Βέλγιο: Μεγάλη ευθύνη η αποθήκευση των «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας – Απαιτείται συλλογική απόφαση

Το Βέλγιο ζητά από τη Δύση συλλογική απόφαση για την κατάσχεση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, καθώς τα δύο τρίτα αυτών κατέχονται από την Euroclear, τον βελγικό όμιλο διακανονισμού τίτλων, ένα από τα δύο ευρωπαϊκά αποθετήρια τίτλων (το άλλο είναι η Clearstream).

Ο πρέσβης του Βελγίου στις ΗΠΑ, Ζαν-Αρθούρ Ρεζιμπώ, πιστεύει ότι η απόφαση για τη δήμευση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρέπει να ληφθεί από κοινού από όλους τους ηγέτες των δυτικών χωρών.

Ο Jean-Arthur Regibeau εξήγησε στο Bloomberg ότι η γνώμη του Βελγίου έχει μεγάλη σημασία επειδή τα δύο τρίτα των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων είναι αποθηκευμένα στον κολοσσό διακανονισμού Euroclear με έδρα τις Βρυξέλλες.

«Κάποιος πρέπει να πληρώσει για όλη τη ζημιά που έγινε στην Ουκρανία και η προφανής ευθύνη είναι της Ρωσίας», είπε ο Ρεζιμπώ στο δημοσίευμα.

Ωστόσο, ο Regibeau προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος πόλωσης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος μεταξύ της Δύσης και των υπολοίπων οικονομικών παραγόντων.

«Κατανοούμε ότι είναι μεγάλη ευθύνη για εμάς», είπε ο Regibeau. «Αλλά πιστεύουμε επίσης ότι το Βέλγιο δεν πρέπει να λάβει μια τέτοια απόφαση μόνο του».

Επί του παρόντος, οι συζητήσεις στην ΕΕ επικεντρώνονται στην εισαγωγή φόρου στα απροσδόκητα κέρδη από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αλλά ακόμη και αυτό το μικρότερο βήμα είναι αργό, με ορισμένα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανησυχούν για τον πιθανό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η κίνηση στη σταθερότητα του ευρώ.

Αυτή την εβδομάδα, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ πρόκειται να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία και να τα χρησιμοποιήσει για να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Τον Ιανουάριο του 2023, η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρήκε νομικούς λόγους να χρησιμοποιήσει τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Η ΕΕ έχει τη νομική εξουσία να χρησιμοποιεί προσωρινά αυτά τα περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 33,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το κεφάλαιο και οι τόκοι θα πρέπει κάποια στιγμή να επιστραφούν στη Ρωσία.

Τον Δεκέμβριο του 2023, οι εκπρόσωποι της G7 ανακοίνωσαν ότι ήταν έτοιμοι να κατάσχουν παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προς όφελος της Ουκρανίας. Υπάρχει τρόπος κατάσχεσης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, μια διαδικασία που είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει επί του παρόντος ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε την κατάσχεση περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει στην πληρωμή για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Τον περασμένο μήνα, ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε επείγουσες συνομιλίες με συμμάχους σχετικά με τα παγωμένα κεφάλαια της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.

Στις 11 Ιανουαρίου, το ΔΝΤ είπε ότι η απόφαση για κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να ληφθεί από τη χώρα στην οποία βρίσκονται.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία εργάζεται σε μια αγωγή για να αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να κατασχεθούν δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Πηγή: Defenseromania.ro