Τσίπρας: «Ποια η σκοπιμότητα της Ελλάδας να μετατρέπεται σε εμπλεκόμενη του πολέμου;»

Στο βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σημαντικά σημεία:

-Η ρωσική εισβολή επαναφέρει την Ευρώπη σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές. Απαιτείται από όλους να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Απαιτείται εθνική σύνεση, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Το μυαλό Μητσοτάκη ήτα στους πολιτικούς αντιπάλους και όχι στον Πούτιν και τον Ερντογάν.

Πρέπει να υπάρξουν κοινοί στόχοι για όλους μας για αυτό που ονομάζουμε εθνικό συμφέρον και για το συμφέρον της ειρήνης, της προκοπής.

Στο σύνολο των Ελλήνων αυτοί οι κοινοί στόχοι υπάρχουν. Στόχοι οι ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ειρήνης, η αλληλεγγύη μας σε όσους υποφέρουν από τη λαίλαπα του πολέμου.

Αυτές τις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι να καταδικάσουμε την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και της παράλογη αναθεωρητική λογική στις οποίες βασίζεται η Ρωσία.

Πόλεμος που ξέσπασε με ευθύνη της Ρωσίας. Οι ενέργειες του Πούτιν θα αποβούν και εις βάρος του ρώσικου λαού.

Η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ οφείλουν να στηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας.

Να ανοίξει ένας αξιόπιστος δρόμος διπλωματίας και ειρήνης.

Η Ουκρανία φλέγεται και οφείλουμε να δράσουμε άμεσα, για να δώσουμε χώρο στη διπλωματία. Οι κυρώσεις είναι ένα ισχυρό διπλωματικό εργαλείο. Οι κυρώσεις πρέπει να είναι ένα εργαλείο για την ειρήνη και όχι τη συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα.

Είναι πολύ πιθανό οι εξελίξεις να οδηγήσουν σε επιδείνωση της κατάστασης. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε πράξεις που θα φέρουν απέναντί μας όχι τον Πούτιν αλλά τον ρωσικό λαό. Το πογκρόμ απέναντι σε Ρώσους πολίτες είναι λάθος, η απαγόρευση συμμετοχής σε αθλητικές διοργανώσεις είναι λάθος. Όπως δεν απαγορεύθηκε ο Μπετόβεν, έτσι δεν μπορεί να απαγορευθεί ο Τσαϊκόφσκι στην Ελλάδα.

Η θέση ευθύνης που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα επιτάσσει να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό. Να αποστείλουμε όση περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια γίνεται, να στηρίξουμε τις προξενικές μας αρχές με όποιο τρόπο μπορούμε για να βοηθήσουν τα μέλη της ελληνικής κοινότητας. Να είμαστε κάθετοι στο πλαίσιο της ΕΕ ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν θα γίνει ποτέ ανεκτή ούτε μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Να πρωτοστατήσουμε ώστε να δημιουργηθούν δομές επανεγκατάστασης των προσφύγων στην ΕΕ. Θέση που υποστηρίζουμε με συνέπεια και όταν οι πρόσφυγες ερχόταν από τον πόλεμο της Συρίας και του Αφγανιστάν. Ντροπή να ακούγονται δηλώσεις ότι αυτοί που έρχονται από την Ουκρανία είναι αληθινοί πρόσφυγες. Ο υπουργός σας το είπε ο κ. Μηταράκης που θα έπρεπε να έχει επίγνωση της ιστορίας όταν μιλά.

Με ταλαιπωρεί μία ίωση, όχι κορωνοϊός.

Ολοένα και περισσότερο διαφαίνεται η προοπτική κρίσης να μας επαναφέρει σε έναν διπολικό κόσμο δύσης -ανατολής, να μας επαναφέρει σε ένα ψυχρό πόλεμο που θα οδηγήσει σε μία βαθειά και διαρκή οικονομική αστάθεια, ενεργειακή κρίση.

Πρέπει η χώρα μας να επιμείνει στην πολυδιάστατη πολιτική ή να είναι επισπεύδουσα στην πρώτη γραμμή; Πρέπει να αλλάξει το δόγμα της εξωτερικής της πολιτική και να είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης;

Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Ανησυχία για ορισμένες πρωτοβουλίες που πήρατε. Για τη ρητορική σας που δεν παίρνει υπόψιν την ευαίσθητη θέση της Ελλάδας και την ιδιαίτερότητα της γεωγραφικής μας σχέσης. Ανησυχία και προβληματισμός για το γεγονός ότι χωρίς να υπάρξει εισήγηση του ΚΥΣΕΑ αποφασίσατε να στείλετε όπλα στην Ουκρανία. Όχι στο πλαίσιο αποφάσεων των διεθνών οργανισμών, αλλά μονομερώς. Ποια η σκοπιμότητα η Ελλάδα να μετατρέπεται σε εμπλεκόμενη του πολέμου. Δεν επιτρέπονται επιπολαιότητες ακόμα και αν τα κίνητρά σας είναι τα πιο ευγενή. Δεν επιτρέπετε αν αποφασίζετε από μόνος σας. Ενός ανδρός αρχή στην Ελλάδα δεν υπάρχει.

Οι εξελίξεις εγκυμονούν κινδύνους και αποτελούν πισωγύρισμα για την Ευρώπη. Ιστορικό λάθος η χώρα μας να πρωτοστατήσει σε αυτή την απόφαση.

Η δική μας θεώρηση των πραγμάτων είναι διαφορετική, Αυτό το ιστορικό πισωγύρισμα είναι επικίνδυνο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για Ευρώπη. Ποιός ωφελείται από τον ψυχρό πόλεμο που θα ακολουθήσει ΕΕ -Ρωσίας. Η ΕΕ δεν ευνοείται. Λάθος να προσποιηθούμε τα λάθη της ΕΕ που οδήγησαν εδώ. Την παθητικότητα σε μια σειρά από παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο παρελθόν.

Που ήταν το διεθνές δίκαιο επί 48 χρόνια στην πολύπαθη Κύπρο; Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ , για τη διαρκή παραβίαση του διεθνούς δικαίου τα προηγούμενα χρόνια.

pronews.gr