Σαν σήμερα, 24 Αυγούστου, στο Αγρίνιο, στην Ελλάδα και στον Κόσμο

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
24 Αυγούστου 2020 | 236η ημέρα του έτους

  • Ανατολή Ήλιου: 06:48΄ | Δύση Ήλιου: 20:05΄
    Χρόνια πολλά στον Κοσμά.

AgrinioTimes | Γράφει και επιμελείται ο Λευτέρης Τηλιγάδας


Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

Εθνική Εορτή της Ουκρανίας για την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση, σαν σήμερα το 1991

    • Tο Ανώτατο Συμβούλιο (Verkhovna Rada) της Ουκρανικής Δημοκρατίας ενέκρινε την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας αναγνώρισε την αιώνια ιστορία της χώρας, τον αγώνα των Ουκρανών για το δικαίωμα να έχουν το δικό τους κράτος, να αναπτύξουν ελεύθερα τον εθνικό πολιτισμό, να είναι πλήρες μέλος της διεθνούς κοινότητας.

Εθνική Ημέρα Ροδακινόπιτας στις ΗΠΑ.


Χριστιανικό Εορτολόγιο

    • Ορθόδοξη Εκκλησία
      • Ιερομαρτύρων Ευτυχούς († β΄αι.) και Κοσμά εθναποστόλου, του Αιτωλού (†1779).
        Μαρτύρων Γεωργίου, οσίου του Λιμνιώτου και Τατίωνος.
        Ανακομιδή ιερού λειψάνου του Διονυσίου επισκόπου Αιγίνης, του εν Ζακύνθω (1624).
    • Καθολική Εκκλησία.
      • Αγίου Αβανού του Ιρλανδού.
        Αγίας Χρυσής (Σάντα Άουρα στα ιταλικά).
        Αποστόλου Βαρθολομαίο.

Σαν σήμερα στο Αγρίνιο…

Δευτέρα, 24 Αυγούστου 1909

    • Στην τέταρτη (4) σελίδα της ημερήσιας εφημερίδας των Αθηνών, εκείνης της εποχής, ΣΚΡΙΠ, και στη στήλη της «Το ΣΚΡΙΠ εις τας επαρχίας», κάτω από τον τίτλο, «ΑΓΡΙΝΙΟΝ, ο δι’ ασετυλίνης φωτισμός της πόλεώς μας.», διαβάζουμε:

      Μπέλλος Βασίλης, Δήμαρχος Αγρινίου
    • «Ο φωτισμός της πόλεώς μας δι’ ασετυλίνης είναι πλέον γεγονός τετελεσμένον.» Η είδηση αυτή αποτελεί ανταπόκριση του ΣΚΡΙΠ του ανταποκριτή της εφημερίδας, ο οποίος την υπογράφει με το ψευδώνυμο: «Ένας γνωστός» και στάλθηκε στην εφημερίδα από τις 17/8/1909.
    • Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ανταπόκριση, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Αγρινίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν όλες τις δαπάνες, που απαιτούσε το έργο και δεν έμενε τίποτ’ άλλο, πέρα από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Δημάρχου, Βασίλη Μπέλλου, και των αντιπροσώπων της εταιρείας του Γάλλου μηχανικού, Αλφόνσου Μος, και του υφηγητή στο Εθνικό Πανεπιστήμιο, Ματθιόπουλου, του οποίου το μικρό όνομα δεν αναφέρεται.
    • Για τον αντίκτυπο που είχε στην πόλη, το «Κίνημα του 1909», που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της 15ης Αυγούστου της ίδιας χρονιάς, γράφει, πως πριν το τρένο φέρει τις εφημερίδες, οι διαδόσεις είχαν την τιμητική τους στην πόλη. Η ανησυχία των Αγρινιωτών ήταν μεγάλη, «καθ’ ότι φοβερά μας φαίνονται τα εγκυμονούμενα, εν η περιπτώσει η παρούσα Κυβέρνησις δεν υποστηριχθή εν τη Βουλή υπό της πλειοψηφίας δια την ψήφισιν των εν τω υπομνήματι των αξιωματικών περιλαμβανομένων μέτρων προς στρατιωτικήν και ναυτικήν οργάνωσιν του Κράτους και περιμένομεν μετ’ ανυπομονησίας να ίδωμεν το αποτέλεσμα».
    • Σοβαρή επίσης εντύπωση, αναφέρει, προξένησε και το γεγονός της παραίτησης του Βασιλιά και της οικογένειας του. «Προς τούτο», καταλήγει, «αρπάζομεν τας εφημερίδας και τας ξεκοκκαλίζομεν, ούτως ειπείν, μήπως και δυνηθώμεν και εξάγωμεν συμπέρασμα εκ των γραφομένων, διά τα μέλλοντα να συμβούν. (ΣΚΡΙΠ, 24/8/1909, σελ. 4)

Τρίτη, 24 Αυγούστου 1926

    • Δεκαπέντε μέρες μετά τη δολοφονία του καπνεργάτη Θεμιστοκλή Καρανικόλα και της καπνεργάτριας Βασιλικής Γεωργαντζέλη, η απεργία των εργατών στις αποθήκες καπνού το Αγρινίου συνεχίζεται μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας. Το Εργατικό Κέντρο της πόλης εκδίδει ανακοίνωση με την οποία καλεί τον εργατικό κόσμο της χώρας να συμπαρασταθεί στον αγώνα του, ζητώντας την οικονομική τους συνδρομή. Όπως σημειώνει ο Πάνος Αναστασίου, «κάνουμε έκκληση στα αισθήματα των συντρόφων εργατών της χώρας και ζητάμε κάτι από το υστέρημα τους, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την απεργία, έως ένα νικηφόρο τέλος. Εμβάσματα να σταλούνε στην εξής διεύθυνση: Τριανταφ. Καπετανάκην, Ταμίαν Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, Αγρίνιον». (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 24/8/1926, σελ. 3)
    • Οι συλληφθέντες στα επεισόδια της 9ης Αυγούστου, Α. Ντούβας, Ε. Αναστασίου, και Φ. Μαυρίδης, εξακολουθούν να κρατούνται στο Τμήμα Μεταγωγών, παρά το γεγονός ότι ο Κονδύλης, όπως αναφέρει στο ίδιο φύλλο ο ΡΙΖΑΣΠΑΣΤΗΣ, έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα του Εργατικού Κέντρου προετοιμάζεται ο εκτοπισμός τους. (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 24/8/1926, σελ. 3)

… στην Ελλάδα …

Κυριακή, 24 Αυγούστου 1952

    • Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Αυγή».
    • Είναι οκτασέλιδο, σε μεγάλο σχήμα, με σχετικά μικρά τυπογραφικά στοιχεία και σκιαγραφεί την πολιτική επικαιρότητα. Καταγράφει παραστατικά
    • τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των εξόριστων στον Αϊ – Στράτη και στη Γυάρο, αναφέρει ονόματα νεκρών, αποκαλύπτει τον διωγμό της Αντίστασης και επικεντρώνεται σε μεμονωμένες τραγικές περιπτώσεις.
    • Στην τελευταία σελίδα έχει την ομιλία του προέδρου της ΕΔΑ Ιωάννη Πασαλίδη στη Βουλή, όπου στηλιτεύει τον Παπάγο. Στα διεθνή, υπάρχει ένα άρθρο του Στέφανου Σαράφη, τη «Συνδικαλιστική Κίνηση», την εξέλιξη της δίκης Αντώνη Αμπατιέλου, το άρθρο της Ρόζας Ιμβριώτη «Θύματα και θύτες» και το άρθρο της Μαρίας Τηνιακού «Να ψηφίσουν όλες οι Ελληνίδες».
    • Στη σελίδα, «Πνευματική και καλλιτεχνική εβδομάδα», ο Μάρκος Αυγέρης αποκρυσταλλώνει το έργο των σπουδαίων μας ποιητών, ενώ φιλοξενούνται διήγημα της Καζαντζάκη, ευθυμογραφήματα, ειδήσεις από το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική, τη γλυπτική, καθώς και σχόλια για τα καλλιτεχνικά δρώμενα.
    • Στα περιορισμένα αθλητικά τίθεται το ερώτημα «Γιατί αποτύχαμε στη 15η Ολυμπιάδα;». Η εφημερίδα ψέγει τους παράγοντες και δημοσιεύει καταγγελία του πατέρα των αδελφών Ρουμπάνη.
    • «Απαίτηση ολόκληρου του ελληνικού λαού και όλης της δημοκρατικής ανθρωπότητος που πολέμησε τον φασισμό είναι ν’ αφεθή ελεύθερος ο Εθνικός Ήρωας Μανώλης Γλέζος» αναφέρουν σε υπόμνημά τους προς τα μέλη του Αναθεωρητικού Στρατοδικείου Αθηνών 53 δημοσιογράφοι. Ανάλογα υπομνήματα έχουν υπογράψει βουλευτές όλων των κομμάτων, κοινοτάρχες, πλήθος προσωπικοτήτων και οργανώσεων του εξωτερικού και χιλιάδες Έλληνες όλων των τάξεων και παρατάξεων. Την επόμενη ημέρα θα άρχιζε η αναθεώρηση της δίκης του Μ. Γλέζου που είχε καταδικαστεί σε θάνατο από το Έκτακτο Στρατοδικείο.
    • Δημοσιεύονται αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Μ. Γλέζου «Έτσι κατεβάσαμε τη χιτλερική σημαία από την Ακρόπολη», στα οποία γίνεται περιγραφή μιας από τις πιο ηρωικές πράξεις στην κατεχόμενη Ευρώπη, οι συνεννοήσεις με τον Λάκη Σιάντα και ο κλασικός διάλογος με τη μητέρα του, όταν γύρισε σπίτι: – Γιατί άργησες, γιε μου; – Μάνα, αύριο θα μάθεις…

…και στον κόσμο

Τρίτη, 24 Αυγούστου 79

    • Η τελευταία μέρα της Πομπηίας.
      Ο Βεζούβιος, που βρίσκεται δίπλα στη Πομπηία, βρυχόταν από τις πρώτες πρωινές ώρες. Ένας σεισμός σπέρνει τον πανικό στη πόλη, όμως κανείς δεν έφυγε από τη πόλη.
      Στις 1 το μεσημέρι το ηφαίστειο εκρήγνυται, και ακολουθεί βροχή από λάβα και κίσσηρι. Το σύννεφο από καπνό προκαλεί λιποθυμία στους περισσότερους. Η συνεχεία, σκηνή από τη κόλαση του Δάντη, η λάβα αυξήθηκε και βρήκε τους κατοίκους, μέσα στα σπίτια τους. 2000 κάτοικοι, καλύφθηκαν από την πυρακτωμένη λάβα. Τα ευρήματα είναι αρχαιολογικό θαύμα, αφού οι σωροί διατηρήθηκαν ακριβώς στη στάση που τους πέτυχε η έκρηξη. Κυριακή,

24 Αυγούστου 1572

    • Η Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου.
      Το τραγικό αυτό επεισόδιο των Θρησκευτικών Πολέμων της Γαλλίας ήταν αποτέλεσμα τόσο θρησκευτικών, όσο και πολιτικών και κοινωνικών αιτίων. Ήταν αποτέλεσμα της βαθιάς διαίρεσης όλων των στρωμάτων του γαλλικού λαού, του ανταγωνισμού των οικογενειών Γκιζ και Βουρβόνων για την διαδοχή της ετοιμοθάνατης βασιλεύουσας δυναστείας των Βαλουά και αντικατόπτριζε επίσης τις εντάσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Ισπανίας, οι οποίες τροφοδοτούνταν από τις εξεγέρσεις στις Κάτω Χώρες.
      Υπολογίζεται ότι οι Γάλλοι προτεστάντες που σφάχτηκαν ήταν γύρω στις 70.000. Το μεσημέρι της 24ης Αυγούστου ο βασιλιάς, ύστερα από έκκληση ορισμένων πολιτών, διέταξε να σταματήσει η σφαγή και έδωσε εντολή στην αστυνομία να φυλακίζει προτεστάντες προκειμένου αυτοί να προστατευθούν.

Πέμπτη, 24 Αυγούστου 1995

    • Ο Μπιλ Γκέιτς παρουσιάζει τα Windows 95
    • Η Microsoft λανσάρει τα Windows 95, υπό τους ήχους του τραγουδιού των Rolling Stones «Start Me Up». Πρόκειται για ένα λειτουργικό σύστημα που έπαιξε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ιστορία των PC, καθώς σήμανε την οριστική μετάβαση από το περιβάλλον του MS-DOS στο περιβάλλον των Windows ως βασικού λειτουργικού των συστημάτων στα οποία ήταν εγκατεστημένα.

Φωτογραφία Ανάρτησης: Το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής της πόλης, όπου σήμερα στεγάζεται το Σχολείο Δεύτερης ευκαιρίας, τη δεκαετία του ’70


AgrinioTimes.gr

Πηγές: sansimera.gr, «Αρχείον Αγρινίου», el.wikipedia.org