Συναγερμός στη Μυτιλήνη από τον νέο ισχυρό σεισμό: Μικρές υλικές ζημιές

Πώς ερμηνεύουν το σεισμικό φαινόμενο στη Μυτιλήνη, η οποία ταρακουνήθηκε το πρωί της Τρίτης από 4,8 Ρίχτερ.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι Αρχές της Λέσβου από το νέο σεισμό, μέγεθους 4,8 Ρίχτερ, που ταρακούνησε το νησί στις 09:38.

Οι κάτοικοι της Λέσβου πετάχτηκαν από τα σπίτια τους, καθώς η δόνηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, ενώ η βοή που τον συνόδευε τούς έκανε να ανησυχήσουν.

Πιθανότατα πρόκειται για μετασεισμό των 4,9 Ρίχτερ του Σαββάτου 7 Ιανουαρίου, με τους σεισμολόγους να συνιστούν ψυχραιμία.

Το ευτύχημα είναι πως τα 4,8 Ρίχτερ δεν προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε υποδομές ή τραυματισμούς.

«Όλα τα συνεργεία είναι έξω και κάνουν ελέγχους, αλλά δεν έχω ακόμη πληροφορίες για περαιτέρω ζημιές, ελέγχονται οι καταπονήσεις των κτιρίων στα οποία υπήρχαν ήδη ζημιές από τον προηγούμενο σεισμό» είπε ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, ο κ. Ταξιάρχης Βέρρος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Συμπλήρωσε, ότι σε επικοινωνία που είχε με προέδρους ορεινών χωριών τού ανέφεραν ότι έγιναν πτώσεις βράχων.

Ο πρόεδρος του Μανταμάδου, Χαράλαμπος Δελαΐδης, δήλωσε πως υπάρχουν μικρές ρωγμές σε σχολικά κτίρια.

Τσελέντης: Πιθανότατα μετασεισμός

Την εκτίμηση ότι πιθανότατα είναι μετασεισμός ο σημερινός σεισμός 4,8 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ στη Λέσβο έκανε, με δηλωσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής ‘Ακης Τσελέντης.

Εμφανίζεται πάντως σχετικά επιφυλακτικός καθώς, όπως τόνισε, «δεν έχουμε συλλέξει ακόμη όλα τα δεδομένα και θα χρειαστεί κάποιο διάστημα».

Επισήμανε δε ότι στη Λέσβο υπάρχει και το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διασχίζει ολόκληρο το νησί και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.

Παπαδόπουλος: «Δεν αποκλείω ένα μεγαλύτερο σεισμό στη Λέσβο»

«Δεν αποκλείω ένα μεγαλύτερο σεισμό στη Λέσβο», δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σχετικά με το νέο σεισμό, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Ο καθηγητής σεισμολογίας απέφυγε να πει αν ο σεισμός των 4,8 ρίχτερ ήταν ο κύριος, ενώ εκτίμησε ότι η εν λόγω σεισμική δραστηριότητα δεν προήλθε από το ρήγμα του 1867.

«Tο ρήγμα αυτό, το οποίο πιθανώς έχει ενεργοποιηθεί, δεν έχει την δυναμικότητα εκείνη. Δεν αποκλείεται όμως ένα μεγαλύτερο μέγεθος από αυτά που μέχρι τώρα έχουν γίνει, δηλαδή 4,9 4,8 που είναι τα μεγαλύτερα. Αυτή είναι η εικόνα με την οποία πορευόμαστε και αξιολογούμε καθημερινά, γιατί το φαινόμενο είναι δυναμικό», δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ανησυχία λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό σε πολλές περιοχές της χώρας, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι υπάρχει μία γενικότερη έξαρση χωρίς όμως προς το παρόν μεγάλα μεγέθη, καθώς πουθενά η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει ξεπεράσει τα 5 ρίχτερ.

ieidiseis.gr