«Το σύμφωνο συμβίωσης καλύπτει τις νομικές δικλείδες για ομόφυλα ζευγάρια» – Ο Σπύρος Δημητρίου για την υιοθεσία & τις παρενθετες μητέρες

Ο δικηγόρος Σπύρος Δημητρίου μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για το ν/σ του γάμου των ομοφύλων, την παρένθετη μητέρα και για το ισχύον νομικό πλαίσιο.

«Συμμετέχουμε σε έναν δημόσιο διάλογο χωρίς να έχουμε κάποιο στοιχείο του ν/σ. Θα ήθελα να καταλάβουμε όλοι μας τι σημαίνει «παρένθετη μητέρα». Παρένθετη μητέρα είναι μέσο αλληλεγγύης που απευθύνεται σε γυναίκες που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν. Οι γυναίκες δέχονται ήδη γονιμοποιημένο ωάριο, δανείζει τη μήτρα και δεν έχει καμία παρέμβαση γενετική και βιολογική στο παιδί που γεννιέται. Μόλις το παιδί γεννιέται της αφαιρείται αμέσως, δεν επιτρέπεται να έρθει σε επαφή με αυτό το παιδί. Αυτό ισχύει παγκοσμίως. Στην παρένθετη μητέρα απευθύνεται γυναίκα που δεν μπορεί να τεκνοποιήσει», είπε αρχικά ο κ. Δημητρίου.

«Οι άνδρες δεν μπορούν να απευθυνθούν σε μια παρένθετη μητέρα. Αν συμμετέχει με δικό της ωάριο δεν είναι παρένθετη αλλά, γίνεται η ίδια βιολογική μητέρα και συνταγματικά και κατά τις διεθνείς συνθήκες, ουδείς μπορεί να στερήσει την επαφή με το τέκνο στη βιολογική μητέρα και την ιδιότητα της μητέρας από την ίδια. Αν ένα ομόφυλο ζευγάρι αντρών απευθυνθεί σε παρένθετη μητέρα, η ίδια θα είναι βιολογική μητέρα του παιδιού. Αν είναι δυο γυναίκες ζευγάρι, θα πρέπει να βρεθεί άνδρας να δώσει το γενετικό υλικό. Δεν υπάρχει τρόπος να γίνει με ζευγάρι αντρών, η παρένθετη μητέρα αφορά μόνο γυναίκες. Και αν φτάσουμε σε σημείο να γίνει τέτοια εκβιομηχάνιση της τεκνοποίησης, ας σκεφτούμε και το παιδί. Και η γυναίκα δεν είναι μια μηχανή», συμπλήρωσε.

«Με το υφιστάμενο πλαίσιο είναι λυμένα όλα»
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου και το ισχύον νομικό πλαίσιο, «κατά μόνας στην Ελλάδα επιτρέπεται η υιοθεσία. Ο νόμος επιτρέπει σε έναν άνθρωπο να γίνει γονέας με υιοθεσία, χωρίς να προσδιορίζει ή να περιορίζει την ομοφυλοφιλία. Το παιδί μπορεί να κληρονομήσει κάτι από το ζευγάρι, αν υπάρχει διαθήκη. Η κληρονομική διαδοχή προέχεται από τον γονέα μόνο. Όταν δεν υπάρχει διαθήκη προβλέπεται από τον γονέα να πηγαίνει στο τέκνο. Ο σύντροφος, υπάρχει επίσης λύση, μέσω της διαθήκης. Ο νόμος δεν απαγορεύει στον άνθρωπο που έχει υιοθετήσει κατά μόνας να έχει σχέση με άλλον άνθρωπο ούτε του απαγορεύει να είναι ομοφυλόφιλος».

«Ήδη με το σύμφωνο συμβίωσης όλες αυτές οι νομικές δικλείδες προβλέπονται. Τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν δικαίωμα να φέρουν πιο πανηγυρική έκφραση της συντροφικότητάς τους. Με το υφιστάμενο πλαίσιο είναι λυμένα όλα κατά την άποψή μου», σημείωσε κλείνοντας ο γνωστός δικηγόρος.