμεινε γνωστός στην ιστορία για την τόλμη του να αντιπαραταχθεί σε διαδεδομένες και παραδεκτές διδασκαλίες της εποχής του, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να θεωρηθεί από πολλούς αιρετικό. Συγκρούστηκε με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και αυτό προβάλλεται συχνά ως παράδειγμα εναντίωσης της ελευθερίας της σκέψης και της επιστημονικής έρευνας με την εξουσία.

 

 

1835: Δημήτριος Βικέλας
Ο Δημήτριος Βικέλας (Ερμούπολη Σύρου, 15 Φεβρουαρίου 1835 – Αθήνα, 20 Ιουλίου 1908) ήταν Έλληνας λόγιος, ποιητής και πεζογράφος. Ως λογοτέχνης μνημονεύεται για το μυθιστόρημά του Λουκής Λάρας (1879), έργο πολύ σημαντικό για την εξέλιξη της νεοελληνικής πεζογραφίας.[2] Είναι επίσης γνωστός για τη συμμετοχή του στην επιτροπή διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896. Μάλιστα ήταν και ο πρώτος πρόεδρος της ΔΟΕ.

 

 

1887: Πιοτρ Νεστέροφ
Πιοτρ Νεστέροφ, ρώσος πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, με πολλές πρωτιές στο ενεργητικό του, μεταξύ αυτών και την πρώτη ανακύκληση. Στις 9 Σεπτεμβρίου του 1913, παρουσίασε στον ουρανό τη «θηλιά του θανάτου». Το κατόρθωμα ήταν σε τέτοιο βαθμό εκπληκτικό, ώστε για το γεγονός έγραψαν όχι μόνο οι ρωσικές αλλά και οι ξένες εφημερίδες.
Ο Νεστέροφ έγινε ο ιδρυτής της σχολής υψηλής αεροπορικής, τεχνικής χάρη στην οποία, στις αερομαχίες του Α’ Και του Β’ Παγκοσμίων Πολέμων, οι αεροπόροι επέτυχαν αρκετές δοξασμένες νίκες.

 

 

Θάνατοι

1932: Λυσίμαχος Καυταντζόγλου
Πατέρας του ήταν ο Λύσανδρος Καυτανζόγλου, διάσημος αρχιτέκτονας και καθηγητής του Πολυτεχνείου, που σχεδίασε το Πολυτεχνείο όπως και το Αρσάκειο και ο οποίος ήταν επίσης ευεργέτης της Θεσσαλονίκης, ενώ είχε αδελφό τον επίσης νομικό και πολιτικό Ιωάννη Καυτανζόγλου. Αποφοίτησε από τη Νομική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του αθλητικού οργανισμού «Όμιλος Αντισφαίρισης Αθηνών», [Ο.Α.Α.], που ιδρύθηκε το 1895 ως «Athens Lawn Tennis Club», με συνιδρυτές γνωστά ονόματα της Αθηναϊκής κοινωνίας της εποχής, όπως οι Αλέξανδρος Αγέλαστος, Αντώνιος Αλμέιδα, Ιωάννης Βασιλόπουλος, Αλέξανδρος Βούρος, Εμμανουήλ Αντωνιάδης, Πύρρος Καραπάνος, Λυσίμαχος Καυτατζόγλου, Ιωάννης Καντατζόγλου, Θρασύβουλος Μάνος, Αλέξανδρος Μαύρος, Αλέξανδρος Μερκάτης, Μιλτιάδης Νεγρεπόντης, Θεόδωρος Παχύς, Νικόλαος Ροϊδης.
Υπήρξε πρόξενος στο Δυρράχιο, πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη, στην Αίγυπτο και από το 1904 έως το 1910 [2] στο Λονδίνο, όπου ανέλαβε τη διεύθυνση της Ελληνικής πρεσβείας. Το 1911 μετατέθηκε στην πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, όπου σύμφωνα με επιστολή [3] προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο, πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στους φτωχούς Έλληνες μετανάστες, των πρώτων ετών του 20ου αιώνα. Στις 13 Μαΐου 1911, στη διάρκεια της εξέγερσης των Αλβανών καθολικών, γνωστών ως «Μαλισόρι», ήρθε σε επαφή με τον Αλβανό Φαϊκ Κονίτσα, ο οποίος του ζήτησε Ελληνική οικονομική βοήθεια για τους αντάρτες.

 

 

1988: Ρίτσαρντ Φάινμαν
Ο Ρίτσαρντ Φίλιπς Φάινμαν (αγγλ. Richard Phillips Feynman, Νέα Υόρκη, 11 Μαΐου 1918 – Λος Άντζελες, 15 Φεβρουαρίου 1988) ήταν Αμερικανός φυσικός, ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς φυσικούς, ο οποίος τιμήθηκε και με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για τη δουλειά του στην Κβαντική Μηχανική, ειδικά για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής. Άλλες σημαντικές συνεισφορές του, μεταξύ άλλων, είναι η πρόβλεψη της ύπαρξης των κουάρκς και η εξήγηση της υπερρευστότητας του υγρού ηλίου.

 

 

2019: Μπρούνο Γκαντς
Ο Μπρούνο Γκαντς (γερμανικά: Bruno Ganz, 22 Μαρτίου 1941 – 16 Φεβρουαρίου 2019) ήταν Ελβετός ηθοποιός, που θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες φυσιογνωμίες του γερμανόφωνου θεάτρου και κινηματογράφου.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς σκηνοθέτες, όπως οι Βιμ Βέντερς, Ερίκ Ρομέρ, Βέρνερ Χέρτζογκ και Θόδωρος Αγγελόπουλος. Μερικές από τις γνωστότερες ερμηνείες του στον κινηματογράφο είναι αυτή στα Φτερά του έρωτα (1987) και η ενσάρκωση του Αδόλφου Χίτλερ στην Πτώση (2004). Άλλες ταινίες του είναι οι Ένας Αμερικανός Φίλος (1977), Ανθρωποκυνηγητό σε δύο ηπείρους (1978), Νοσφεράτου: Ο Δράκουλας της Νύχτας (1979), Μία αιωνιότητα και μία ημέρα (1998) και Ο άνθρωπος της Μαντζουρίας (2004). Για τα επιτεύγματά του στον κινηματογράφο έλαβε το 2010 βραβείο από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και το 2014 τη Χρυσή Κάμερα, ενώ το 2010 απέκτησε το δικό του αστέρι στη Λεωφόρο των Αστέρων στο Βερολίνο.
Στο θέατρο, έχει ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, έργα των Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε, Ευριπίδη και Σον Ο’Κέισι. Από το 1996 είναι ο κάτοχος του Δαχτυλιδιού του Ίφλαντ, της μεγαλύτερης διάκρισης για γερμανόφωνο ηθοποιό.

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr